Velika noč in žolčne težave

Pred nami je velikonočni čas, ki ga poleg prijetnih trenutkov z najbližjimi spremljajo tudi nekoliko večje količine hrane kot običajno. Hrana, ki jo tradicionalno jemo v tem času, je bolj mastna in težka.

Naši želodci zato mnogokrat trpijo in morajo prenesti marsikaj. Težave, kot so krči, bolečine, napenjanje, driska, zaprtje, se pojavljajo tudi drugje v prebavilih nemalokrat pa se pojavijo tudi žolčne težave.

Žolčne težave

Za žolčne težave je značilna bolečina na desni zgornji strani trebuha, slabost, lahko tudi bruhanje. Kako je to povezano s hrano? Žolčnik je organ, ki sodeluje pri prebavljanju hrane in je nujen za to, da se prebavijo predvsem maščobe. V žolčniku se nabira žolč, prebavni sok, ki ga izločajo jetra, ta pa potuje v tanko črevo.

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar se v žolču manjša vsebnost žolčnih kislin, povečuje pa se vsebnost holesterola. Holesterol nato kristalizira in se nalaga v žolčniku ali žolčevodu. Kristali se med seboj združujejo. Če se združijo v manjše skupke, to imenujemo pesek, če pa so skupki večji, pa temu rečemo žolčni kamni. Obstajajo pa tudi pigmentni ali pa mešani žolčni kamni. Pigmentni so temno zeleni zaradi žolčnega barvila.

Včasih žolčni kamni ne povzročajo nobenih težav in takrat sploh ne vemo, da jih imamo. Če pa povzročajo težave, potem to občutimo kot krče, bolečine, slabost, bruhanje in zgagi podobne simptome. Do bolečin in krčev pride zaradi premikanja žolčnih kamnov, bolečine v napadih, ki jih čutimo pod desnim rebrnim lokom in lahko sevajo v hrbet,  pa so posledica žolčnega kamna, ki se premika iz žolčnika v žolčevod in ob tem delno ali popolnoma zamaši žolčevod.

Če bolečine trajajo več kot 6 ur brez prekinitve, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Vnetje žolčnika navadno nastane zaradi nenadne zapore izvodil žolčnika. Pri tem žolč zastaja v žolčniku, zaradi česar se lahko tam naselijo bakterije, ki povzročijo vnetje. Poleg bolečin, slabosti in bruhanja je prisotna tudi povišana telesna temperatura.

Dejavniki, ki vplivajo na nastanek žolčnih kamnov

Žolčne kamne ima več žensk kakor moških, kar je verjetno povezano s hormoni in peroralno kontracepcijo. Pogosteje imajo žolčne kamne tudi prekomerno težki in pa sladkorni bolniki po 60. letu. Pomemben faktor pri nastanku žolčnih kamnov je tudi dednost.

Pomoč pri težavah z žolčem

Preventiva je seveda zdrav življenjski slog, ki vsebuje zdravo prehrano, uravnavanje telesne mase in redno rekreacijo. Za tiste, ki vedo, da so nagnjeni k žolčnim kamnov ali da te celo imajo, je priporočljiva dieta. Ta sicer ni pravilo, prav tako ni rečeno, da eni osebi škodi nekaj, kar škodi tudi drugi. Treba je opazovati svoje telo in se izogibati hrani, ki povzroča težave. Na splošno pa mora hrana vsebovati čim manj maščob in čim manj težko prebavljivih jedi. Najpomembneje je, da se izogibate rumenjaku, stepeni smetani, majonezi,  ocvrtim jedem, tortam, suhemu sadju, oreškom in ostrim začimbam. Glede sveže, nekuhane zelenjave pa je odvisno od posameznika, ali mu povzroča težave ali ne.

Zdravila pri težavah z žolčnimi kamni

Rowachol je zdravilo rastlinskega izvora, ki je na voljo v lekarnah brez recepta. Vsebuje mešanico terpenov, pinena, kamfena, cineola, mentola in borneola. Kako deluje? Rowachol blaži težave z žolčem in se uporablja kot dodatek pri zdravljenju žolčnih kamnov in vnetij žolčnika. Znižuje tudi prenasičenost žolča in s tem vpliva na raztapljanje žolčnih kamnov. Po operativni odstranitvi žolčnih kamnov preprečuje nastajanje novih. Prav tako povečuje nastajanje žolča v jetrih in pospešuje izločanje žolča iz žolčnika. Zmanjša intenzivnost krčev ter zmanjša nastajanje holesterola v jetrih. Pri vnetjih žolčnika in žolčnih izvodil deluje protibakterijsko.
 

Ostala zdravila, ki delujejo predvsem v smeri lajšanja bolečin in krčev, predpiše zdravnik na recept. Holesterolni kamni se dajo z zdravili, ki vsebujejo žolčne kisline, tudi raztopiti, vendar je tudi to zdravilo možno dobiti samo na zdravniški recept.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se