Kako PMS obvladovati z navadno konopljiko?

Predmenstrualne težave oz. predmenstrualni sindrom pesti mnoga mlada dekleta in odrasle ženske. Kako se ta izraža in kako težave obvladati naravno s pomočjo navadne konopljike?

Znaki predmenstruacijskega sindroma (PMS)

Vse do dva tedna pred menstruacijo lahko začutimo enega ali pa več znanilcev PMS-ja. Med njimi so npr. migrenski glavobol, napihnjen trebuh, napete in boleče dojke, krči v trebuhu ob menstruaciji, nihanje razpoloženja, depresivno počutje, vzkipljivost, nenadna potreba po hrani, utrujenost in drugi. Vsi ti znaki PMS tekom menstruacije običajno tudi izzvenijo.

Da PMS ni redka težava žensk, priča podatek, da kar 80 do 90 odstotkov žensk čuti vsaj enega od znakov predmenstruaciskega sindroma!  Pri mlajših od 30 let so znaki PMS celo najpogostejši razlog za odsotnost z dela ali pa šole, saj se hujše PMS težave lahko pojavljajo že najstnicam. Znaki PMS so torej lahko tako telesni kot psihični. Poglejmo si nekaj najpogostejših, preden opišemo, kako si pri obvladovanju PMS lahko pomagamo na učinkovit in naraven način z izvlečki navadne konopljike.

Napete, zatekle in boleče dojke v času pred menstruacijo. Dojke se lahko tudi povečajo, vidne so lahko venske žilice. Bolečine in nelagodje niso nujno vezani le na dojke, lahko se širijo vse do podpazduhe. Tudi koža dojk in podpazduh je lahko drugačne teksture in predvsem toplejša kot običajno.

Glavoboli oz. menstrualne migrene se pojavijo bodisi 2 dni pred ali 3 dni po začetku menstruacije, ko je nivo estrogena najnižji. V primerjavi z ostalimi glavoboli so ti v omenjenem obdobju najbolj siloviti. 

Napihnjenost oz. zatečenost telesa, zlasti pa trebuha, pred in med menstruacijo (običajno 1. dan). Motnje v hormonih povzroči zadrževanje soli ter vode. Tako so celice telesa napolnjene z vodo, mi pa imamo občutek napihnjenosti. 

Krči v trebuhu. Ti so lahko nenadni in sevajo v stegno ali hrbet. Lahko so topi in dolgotrajni ali intenzivni in močni. Bolečina je posledica krčenja stene maternice, ob luščenju odvečne sluznice. Ta nastopi, ko se ob stisku stisnejo tudi žile maternice in se prekine dostop krvi in kisika v maternico.

Utrujenost in pomanjkanje energije je lahko med drugim posledica bolečih krčev, ki nam kradejo miren spanec, lahko pa je povezana s pomanjkanjem serotonina. Ta možganski živčni prenašalec vpliva na naše razpoloženje. Motnje v njegovem nivoju pred menstruacijo lahko vplivajo na nivo naše energije.

Psihični simptomi oz. nihanja razpoloženja prav tako nastopijo kot posledica nihanja hormonov. Lahko se pojavi eden ali pa izmenjaje več njih – npr. napadi joka, jeze, panike, občutki tesnobe, žalosti, preobčutljivosti, depresivnosti in drugi.

Naravna pomoč ob PMS z navadno konopljiko (Vitex agnus castus)

Navadna konopljika je v Sredozemlju rastoč grm. Pogosto ga vidimo ob morski obali in bregovih potokov – rad ima vlago, toploto in sonce. Doseže višino do 6 m, ima dlanasto deljene liste, ki so podobni listom konoplje, cvetovi pa so nanizani v klasih in cvetijo v belih, rožnatih ali modrikasto vijoličastih barvah. Septembra ali oktobra dozorijo njegovi črni jagodičasti plodovi, ki so pekočega okusa, zato so jih včasih uporabljali namesto dražjega popra.

Navadna konopljika se je že od nekdaj uporabljala za različne tegobe, med drugim za umirjanje bolečih menstruacij in za povečanje količine mleka pri doječih mamicah. Danes pa tudi klinične raziskave potrjujejo moč navadne konopljike pri ženskih težavah kot je PMS.

Kako navadna konopljika obvlada PMS?

Učinkovine v izvlečku plodov navadne konopljike pozitivno vplivajo na os hipotalamus-hipofiza-spolne žleze. Vežejo se na dopamin D2 receptor in ga aktivirajo ter tako znižajo nenormalno povišan nivo prolaktina (ki je eden od dejavnikov za PMS). To med drugim pozitivno vpliva na ravnovesje estrogen/progesteron, na menstrualni cikel, ter vodi v zmanjšanje PMS znakov, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, jeza, glavobol, napihnjenost in občutek napetosti v dojkah.

Izvlečki iz posušenih plodov navadne konopljike

Farmakološko pomembni so izvlečki navadne konopljike iz posušenih plodov, saj vsebujejo iridoide, flavonoide in eterična olja. Iz izvlečka posušenih plodov je npr. izdelano zdravilo Cyclodynon®. Še več, gre za suhi ekstrakt, pridobljen na nežen način, po metodi, ki jo je patentiralo podjetje Bionorica. Omenjeno zdravilo dokazano poskrbi za ravnovesje hormonov, ureja menstruacijski cikel in tako zmanjša pogostost in izraženost simptomov PMS.

Raziskava 3-mesečnega jemanja izvlečka iz posušenih plodov na 121 ženskah z zmernimi do močnimi znaki PMS je pokazala, da se značilno zmanjšanje težav doseže že v 4 tednih rednega jemanja, za več kot polovico pa se težave zmanjšajo po treh mesecih. S podaljšanjem jemanja se izboljšanje stanja še optimizira (Prilepskaya V.N. et al., Maturitas 2006 Suppl. 1 (55), 55–63).

Za najboljši učinek se torej priporoča neprekinjeno jemanje omenjenega zdravila vsaj 3 mesece, po potrebi pa tudi 6. Uživa se ga tudi med menstruacijo. Je enostaven za odmerjanje, saj je treba vzeti le 1 tableto dnevno, z nekaj tekočine. Če se po prenehanju jemanja težave povrnejo, se lahko z jemanjem nadaljuje.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se