Domače parne inhalacije ob prehladih

Domače parne inhalacije so lahko učinkovita dodatna pomoč pri obvladovanju simptomov viroz. Med drugim blagodejno delujejo ob zamašenem nosu, kašlju in vnetih sluznicah dihal.

Kako nas parna inhalacija podpira ob virozah?

Bistvo parne inhalacije je, da para in v njej morebiti prisotne blagodejne učinkovine, npr. eterična olja, vstopajo skozi nos in usta direktno na sluznice dihal. Tu blagodejno delujejo na različne načine, ki pa so odvisni od vrste izbrane inhalacije. Inhalacija zgolj vročih oz. toplih vodnih hlapov je namreč manj učinkovita kot inhalacija slane pare ali vroče oz. tople pare z eteričnimi olji. Odvisno torej od vrste inhalacije ta lahko pomaga pri čiščenju nabrane goste sluzi iz dihal, pri zmanjševanju otekline in vnetja sluznice dihal, pri regeneraciji poškodovane sluznice dihal ter pri obvladovanju škodljivih mikrobov. Učinke domače inhalacije lahko zaznamo (najmanj) v začasnem olajšanju dihanja skozi nos, zmanjšanju hropenja v pljučih, umiritvi draženja h kašlju, umiritvi bolečine in pekočega občutka v grlu itd. Po inhalaciji se zato počutimo bolje in virozo skupaj z ostalimi naravnimi ukrepi (počitek, spanje, izdatna hidracija, veliko svežega sadja in zelenjave, po potrebi uživanje naravnih zdravil iz ehinaceje, bršljana, pastil iz islandskega lišaja …) lažje in hitreje obvladamo.

Kako izvajamo parno inhalacijo?

Za domačo parno inhalacijo, če nimamo priročnega inhalatorja, potrebujemo primerno velik lonec z vročo vodo, posodo, v katero vrelo vodo prelijemo in veliko brisačo. Pazimo, da se z vročo vodo ne opečemo in da para ni prevroča za vdihovanje! Dovolj je, da voda zavre. Prelijemo jo v večjo posodo, to pa postavimo na mizo. Nadnjo se nagnemo z razdalje približno desetih do petnajstih centimetrov in se ogrnemo z veliko brisačo, da para ne uhaja in se hlapi lahko usmerijo v naš obraz. Zapremo oči in globoko dihamo skozi nos in usta deset do petnajst minut. Inhalacijo ponovimo večkrat na dan, vsaj toliko dni zapored, da se težava umiri. Že samo hlapi tople pare lahko blagodejno delujejo v primeru nadležne sluzi v zgornjih ali spodnjih dihalih, saj se jo lažje sčisti – spiha iz nosu ali izkašlja iz pljuč. Precej večji blagodejni učinek bomo dosegli, če bomo vroči vodi dodali vsaj sol, še boljši dodatek pa so izbrana zelišča ali celo eterična olja.

Parna inhalacija s slano vodo

Ponekod v tujini so dobro znane blagodejne terapije s slano paro (slane tople savne) in terapije v slanih sobah, npr. v rudnikih soli. Tudi pri nas je že možno obiskati podobne terapevtske sobe s soljo. Gre za starodavno terapijo s soljo – haloterapijo (grška beseda halo pomeni sol), ki se med drugim uporablja tudi ob večjih težavah, npr. ob astmi, bronhitisu, sinuzitisu, alergijah, saj umirja ta stanja in pomaga dihalom do boljšega zdravja. Nekaj koristi haloterapije pa bomo deležni tudi doma, če si pripravimo slano parno inhalacijo. Vodi dodamo morsko sol. Količina soli je lahko različna, od 15 gramov (približno ena jušna žlica), do 100 gramov na liter vode. Ko voda zavre, lonec odstavimo in inhaliramo, kot že opisano,  a najbolje le dvakrat dnevno. Slana para v primerjavi z navadno še močneje raztaplja gosto sluz, ujeto na sluznicah dihal, zato le-to učinkoviteje izkašljamo ali izpihamo. Obenem razkužuje dihala, lepo navlaži suhe in nadražene sluznice dihal, kar lahko pomaga umirjati tudi nadležen suh kašelj.

