Ko v žrelu praska in žge, si lahko pomagamo sami

Vsi prav dobro poznamo neprijeten »ognjen« občutek v ustni votlini. Pogosto mislimo, da nas boli grlo, a je vzrok za težave običajno v vnetem žrelu. Kako pa vemo, da imamo vneto žrelo? Najizrazitejši znak je bolečina v žrelu, ki jo spremljata oteženo požiranje in izcedek iz nosu. Pri vnetem grlu pa sta glavna simptoma hripavost ali izguba glasu.

V članku pojasnimo, kdaj in zakaj pride do vnetja žrela, kateri so najbolj značilni simptomi, kako si ob blaženju simptomov lahko pomagamo sami ter zakaj v domači lekarni ne sme manjkati tudi zdravilo rastlinskega izvora Salvisan.

Glavna vloga žrela je dihalna in prebavna

Žrelo je votlina, ki leži pred hrbtenico od lobanjskega dna do grla in vhoda v požiralnik. Žrelno steno  znotraj pokriva sluznica, obdajajo jo mišice, vezivo, krvne in mez­govne žile ter živci. Žrelo delimo na tri področja: nosni, ustni in spodnji del. Delovanje žrela je večnamensko; sodeluje pri požiranju, dihanju in deloma pri govoru. V njem se križata dihalna (nos-žrelo-grlo) in prebavna (usta-žrelo-požiralnik) pot.

Zelo pomembna pa je tudi njegova obrambna vloga. V predelu žrela se namreč nahajajo žrelnica, mandlji in jezična tonzila. Sestavlja jih limfatično tkivo in so del našega obrambnega sistema  ̶  ščitijo nas namreč pred okužbami ¹.

Zakaj pride do vnetja žrela?

Do akutnega vnetja žrela (faringitis) najpogosteje pride ob navadnem prehladu. Vzrok  so tako virusne (adenovirusi, rinovirusi, koronavirusi, parainfluenca, influenca) kot tudi bakterijske okužbe (streptokoki skupine A, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis). Najpogostejši bakterijski povzročitelj vnetja žrela je Streptococcus pyogenes, saj povzroča 20 do 40 odstotkov  vseh akutnih vnetij žrela pri otrocih in 5 do 15 odstotkov pri odraslih.

Najprepoznavnejši znak pri vnetem žrelu je bolečina v žrelu, ta je še izrazitejša ob požiranju. Hkrati z vnetim žrelom se pogosto pojavljajo tudi drugi simptomi in znaki, kot so izcedek iz nosu, kašelj, vročina, otečene bezgavke na vratu ter oteženo požiranje. Bolezen večinoma poteka blago. Bolezenski znaki pa navadno minejo v treh oziroma petih dneh ². 

Obisk zdravnika pri vnetju žrela je nujen, ko je prisotno oteženo dihanje, ko ne moremo zaužiti dovolj tekočine ali hrane, ko bruhamo, imamo ob bolečinah v žrelu prisoten izpuščaj na koži in če težave trajajo več kot dva tedna ᶟ.

Domači pripravki pri bolečem žrelu

Čeprav težjih zdravstvenih zapletov pri vnetem žrelu ni in pri večini bolezen ne povzroča večjih težav, si želimo blažiti predvsem bolečino ter pekoč občutek, ki nam otežujeta požiranje.

