Znebite se napihnjenosti med menstruacijo

Napihnjenost, bolečine v križu in občutljivost dojk je le nekaj izmed neprijetnih simptomov, s katerimi se spoprijemajo ženske med menstrualnim ciklom. Značilni so predvsem za predmenstrualni sindrom (PMS), ki se pojavi nekaj dni pred menstruacijo. Krivdo za te fiziološke simptome je treba iskati v neravnovesju delovanja spolnih hormonih. A kljub vsemu, kako obvladati napihnjenost?

Naravno  ̶  s pomočjo navadne konopljike. V članku podrobno osvetlimo, kaj pravijo študije o njenih zdravilnih učinkih, kako je povezana z zdravilom rastlinskega izvora Cyclodynon in zakaj pride tako pogosto do napihnjenosti med menstrualnim ciklom.

Zakaj občutek napihnjenosti med menstruacijo?

Menstrualni cikel razdelimo na več delov. Začne se z menstruacijo, sledi folikularna faza, ovulacija in lutealna faza. Vmes je značilno nihanje hormonov med menstruacijo z viški in padci, ki povzročajo PMS, hormonsko neravnovesje in različne spremembe v počutju in izgledu.

Prva polovica tretje faze ciklusa (lutealna faza) je »obdobje pred PMS«. Simptomi so kot krajša in manj intenzivna različica predmenstrualnega sindroma (PMS), ki lahko vključujejo razdražljivost, utrujenost, občutljive dojke, napihnjenost in depresijo. Po ovulaciji in začetku lutealne faze pričakujemo prva nihanja pri samem razpoloženju. Ker se serumska raven progesterona povečuje, ima veliko žensk težave z napihnjenostjo, saj le-ta vpliva na raven sladkorja v krvi. Nihanje hormonov med menstruacijo pa zagotovo podkrepi tudi padec estradiola in testosterona. Te motnje v hormonih povzroči zadrževanje soli in vode. Celice telesa se napolnijo z vodo, zato pride do občutka napihnjenosti.

Cyclodynon  ̶  narava rešitev za lajšanje menstrualnih simptomov

Zdrav način življenja v vsakem pogledu lahko veliko pripomore pri spoprijemanju z mesečnimi težavami menstrualnega cikla. Ko pa so težave prevelike, poiščemo pomoč v hormonski terapiji ali v nefarmakoloških pripravkih, kot je Cyclodynon.

Cyclodynon je zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike. Njegova poglavitna prednost je v tem, da lahko izboljša tako telesne kot psihične simptome menstrualnega cikla in poskrbi za hormonsko ravnovesje. Prav tako je odlična lastnost Cyclodynona, da z uporabo lahko pričnemo kadarkoli v menstruacijskem ciklu, tudi med samo menstruacijo, in ne samo ob pojavu simptomov PMS. Če pa res želimo doseči najboljši učinek, moramo zdravilo Cyclodynon neprekinjeno jemati vsaj 3 mesece.

Zdravilni učinki navadne konopljike

Njene glavne identificirane učinkovine so diterpenoidi (viteksilakton), eterično olje (glavne komponente 1,8-cineol, limonen, α- in β-pinen), flavonoidi (kasticin, viteksin) in iridoidni glikozidi (agnuzid, avkubin).

Navadna konopljika ima več dokazanih mehanizmov delovanja. Izločanje prolaktina iz hipofize zavira dopamin, ko je dopaminska inhibicija nezadostna, se raven prolaktina zviša. Na povečano izločanje prolaktina vplivajo tudi estrogen, tirotropni in gonadotropni hormon. Ugotovili so, da zniža raven serumskega prolaktina (hormon adenohipofize). Drugi mehanizem delovanja je povezan z estrogenskimi učinki. Spojine iz navadne konopljike se namreč vežejo na estrogenske receptorje β, kar ima ugodne učinke pri PMS. Tretji možen način njene aktivnosti v našem telesu je na ravni opiatnega sistema (del možganov, odgovoren za zavedanje in čustva). Izvleček navadne konopljike vsebuje spojine, ki se vežejo na opiatne receptorje µ kot agonisti (sprožijo biološki odziv v celici). Tako nadomestijo β-endorfin (peptidni hormon) in posledično povečajo koncentracijo estrogena.

Kaj pravijo študije? O tej rastlini je za stanja menstrualnega cikla opravljenih največ raziskav. V eni od študij je sodelovalo 162 žensk (18-45 let). V treh menstrualnih ciklih so prejemale izvleček navadne konopljike in placebo. Raziskovalci so ocenjevali simptome PMS, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, jeza, glavobol, napihnjenost in občutek napetosti v dojkah. V primerjavi s placebom je v skupini, ki je jemala 20 mg izvlečka/dan prišlo do znatnega zmanjšanja intenzivnosti vseh simptomov. Po treh ciklih kar 49 % preiskovank ni imelo nobenih simptomov več.

Suzana Križ

Viri:

  1. A menstrual cycle is a roughly four-week span of time when three key hormones—estrogen, testosterone and progesterone—rise and fall in a specific pattern, dostopno 24.10.2023, https://www.myhormonology.com/female-hormone-cycle/
  2. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018.  https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf
  3. Schellenberg R et al. Dose-dependent efficacy of the Vitex agnus castus extract Ze 440 in patients suffering from premenstrual syndrome. Phytomedicine 2012; 19: 1325-1331. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711312002802?via%3Dihub

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se