10 nasvetov varne uporabe eteričnih olj

Znano je, da so eterična olja lahko odlična podpora tudi pri obvladovanju prehladnih obolenj (nahod, kašelj, vnetje grla…). Da bi njihovo učinkovitost lahko kar najbolj izkoristili, pa je potrebno vedeti, kako jih varno uporabiti …

  1.   Izbirajte le 100 % naravna eterična olja

Prvi pogoj, da bodo eterična olja učinkovita in njihova uporaba varna, je preudarna izbira eteričnih olj.

Vedno kupite le 100 % naravna eterična olja. Še večjo moč bodo ta imela, če bodo pridobljena iz ekoloških rastlin (ali če bodo dvakrat destilirana – ta metoda poveča čistost eteričnih olj).

Z izbiro 100 % naravnih eteričnih olj se boste izognili nevarnostim, ki jih predstavljajo sintetične različice naravnih. Te se običajno prodajajo kot dišave (oz. dišeča olja). Med njimi lahko npr. najdemo tudi dišeče olje jabolka, kokosa, jagode…  – kar nam že samo po sebi, da vedeti, da to niso naravna eterična olja, saj se eterična olja ne izdelujejo iz teh sadežev.

Dišavna olja vsebujejo tudi številni običajni kozmetični izdelki, izdelki za osebno higieno ali izdelki za nego doma (kreme, parfumi, šamponi, mila, dišave za prostor - spreji za WC, dišeče svečke, dišeče palčke, čistila, prašek za perilo, mehčalec, odišavljen toaletni papir, damski vložki itd.).

Vsem sintetičnim dišavam v obliki dišečih olj (ali dodanih v omenjene izdelke) se je dobro maksimalno izogibati, če želimo ohraniti zdravje, saj so pridobljene iz nafte in njihova uporaba dokazano povzroča kup zdravstvenih težav – od astme, alergij, glavobolov, slabosti in vrtoglavice, megle v glavi … do hormonskih motenj in raka.

  1. Kako preverite, ali gre za ponaredek eteričnih olj

Cena eteričnega olja lahko veliko pove o kakovosti le tega. Določene surovine za izdelavo eteričnih olj so izredno drage, zato je nemogoče, da nekdo ponuja isto količino skoraj vseh eteričnih olj za približno enako ceno.

Nakupu dišečih olj ali eteričnih olj, ki so bila razredčena z različnimi dodatki, kot so olja, alkohol, kemični polnilci (ki niso navedeni na embalaži), se izognete tako, da jih pred nakupom preverite.  Če je bilo eteričnemu olju primešano osnovno maščobno olje, bo na tkanini, kamor kanete kapljico eteričnega olja, ostal masten madež. Masten občutek bo tudi, če kapljico pomanete med prsti.

Moč naravnih in kakovostnih eteričnih olj zelo dobro z nosom zaznate tako, da povonjate bodisi notranjo stran pokrovčka ali odprto stekleničko, ki jo držite v višini prsi (torej ne neposredno pod nosnicami!). Sintetično oz. dišeče olje običajno diši presladko, premočno in »redko« – enoplastno, v primerjavi z vonjem naravnih eteričnih olj, katerih vonj je zaokrožen, večplasten, poln in uravnotežen oz. usklajen. Če je primešan alkohol, boste ob vonjanju takšnega ponaredka eteričnega olja v ozadju zaznali alkohol. Če mu je dodano kemično topilo, bo vonj eteričnega olja neizrazit, slab, enoznačen.

  1. Bodite pozorni na embalažo eteričnih olj

Kupujte eterična olja, ki so pakirana v temnih stekleničkah oz. takšnih, ki ne prepuščajo svetlobe in ne v prozornih ali celo plastičnih embalažah.

Svetloba namreč pospeši staranje eteričnih olj. Iz plastike pa se v eterično olje sproščajo toksične snovi.

  1. Berite drobni tisk

Pri izbiri kakovostnih eteričnih olj, ki jih bomo uporabljali v terapevtske namene, je pomembno, da je na deklaraciji navedeno čim več podatkov o vsebnosti eteričnega olja. Torej nas poleg imena eteričnega olja zanima še latinsko ime rastline, iz katere je eterično olje pridobljeno, opredelitev, iz katerega dela rastline je eterično olje pridelano in poreklo (država, od koder surovina prihaja). Moč eteričnih olj je namreč različna tudi glede na to, kje oz. v kakšnih pogojih je rastlina rastla.

