Kdo vse danes potrebuje umetne solze?

Sodoben način življenja danes ne obremenjuje le oči odraslih, temveč tudi že otrok. Preverite, v katerih primerih lahko naravne kapljice koristijo pri suhih, pekočih in utrujenih očeh.

Veliko gledate v digitalne zaslone?

Tako odrasli kot otroci v današnjem času vse več časa preživimo za računalniškimi, TV, telefonskimi in podobnimi zasloni. Bodisi se je gledanje v digitalne zaslone povečalo zaradi dela od doma, šolanja od doma, uživanja ob igricah, TV serijah … ali poslušanja predavanj ali klepetanja prek tovrstnih naprav.

Posledično z večjo uporabo teh naprav pa se je pojavil tudi nov problem – digitalno utrujene oči. Ta naj bi poleg suhih, utrujenih, rdečih oči povzročal še druge težave – med drugim zamegljen vid, glavobol ter bolečine v vratu in ramenih. Po izsledkih raziskav naj bi opisane težave čutila več kot polovica ljudi, ki rutinsko uporablja tovrstne naprave.

Očem lahko pomagate na različne spodnje načine:

  • s prilagoditvijo svetlobe v prostoru,  kjer uporabljate digitalne zaslone - svetloba luči v prostoru naj bo čim bolj podobna naravni, luči naj bodo pod nivojem glave ne nad, zasloni naj bodo pod nivojem oči, svetlob iz oken naj pada bočno na računalnik …
  • z uporabo zaščitnih zaslonov (ki preprečujejo pojav odboja svetlobe) ali zaščitnih očal (AR- anti reflektivne),
  • z uporabo zaslonov najboljše resolucije,
  • z uporabo dovolj velikih zaslonov (npr. 19 inčnih), 
  • z nastavitvijo zaslona (prilagodite svetlost trenutni svetlobi v prostoru - če je belina ekrana kot luč, je premočna, če je siva, je pretemna, najlažje je za oči branje črnega teksta na beli podlagi, temperatura barve - spekter vidne svetlobe, ki jo zaslon oddaja, naj ne bo modra svetloba, ker ta najbolj obremenjuje oči …).
  • z večkratnim počasnim mežikanjem na vsakih 20 minut gledanja v ekrane, ker s tem navlažite oči. Ko zremo v ekran, za ca. dve tretjini manj krat mežikamo!
  • s pavzo vsakih 20 minut, ko gledamo v oddaljene predmete in ne v ekran, ali večkrat preklapljamo med pogledom na oddaljen predmet in pogledom na bližnji predmet, s tem spočijemo oči
  • z uporabo vlažilnih kapljic za oči

Vas mučijo alergije (na pelod, mačjo dlako, kozmetiko …)?

Pogosto oči nadražijo tudi alergeni v zraku, ti so lahko raznorazni, od peloda dreves, trav, rož, dlak živali, pršic, do kemičnih alergenov iz uporabe kozmetike, čistil za osebno higieno ali ličil.

Najbolje se je seveda alergenom izogibati, npr. naravna kozmetika in ličila redko dražijo itd.  Po potrebi si je smiselno pomagati tudi z ukrepi, ki alergije umirjajo (npr. kvercetin …). Koristna pa bo tudi pomoč naravnih vlažilnih kapljic. Izbirajte le tiste brez konzervansov, saj ti pogosto dodatno dražijo! Z vlažilnimi kapljicami boste očesu pomagali pri spiranju alergenih snovi s površja očesa.

Delate ali živite v okolju, polnem prašnih delcev?

Draženje oči zaradi onesnaženosti zraka v večjih mestih ali bivanja v bližini industrijskih središč ali v bližini intenzivnega kmetijstva je prav tako vse bolj prisotno.

Mnogi, ki delajo v delavnicah, kjer je veliko prahu in drugih očem dražečih snovi v zraku (npr. ker prezračevalni sistemi niso najboljši) ali ki delajo na raznih gradbiščih, kamnolomih ipd., prav tako lahko trpijo za težavami z očmi.

