Nefarmakološki ukrepi pri kašlju

Kašelj je normalni refleksno obrambni mehanizem naših dihal. S kašljem odstranjujemo tujke, ki nehote zaidejo v našo dihalno pot in odvečno sluz. Zakašljamo tako, da nenadno hitro izdihnemo proti zaprtima glasilkama. Pretok zraka je ob tem zelo visok in to odstrani tujke in odvečno sluz iz dihalnih poti.

Poznamo dve vrsti kašlja:

1. Produktivni kašelj (tudi mokri kašelj, kašelj z izmečkom) – to je kašelj, pri katerem v dihalnih poteh nastaja odvečna sluz, ki jo želimo izkašljati.

2. Suhi kašelj (dražeči kašelj, brez izmečka) – to je kašelj, ki nas draži, vendar pa ob kašljanju ni sluzi, ki bi jo lahko izkašljali.

Za zdravljenje produktivnega kašlja uporabljamo zdravila za lažje izkašljevanje. Za zdravljenje suhega kašlja uporabljamo zdravila za pomirjanje kašlja.

Pri kašlju so zelo pomembni tako imenovani nefarmakološki ukrepi, torej vse tisto, kar je dobro narediti, pa ni zdravilo.

Pomembno je pitje večje količine tekočine, najbolje vode ali pa toplega čaja. Tekočina bo pomagala, da bodo usta vlažna in da bo sluz redkejša.

V prostorih, kjer je ogrevanje centralno, je navadno pozimi zelo suh zrak. Pomembno je vlaženje zraka.

Pomembno je vlaženje in čiščenje nosa in nosne sluznice. Če bo nos neprehoden in zamašen, bomo namreč dihali skozi usta, s čimer se bo ustna sluznica še dodatno izsušila in povzročila draženje.

Velikokrat pomagajo topli obkladki, ki jih pred spanjem položimo na prsni koš. Lahko prepražimo cvetove kamilic v olivnem olju in jih zavijemo v laneno krpo ter nato vdihujemo eterična olja, ki se ob tem sproščajo. Paziti moramo, da se pri tem ne opečemo. Podobno lahko naredimo tudi s čebulo. Čebulo sesekljamo, jo zavijemo v krpo, položimo v pečico, ki smo jo pred tem ogreli na 200 stopinj C in nato topel obkladek položimo na prsi.

Koristne so tudi inhalacije. V vrelo vodo damo kamilične cvetove in timijan ter pustimo 10 min vreti. Nato prelijemo v posodo za inhaliranje in največ 15 minut globoko in počasi vdihujemo paro.

Pijemo lahko tudi zeliščne čaje, na primer slez, islandski lišaj, trpotec za pomirjanje suhega kašlja ter pljučnik in timijan za lažje izkašljevanje.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se