Primer zelo informativnega deklariranja eteričnega olja sivke (www.tovarnaorganika.si):

ETERIČNO OLJE SIVKA
Latinsko ime Lavandula angustifolia (starejše poimenovanje L. officinalis ali L. vera)
POZOR ne zamenjujte z Lavandinom (Lavandula x intermedia), ki ima zelo drugačno delovanje
Države izvora: Francija, Italija, Bolgarija, Anglija, Indija naše eterično olje prihaja iz Bolgarije
Način pridobivanja parna destilacija cvetov (in listov)
Način vzgoje ekološko
Prevladujoče kemijske družine estri, monoterpenoli

Prav tako preverite navodila za shranjevanje in rok trajanja.

  1. Kupujte od preverjenih ponudnikov

Eden od načinov, da se izognemo nakupu ponaredkom in umetnim različicam eteričnih olj, je tudi nakup eteričnih olj pri preverjenih blagovnih znamkah. Torej pri ponudnikih, ki so na trgu že poznani po kakovostnih eteričnih oljih ali na splošno po kakovostnih proizvodih.

Npr. blagovna znamka A. Vogel (ki je zapuščina svetovno poznanega švicarskega naturopata Alfreda Vogla) že desetletja ponuja številne, dokazano učinkovite in varne naravne pripravke za obvladovanje marsikatere tegobe. Tako npr. z izbiro A. Vogel Po-Ho mešanice eteričnega olja, narejene po izvornem receptu Alfreda Vogla, za npr. obvladovanje kašlja in drugih prehladnih težav, ne boste v dvomih, kar se tiče kakovosti in učinkovitosti.

  1. Pazite na pravilno shranjevanje eteričnih olj

Učinkovitost in varnost uporabe eteričnih olj je povezana tudi z načinom shranjevanja kupljenih eteričnih olj.

Da ta ne bodo prehitro izgubila terapevtskih lastnosti in postala žarka,  jih je najbolje shranjevati na temnem in hladnem (npr. v hladilniku). Tako svetloba kot  tudi toplota pospešuje staranje eteričnih olj.

Po uporabi stekleničko hitro in dobro zaprite, da vam eterično olje ne izhlapi oz. da ni predolgo v stiku s kisikom.

  1. Test za ugotavljanje alergičnosti eteričnih olj

V kolikor posamezno eterično olje ali mešanico le-teh še niste uporabljali, je dobro pred prvo uporabo dobro opraviti še test na alergičnost. 100 % naravna eterična olja načeloma niso problematična glede alergij, vendar se lahko zgodi, da so posamezni ljudje vseeno alergični na določeno vrsto rastlin in s tem posledično na eterična olja iz teh rastlin. Da se takim, sicer redkim, alergijam izognemo, eterična olja prej testiramo.

Test: izbrano eterično olje najprej razredčite tako, da 10 mililitrom (slaba jušna žlica) osnovnega maščobnega olja ( npr. olivno, kokosovo, mandljevo …) dodate 8 do 10 kapljic eteričnega olja. Nato 1 kapljico tako razredčenega eteričnega olja kanete na spodnjo oz. notranjo stran zapestja in čezenj poveznete obliž. Po 12 urah preverite, ali je na koži nastala pordelost ali/in izpuščaj.

Če ni reakcije, eterično olje mirno uporabljajte naprej. Če pa se ta pojavi,, eterično olje zamenjajte s kakšnim drugim eteričnim oljem s podobnim delovanjem. V kolikor kmalu po nanosu na koži začutite pekoč, skeleč, srbeč občutek, takoj odstranite eterično olje s pomočjo vate, prepojene z maščobnim oljem ter nato z milom in vodo.

  1. Ne uporabljajte nerazredčenih eteričnih olj na koži

Nanašanje eteričnih olj na kožo je eden najučinkovitejših načinov uporabe teh olj. V nekaj minutah ta olja dosežejo krvni obtok in posledično podpirajo telo pri obvladovanju te ali one težave. Da pa bo uporaba na koži tudi varna,  je potrebno vedeti naslednje.