Parna inhalacija z zelišči

Mnoga zelišča kot so žajbelj, materina dušica, origano, kamilica, evkaliptus, sivka, poprova meta … vsebujejo eterična olja, ki blagodejno delujejo na dihala. Zato lahko domačo parno inhalacijo obogatimo tudi tako, da skuhamo močnejši čaj iz izbranega zelišča in tako inhaliramo paro, v kateri so prisotna še eterična olja zelišč. Ko zelišče prelijemo z vročo vodo, se bo iz cvetov in listov sprostilo hlapljivo eterično olje, ki se bo skupaj s hlapi vode dvignilo v zrak. Z litrom vrele vode tako prelijemo denimo dve do tri jušne žlice materine dušice (cvet in list) in po približno petnajstih minutah že lahko inhaliramo paro, pomešano z blagodejnimi učinkovinami eteričnih olj, ki se sproščajo iz materine dušice. Inhalacijo po potrebi ponavljamo dva- do trikrat na dan in vztrajamo, dokler se prehlad ne umiri. Materina dušica deluje antimikrobno, razkužuje, lajša krče bronhijev in tako pomaga pri zmanjševanju vnetja, lajšanju izkašljevanja in umirjanju dražečega, produktivnega kašlja.

Parna inhalacija z eteričnimi olji

Podobno kot inhalacije z celimi zelišči delujejo tudi parne inhalacije eteričnih olj, izoliranih iz njih. Običajno pa so slednje še močnejše, saj gre za koncentrat eteričnih olj. Ob virozah se običajno uporabljajo eterična olja evkaliptusa, poprove mete, timijana, origana, čajevca, sivke, klinčkov, cimeta, limone, kumine, koromača, bora, smreke in drugih. Uporabimo lahko tako posamezna eterična olja kot mešanice več eteričnih olj, ki so namenjena blaženju težav z dihali. Takšna je denimo mešanica Po-Ho olja Alfreda Vogla. Ime je dobila po poprovi meti, ki jo v kitajskem narečju – mandarinščini - imenujejo Po-Ho. Eterično olje poprove mete pa je le eno izmed petih eteričnih olj v tej osvežujoči mešanici. Vsebuje še eterično olje evkaliptusa, terpentina, kafrino olje in d-limonen. Takšna mešanica nudi naravno pomoč pri prehladih, katarju in nahodu, pa tudi pri kašlju. Telo podpre pri izločanju sluzi, deluje protivirusno, preprečuje vnetje, hladi in pospešuje prekrvitev. V vrelo vodo kanemo do deset kapljic mešanice eteričnih olj, se z zaprtimi očmi nagnemo nad posodo in pokrijemo z brisačo. Inhaliramo do petnajst minut. Ponovimo do trikrat dnevno in vsaj toliko časa, da se prehlad umiri. Če so problem vneti sinusi, naj bo voda segreta le do 70 stopinj Celzija in uporabite pet do deset kapljic mešanice Po-Ho olja. Namesto da vse kapljice kanete v vodo že na začetku, lahko te dodajate tudi postopoma in tako poskrbite, da bo inhalacija nenehno bogata z blagodejnimi eteričnimi olji.

Ker lahko parne inhalacije z eteričnimi olji povzročijo solzenje oči, je namesto lonca in brisače bolje uporabiti priročen inhalator. Njegova prednost je v tem, da para ne uhaja nekontrolirano v prostor, temveč se usmeri na nos in usta, pri čemer ne prihaja do draženja oči. Oči so namreč pri prehladu že tako pogosto solzne, zato je dodatno draženje še bolj neprijetno. Priročen inhalator lahko kupite tudi v kompletu z oljem Po-Ho.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se