Popraznične težave z žolčem

Velika noč je čas, ko se za mizo zbere vsa družina in se poveseli ob prazničnih dobrotah. Šunka, jajca, francoska solata in potica, ki pogosto najdejo mesto na velikonočnih mizah, lahko ujamejo naša prebavila nepripravljena in jih močno obremenijo. Ne le, da taka hrana verjetno vsebuje več maščob kot običajni vsakodnevni jedilniki, temveč so tudi količine zaužite hrane nemalokrat večje kot sicer. Poleg težav s prebavili, kot so bolečine, krči, napenjanje, driska in zaprtje, so v tem času tudi pogoste žolčne težave.

Žolč je prebavni sok, ki nastaja v jetrih in se zbira v žolčniku. Sestavljen je iz vode, žolčnih kislin in soli, elektrolitov, beljakovin ter holesterola. Po zaužitem obroku se po žolčevodu izlije v dvanajstnik in tam poskrbi za presnovo maščob. To naredi tako, da maščobe razprši v majhne kapljice in tako omogoča prebavnim encimom, da maščobe kemijsko razgradijo.
 

Hrana, bogata z živalskimi maščobami, vsebuje veliko holesterola. V obdobjih, ko uživamo več take hrane, lahko pride več holesterola tudi v žolč, ki se posledično zgosti. Tak žolč slabše opravlja svojo nalogo presnove maščob, zato takrat občutimo težave, kot so zgaga, slabost, bolečina in tiščanje pod desnimi rebri. Mastna hrana nam takrat ne tekne. Te težave so običajno izrazitejše kakšno uro po obroku.
 

Ko pa je žolč že tako nasičen s holesterolom, da se ta več ne more raztapljati v njem, se pričnejo izločati kristalčki holesterola in iz njih nastanejo žolčni kamni. Ti so lahko veliki od nekaj milimetrov (žolčni pesek) do nekaj centimetrov.
 

Nekateri žolčni kamni kljub svoji prisotnosti ne povzročajo nobenih težav, saj povsem mirujejo in ne motijo delovanja žolčevodov. Običajno jih odkrije zdravnik naključno pri ultrazvočnem pregledu zaradi kakšne druge težave. Če pa se pričnejo pomikati proti izhodu iz žolčevoda, to občutimo kot hude krče in bolečino pod desnimi rebri, ki pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Lahko se pojavijo tudi slabost, bruhanje in zgaga. Običajno krči trajajo do pol ure, lahko pa tudi več ur. Kadar trajajo več kot 6 ur brez prekinitve, je potrebna takojšnja zdravniška pomoč, saj gre lahko za resen zaplet.


Za zdravljenje žolčnih težav je brez recepta na voljo naravno zdravilo Rowachol. Vsebuje mešanico eteričnih olj pinen, kamfen, cineol, mentol in borneol.

Zdravilo ima več učinkov:

  • zmanjšuje nasičenost žolča s holesterolom, povečuje nastajanje žolča v jetrih in pospešuje izločanje žolča iz žolčnika,
  • blaži krče v žolčniku in žolčnih izvodilih,
  • zmanjšuje nastajanje holesterola v jetrih,
  • učinkuje proti bakterijam.

Zaradi teh učinkov Rowachol učinkovito lajša žolčne težave, vpliva na raztapljanje manjših žolčnih kamnov in preprečuje nastajanje novih. Je varno zdravilo, ki ga uporabniki dobro prenašajo. Omogoča enostavno jemanje in ne draži želodčne sluznice.

Zdravilo Rowachol je zato primerno:

  • kadar uživamo več mastne hrane (na primer v velikonočnem času) in se nam začnejo pojavljati prebavne težave,
  • za raztapljanje manjših žolčnih kamnov (manjših od 1 cm),
  • za manjšo pogostnost in intenzivnost krčevitih napadov, medtem ko čakamo na kirurško odstranitev žolčnih kamnov,
  • pri prebavnih težavah, ki se pojavljajo po odstranitvi žolčnika.

Jure Perko, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se