Ugotavlja se, da onesnaževalci zraka v zunanjem (SO2, O3, NO2, pesticidi…) ali notranjem okolju (formaldehid, aceton, etanol …, prisotni v cigaretnem dimu, razkužilih, premazih za les …droben prah lesa …) med drugim oči dodatno sušijo. Raziskave npr. kažejo, da je izsušenost oči pogosta pri ljudeh, ki živijo v mestih z veliko ozona.

Zaščita (prezračevanje, zaščitna oprema, regulacija temperature, vlažnosti, selitev v bolj čista okolja …) pred temi delci je najboljši ukrep. Sicer pa podobno kot pri alergenih tudi ostale dražeče delce s površine očesa pomagajo spirati naravne vlažilne kapljice za oči. Obenem pa razdraženo oko tudi pomirijo.

Se hladite ali grejete s klimo?

Hlajenje in ogrevanje prostorov s klimo (ta je pogost problem za oči tudi v avtih) ali npr. uporaba centralnega ogrevanja močno izsušuje zrak.

Vlago je v prostoru pomembno nadomeščati, v pomoč pa bodo tudi naravne kapljice za oči, kjer vlažnosti ne morete regulirati.

Kontaktne leče in operacije očesa

Pogosta uporaba kontaktnih leč oko izsušuje, utruja in draži. Prav tako se začasno lahko ta problem pojavi po operacijah očesa.

Za pomiritev očesa ob uporabi kontaktnih leč lahko uporabljamo naravne vlažilne kapljice za oči. Koristile pa bodo tudi po posegih na očeh, seveda po posvetu s strokovnjakom.

Pomanjkanje nutrientov in kronične bolezni

Suhost očesa pa lahko nastopi tudi zaradi pomanjkanja določenih nutrientov – npr. vitamina A.

Lahko pa je tudi posledica katerega od obstoječih obolenj npr. Sjorgnovega sindroma, revme, lupusa, motenj v delovanju ščitnice … ali/in jemanja zdravil (npr. dekongestivi, antihistaminiki, antidepresivov, zdravil za visok tlak, kontracepcijskih tablet, zdravil za Parkinsona, za akne, hormonske nadomestne terapije …).

Osnovno je seveda odpraviti vzroke za nastanek težav z očmi (nadomestiti manjkajoča mikrohranila, odpraviti obolenja, po potrebi zamenjati dražeča zdravila itd.), pomagamo pa si lahko tudi z naravnimi vlažilnimi kapljicami.

Staranje

Tako kot vse v našem telesu, tudi naše oči s staranjem počasi izgubljajo optimalno delovanje. Med drugim tako počasi lahko upada optimalna proizvodnja vlažilnih solz, zato nam tudi v teh primerih lahko težave z očmi blažijo naravne kapljice za oči.

Prednost naravnih kapljic

Pri izbiri kapljic za oči je dobro dati prednost takim, ki sestojijo iz naravnih sestavin in ki poleg tega vsebujejo naravne snovi za dodatno vlaženje, pomirjanje in osvežitev oči. Takšne so npr. A.Vogel kapljice za oči. Te poleg tega, da so iz naravnih sestavin, vsebujejo še hialuronsko kislino za izboljšanje vlaženja oči ter smetliko, ki dodatno blagodejno deluje na oči. Obenem so brez konzervansov, ki pogosto oči dražijo.

Pomembna je tudi embalaža, ki preprečuje okužbo kapljic z nevarnimi bakterijami. Kapljice za oči se namreč lahko po odprtju naselijo z bakterijami in drugimi mikroorganizmi, ki lahko dodatno povzročajo očem problem. Pred kratkim so morali v Združenih državah Amerike s trga umakniti določene kapljice za oči, ker so vsebovale nevarne bakterije, odporne na antibiotike. A. Vogel kapljice za oči so po odprtju zaščitene in ostajajo sterilne. Uporabljate jih brez tveganja (v skladu z navodili za uporabo) lahko še 6 mesecev po odprtju!

Kapljice A. Vogel za oči so v dveh jakostih, zato v primeru hujših težav lahko izberete močnejšo podporo. Uporabljajo jih lahko tako odrasli kot otroci nad 12 let.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se