Kaj vse ne sme manjkati v domači lekarni? V prvi vrsti poskrbimo za zadosten vnos tekočine, na primer čaj z medom ali različne juhe  ̶  to pomaga pri hidraciji sluznice. Za zaščito sluznice so primerni islandski lišaj; eno do dve čajni žlički posušene droge prelijemo s skodelico vrele vode, dobro premešamo in pustimo stati 10 min. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo tri- do štirikrat dnevno. Pomagate si lahko tudi s pastilami Isla, na primer Isla Medic Acute. Primerna rastlina je tudi ozkolistni trpotec; če imate možnost, si lahko iz njega sami pripravite sirup, ki pa ga zaradi ohranjanja zdravilnih sluzi ne kuhajte. Enako velja pri uporabi čaja – s kuhanjem izgubimo sluzi, je pa prekuhan čaj smiseln v primeru, da imate težave z gnojnim vnetjem žrela, saj čreslovine iz tako pripravljenega čaja zavirajo pretirano izločanje sluzi. Navadni slez; suhe korenine rastline prelijemo s hladno vodo in pokrito namakamo do 8 ur, vmes večkrat premešamo in precedimo, skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo do petkrat na dan. Ti pripravki namreč omogočajo ublažitev bolečine in hidracijo. Kaj pa sladoled? Da, tudi sladoled in hladne pijače lahko ublažijo bolečine pri vnetem žrelu, vendar v manjših količinah. Pomembno je tudi izogibanje suhemu zraku v prostorih, predvsem v spalnici. Poskrbimo za nižjo temperaturo in zadostno vlažnost prostora (zadostuje že, da postavimo na radiator posodo z vodo) ⁴,5.

Kakšen učinek pa ima pršilo Salvisan? Salvisan je zdravilo rastlinskega izvora. Pomaga pri odpravljanju bolečine in praskanju v žrelu, oteženem požiranju in bolečinah pri govoru. Njegove glavne sestavine so tekoči ekstrakt zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) ter navadnega žajblja (Salvia officinalis). Te učinkovine iz ameriškega slamnika ter žajblja dokazano delujejo protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let, je priporočljiva dnevna uporaba pršila Salvisan šest- do desetkrat dnevo (po dva vpiha). Pomembno je poudariti, da je z uporabo zdravila Salvisan potrebno začeti ob pojavu prvih znakov. Če »ujamemo« že rahlo praskanje in pekoč občutek v žrelu, dosežemo najboljši učinek.

Izsledki raziskav; Zdravljenje z ehinacejo/žajbljem je pokazalo podobno učinkovitost kot zdravljenje s klorheksidinom/lidokainom pri zmanjševanju simptomov vnetega grla v prvih 3 dneh. Stopnja odziva po 3 dneh je bila 63,8 % v skupini bolnikov, zdravljenih z ehinacejo/žajbljem in 57,8 % v skupini s klorheksidinom/lidokainom 6.

»Saj veste – posebnost Voglovih zdravil je, da niso narejena iz posušenih temveč iz svežih rastlin. S tem ohranijo svežo moč narave. Tako kot je to že pred 100 leti delal Alfred Vogel.«

Suzana Križ

Viri in literatura:

  1. Zgradba in delovanje žrela, dostopno, 15.12.2023; https://tudi-brez-grla-je-vredno-ziveti.dls-slo.si/2__zgradba_in_delovanje_zrela.htm
  2. NIJZ, Streptokokno vnetje žrela, 13.02. 2023; https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/streptokokno-vnetje-zrela-streptokokna-angina-faringitis-ali-tonzilitis/
  3. Vneto in boleče žrelo-kdaj k zdravniku, dostopno 18.12.2023; https://vizita.si/bolezni/vneto-in-bolece-zrelo-kako-si-pomagati-kdaj-je-lahko-nevarno.htm
  4. Kako si pomagati pri vnetem in bolečem žrelu, mag. Venceslava Bavčar mag. farmacije, dostopno 15.12.2023; https://www.lekarnaljubljana.si/clanki-in-nasveti/kako-si-pomagati-pri-vnetem-in-bolecem-zrelu,
  5. Sanja Lončar: Naravne rešitve za težave z virusi, Rastlinska pomoč za pljuča, grlo in dihalne poti
  6. Echinacea/sage or chlorhexidine/lidocaine for treating acute sore throats: a randomized double-blind trial, Andreas Schapowal et. al., september 2009; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19748859/

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se