Razen redkih izjem, kot sta eterično olje čajevca in sivke, nerazredčenih eteričnih olj ne uporabljajte neposredno na koži. Tudi pri omenjenih dveh je učinek boljši, če se pred tem na kožo nanese malo naravne kreme ali olja in nato doda kapljica eteričnega olja. Še bolje je eterična olja pred nanosom ustrezno pomešati z osnovnim oljem.

Drugače je, če kupite mešanice eteričnih olj, ki so že razredčene v nekem osnovnem olju. Da bi to ugotovili,  je dobro brati drobni tisk – deklaracijo z vsebnostjo. Na primer, če uporabljamo Po-Ho mešanico petih eteričnih olj, ki odlično podpira dihalne poti, jo lahko nanesemo direktno na kožo, saj je 5 eteričnih olj že pomešanih v lanenem olju. Npr. ob vnetju grla z njim natremo vrat, ob nahodu namažemo predel pod nosom, ob vnetju sinusov namažemo čelo, ličnice, ob kašlju z njim natremo prsi in hrbet.

Če pa denimo za obvladovanje kašlja ob vnetju dihal uporabljamo čisto eterično olje evkaliptusa, pa ga je dobro pred tem razredčiti v osnovnem olju (kot je navedeno spodaj) ali vsaj pred nanosom na kožo najprej le-to namazati z oljem (ali kremo) in nato dodati kapljico eteričnega olja.

  1. Ne uporabljajte ne-emulgiranih eteričnih olj v kopelih

Ko si pripravljate kopel za noge ali kopel celega telesa, prav tako ne kanete eterična olja direktno v kopel. Ker se ne mešajo z vodo, bodo ob takšni uporabi plavala na površini vode in se le delno in v večji koncentraciji dotikala vaše kože. To pomeni, da bodo ob takšni uporabi lahko tudi dražila kožo.

Eterična olja zato ob uporabi v kopelih ustrezno emulgiramo s sladko smetano, soljo, jabolčnim kisom, medom itd.

Npr. za nožno kopel pri prehladu nakapljamo 20 kapljic eteričnega olja bora v jušno žlico smetane, zmešamo in dodamo kopeli. Noge namakamo 15 minut. Vmes vzdržujemo konstantno temperaturo vode- 37 oC. Po kopeli noge obrišemo in obujemo tople nogavice.

  1. Prilagodite uporabo glede na starost, stanje, področje uporabe …

Eterična olja ne moremo uporabljati v istih odmerkih oz. jakostih oz. koncentracijah za vse ljudi enako. Potrebno je prilagajanje glede na starost, zdravstveno stanje, nosečnost, področje uporabe itd.

Če želimo uporabljati eterična olja denimo na koži, se za uporabo pri majhnih otrocih,  nosečnicah, starostnikih, ljudeh, ki okrevajo po bolezni, vseh z oslabljenim imunskim sistemom priporoča uporaba blage 0,5 do 1 % mešanice. Ta se pripravi tako, da se v 10 mililitrov osnovnega maščobnega olja (olivno, kokosovo, mandljevo…) kane 1 do 2 kapljici izbranega eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj. Za odraslo osebo, in če bomo mazali le lokalno področje kože, se lahko uporablja močnejše mešanice (npr. 3-5 %).

Primer: za majhnega otroka, ki kašlja, pripravimo do 1 % mešanico. Pomešamo 10 mililitrov osnovnega olja in 1 do 2 kapljici evkaliptusa (ali sivke …). Večkrat na dan mažemo kožo na področju prsi, hrbta in grla.  Za odraslo osebo, ki kašlja, pripravimo mešanico s 3-5 % eteričnega olja. Torej zmešamo 6-10 kapljic izbranega eteričnega olja v 10 mililitrov osnovnega olja in mažemo večkrat na dan po koži prsi, hrbta in grla.

Vabljeni, da si več o učinkoviti in varni uporabi eteričnih olj preberete v knjigi A kot aromaterapija Slobodanke Postič.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se