Cyclodynon: rešitev za urejen menstrualni cikel

Menstrualni cikel je kot dobro uglašena simfonija, navdušujoča interakcija med hormoni ter fiziološkimi odzivi. Umiritev bolečine in čustvenega nemira je za večino žensk vsak mesec velik izziv. Na srečo imamo danes veliko možnosti za lajšanje menstrualnih težav, med njimi je tudi zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon.

V članku pojasnimo, kaj pomeni urejen menstrualni cikel, kakšno vlogo pri tem odigrajo hormoni in kako izvleček navadne konopljike vpliva na telesne in psihične simptome ter poskrbi za hormonsko ravnovesje.

Nihanje hormonov med menstruacijo

Hormoni so snovi, ki se izločajo neposredno v kri in delujejo na tarčne organe. Nihanje hormonov med menstruacijo je normalno. Za njihovo ravnovesje moramo v prvi vrsti poskrbeti s preventivo, saj veliko lahko storimo že sami z zdravim načinom življenja.

Menstrualni cikel se začne z menstruacijo, sledijo folikularna faza, ovulacija in lutealna faza.

Folikularna faza: Na začetku menstrualnega cikla se v možganih (v hipofizi) proizvaja folikel stimulirajoči hormon (FSH). Pomemben je za reprodukcijo in razvoj jajčec pri ženskah. FSH spodbuja številne folikle (folikli vsebujejo nerazvita jajčeca), da se razvijejo in začnejo proizvajati hormon estrogen. V prvih 48 urah se običajno pojavijo tudi menstrualni krči. Če zrelo jajčece ni oplojeno, padec hormonov namreč povzroči, da se maternična sluznica začne luščiti, posledica pa so menstrualni krči.

Ovulacija: Raven estrogena se še naprej povečuje in izzove hiter porast luteinizirajočega hormona (LH). Dvig LH povzroči, da dominantni folikel poči in sprosti zrelo jajčece iz jajčnika v jajcevod. Ovulacija se običajno pojavi 12. do 16. dan cikla. Nekatere ženske ob ovulaciji občutijo tudi ostro bolečino.

Lutealna faza: Prva polovica tretje faze ciklusa je »obdobje pred PMS«. Simptomi so kot krajša in manj intenzivna različica predmenstrualnega sindroma (PMS), ki lahko vključujejo razdražljivost, utrujenost, občutljive dojke, napihnjenost in depresijo. Pri obeh fazah (»pred PMS« in v fazi PMS) pride do upada estrogena, vendar se, na srečo, do druge polovice tretjega tedna estrogen spet dvigne in ustavi kakršnekoli nadležne simptome v fazi »pred PMS«. Lutealna doba običajno traja osem dni. Raven progesterona se zviša, nivo estrogena in testosterona pa se v tednu zmanjšata za polovico ¹. 

Kaj pomeni urejen menstrualni cikel?

Prepričanje o tem, da mora biti menstrualni cikel dolg 28 dni, v družbi še vedno velja. Medicina pa normalne cikle opredeljuje v dolžini od 23 do 35 dni. Ljudje že od nekdaj verjamemo v povezanost menstrualnega cikla z luninimi menami, od koder izhaja tudi ime menstruacija  ̶  iz luninega meseca, ki je dolg 28 dni. Verjetno so ljudje v preteklosti zaradi drugačnega načina življenja živeli bolj povezani z naravo in je bila ta povezava bolj očitna. Danes pa v mesečnih ciklih lahko opažamo večja odstopanja od te 28-dnevne »norme« ².

Ravno zaradi povezave med menstrualnim ciklom in naravo bi morali poznati svoje telo ter spremembe jemati kot normalne. K urejenemu menstrualnemu ciklu pripomore tudi zdrav življenjski slog; kvaliteten spanec, zmernost pri uživanju kave in alkohola ter obvladovanje stresa.

Po pomoč k naravi

Do urejenega menstrualnega cikla si lahko pomagamo tudi z naravnimi pripravki. Rešitev je zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon, ki vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike. Izboljšuje tako telesne kot psihične simptome ter obenem poskrbi za hormonsko ravnovesje. Prednost zdravila Cyclodynon je v tem, da z uporabo lahko pričnemo kadarkoli v menstrualnem ciklu, tudi med samo menstruacijo. Željeni učinek dosežemo, če Cyclodynon neprekinjeno jemljemo vsaj 3 mesece.

Navadna konopljika (Vitex agnus-castus)  ̶  dokazano zniža raven serumskega prolaktina (hormon adenohipofize). Ostali mehanizmi delovanja so povezani z estrogenskimi učinki; spojine iz navadne konopljike se vežejo na estrogenske receptorje β. Delovanje navadne konopljike povezujejo tudi z opiatnim sistemom. Izvleček navadne konopljike namreč vsebuje spojine, ki se vežejo na opiatne receptorje µ kot agonisti (sprožijo biološki odziv v celici). Tako nadomestijo β-endorfin (peptidni hormon) in posledično povečajo koncentracijo estrogena ᶟ.

Suzana Križ

Viri:

  1. A menstrual cycle is a roughly four-week span of time when three key hormones—estrogen, testosterone and progesterone—rise and fall in a specific pattern, dostopno 24.10.2023, https://www.myhormonology.com/female-hormone-cycle/
  2. Medikalizacija menstrualnega cikla, Katja Podbevšek, 2019, str. 3, http://pefprints.pef.uni-lj.si/5903/1/Medikalizacija-Menstrualnega-Cikla-Podbev%C5%A1ek.Katja.pdf
  3. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se