Naravni pristopi pri zdravljenju povečane prostate

S problemom benigno povečane prostate se srečuje že vsak drugi moški po 50. letu starosti. Kako si lahko pomaga z naravnimi ukrepi?

kako zmanjšati prostatoStatistika vabi k akciji

Kot je razbrati iz statistike, problem benigno povečane prostate s starostjo moškega narašča. Vsak drugi moški po 50. letu naj bi imel z njo težave in skoraj vsak moški po 80. letu starosti. Obenem s povečano prostato pa se lahko pojavijo še druge, za moškega občutljive težave. Povečana prostata namreč moškim ne povzroča le težav z uriniranjem, ampak lahko tudi težave s spolnostjo (upad spolne sle, motnje v erekciji, ejakulaciji …). Slednje se pojavljajo dvakrat pogosteje pri moških s povečano prostato. Glede na to, da s staranjem ni manjša, ampak večja pojavnost tega problema, je smiselno že ob prvih znakih povečane prostate ukrepati in težavo obvladati ali pa vsaj omiliti napredovanje. In kako zmanjšati prostato? Naravnih načinov, kako si pomagati, je precej. Nekaj jih navajam v nadaljevanju. Vabljeni pa tudi k branju Malega vodnika za zdravo prostato.

Uravnovesite testosteron

Ker naj bi upad moškega spolnega hormona – testosterona (in višji nivo estrogena),  bil eden od možnih vzrokov povečane prostate, je smiselno preveriti, kako je s hormonskim ravnovesjem in ga po potrebi naravno podpreti. Staranje samo po sebi res da vpliva na nižanje ravni testosterona, vendar na to vplivajo še mnogi drugi dejavniki. Saj veste, nimajo vsi starejši moški težav s prostato, kar pomeni, da so vzroki tudi drugje in če jih poznamo, se lažje pred njimi zaščitimo. Glede na to da na ravnovesje hormonov slabo vpliva tudi nešteto toksinov, s katerimi smo dnevno v kontaktu in v naše telo vstopajo preko pijače, hrane, vdihanega zraka ter kože, je smiselno razmisliti o preventivi pred toksini in njihovem učinkovitem čiščenju iz telesa. Znano je npr., da so ftalati, ki so prisotni domala povsod, hormonski motilci, in sicer dokazano nižajo tudi raven testosterona. Več o tem si preberite v prispevku Ftalati in moške težave. Ftalati pa niso edini, ki povzročajo težave na prostati. Med možne povzročitelje, celo raka prostate, prištevajo tudi kronično izpostavljenost mnogim težkim kovinam, kot sta arzen in kadmij. Zato je izogibanje toksičnim snovem in skrb za redno čiščenje le teh iz telesa ena od dobrih strategij ne le za boljše zdravje prostate, ampak celotnega telesa. Eden od enostavnih načinov za podporo razstrupljanja in regenerativnih moči telesa je tudi postenje. Lahko se postimo na različne načine, npr. s sokovi (takšna je npr. 5 dnevna dieta z dr. Steinberger sokovi), z izločanjem določenih živil, samo ob vodi ali pa z določenim načinom prehrane. Vidite torej, da vprašanje, kako zmanjšati prostato, nudi veliko odgovorov, o katerih je dobro premišljevati tudi za mizo.

Ko govorimo o postu, je najlažje izvajati prekinitveni post, to je post s prekinitvami med obroki.  Seveda pri tem načinu prehrane je vsekakor smiselno upoštevati, da uživamo dovolj vode ter čim bolj kakovostno ekološko hrano, z veliko zelenjave in sadja, mlečno kislinsko fermentiranimi jedmi in da se izogibamo pretiranemu uživanju mesa, mlečnih izdelkov, konzervirane hrane in fast food hrane ter med drugim sladkarij in živil iz bele moke. Bistvo posta s prekinitvami je v tem, da zaužijemo vse obroke (zajtrk, kosilo, večerjo) znotraj 6 ali 8 ur. V preostalem času pijemo vodo ali zeliščne čaje, ki podpirajo čiščenje telesa. Kako natančno poteka takšen post, si lahko preberete v prispevku Post med obroki.

Nadzirajte nastajanje dihidrotestosterona (DHT)

Kopičenje DHT hormona, ki skrbi za rast in razvoj prostate, je še eden od možnih povzročiteljev povečane prostate. Ta nastaja iz testosterona. Vendar kljub temu da se nivo testosterona s staranjem niža, opažajo, da v prostati še vedno nastaja DHT, ki se tam kopiči. Posledica je lahko rast celic prostate. Pri obvladovanju teh težav moškemu učinkovito lahko pomaga narava. Konkretno, registrirano zdravilo za zdravljenje blage do zmerno povečane prostate, iz žagastolistne palme (A. Vogel Prostasan).

In kako zmanjšati prostato s tem zdravilom? Prostasan pomaga nivo DHT učinkovito in varno nadzirati, saj zavira delovanje encima (5 alfa reduktaze), ki skrbi za pretvorbo testosterona v DHT. Posledično to omogoča obvladovanje težav zaradi povečane prostate (pogosto siljenje na vodo, nočno zbujanje, uriniranje s prekinjenim curkom, …) in prav tako zavira nadaljnjo rast prostate. Pri tem pa ne povzroča motnje erekcije, rast prsi in druge stranske učinke, ki so običajni ob jemanju nekaterih sinteznih zdravil proti benigno povečani prostati. Še več, z omenjenim rastlinskim zdravilom so švicarski zdravniki uspeli pri moških z benigno povečano prostato in težavami z erekcijo vplivati na zmanjšanje obeh težav. Za opazno izboljšanje znakov povečane prostate se priporoča najmanj 2 do 3 mesečno neprekinjeno vsakodnevno jemanje rastlinskega zdravila. Zaužije se ena kapsula na dan. Za trajnejši učinek pa je potrebno vsaj 3 do 6 mesečno redno jemanje. Prve znake izboljšanja ob rednem vsakodnevnem jemanju lahko moški začutijo že po štirih tednih.

Podprite energijo ledvic

Poglejmo si še, kako zmanjšati prostato s krepitvijo ledvic. Nekateri raziskovalci so namreč mnenja, da je povečana prostata pri moških, podobno kot mena pri ženskah, znak staranja in usihanja reproduktivnih moči oz. lahko bi rekli tudi usihanja energije ledvic (naše telesne baterije). Ker vemo, da na hitrost staranja in izgubo vitalnosti (trošenje energije ledvic) zelo vpliva naš način življenja (prehrane, hidracije, spanja, obvladovanja stresa …), je dobro le tega iskreno prevetriti in vpeljati potrebne spremembe, ki nas krepijo in ne izčrpavajo. Bolj kot smo nenaspani, pod fizičnim ali psihičnim stresom, bolj kot je hrana nekakovostna (polna sladkorja, umetnih maščob, ostankov pesticidov, konzervansov, barvil …), več kot konzumiramo alkohola, bolj kot smo toksičnim snovem izpostavljeni npr. na delovnem mestu, bolj in hitreje bo življenjska vitalna energija odtekala, z njo pa tudi naše zdravje. Ali bo do tega prišlo prej ali pa kasneje, je torej močno odvisno od posameznikove kvalitete življenja. Poleg nujnih sprememb v načinu življenja pa si moški ob povečani prostati lahko pomaga tudi z metodami tradicionalne kitajske medicine. Slednja ob pojavu povečane prostate obenem krepi tudi energijo ledvic (z ustreznimi zelišči, akupresuro, akupunkturo …). 

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se