Potovalna lekarna – vnetje sečil

Imate pogosto vnetja sečil prav poleti? Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Zdravilo iz treh zelišč

Tradicionalna uporaba luštreka, rožmarina in tavžentrože potrjuje učinkovitost teh zelišč v obvladovanju vnetja sečil. Kombinacijo vseh treh najdemo v registriranem rastlinskem zdravilu z imenom Canephron BNO. Sinergija navedenih zelišč  dokazano deluje protivnetno, antiadhezivno, antibakterijsko, spazmolitično in diuretično. Povedano drugače, z uživanjem tega naravnega pripravka v obliki tabletk se bo morebitno vnetje sečil umirilo, saj zelišča učinkovito obvladajo škodljive mikrobe. Popustili bodo krči in bolečine, ki jih pogosto čutimo ob vnetju sečnice, mehurja ali ledvic. Ter povečalo se bo izločanje urina, s čimer se bodo bakterije lažje izločile iz sečil.

Zdravilo je v dveh jakostih in je na voljo v prosti prodaji, v lekarnah. Lahko ga uživamo samostojno ali kot dopolnilo ob uživanju antibiotikov, če jih je predpisal zdravnik. Ob akutnih težavah ga uživamo 10 do 14 dni. Obenem dnevno pijmo tudi veliko vode - vsaj 2 litra. V kolikor v enem tednu ni bolje ali se stanje celo poslabša, bodo potrebni močnejši ukrepi.

Kombinacija omenjenih zelišč pomaga tako v primeru akutnega kakor kroničnega vnetja sečil. Za odpravljanje slednjega je potrebno 12-tedensko jemanje. Raziskave so namreč pokazale, da se po takšni terapiji pogostost pojavljanja vnetij sečil zmanjša za 73 odstotkov! V kolikor je za vaša sečila prav poletje kritično obdobje in bi želeli pogostost vnetij obvladati, lahko s preventivnim jemanjem začnete že pred potovanjem in nadaljujete do zaključka 12 tednov.

Koncentrat brusnic

Zdravilne učinkovine v sadežu brusnice so že od nekdaj poznane kot dobra pomoč za obvladovanje težav s sečili. Uživanje svežih brusnici ali koncentratov iz njih (npr. 100 % sok dr. Steinberger), kapsule s posušenim prahom brusnic itd.) škodljivim mikrobom, kot je E. coli, ne ustreza, saj jih zdravilne učinkovine v brusnici ovirajo pri pritrjevanju na sluznico sečil in njihovem razmnoževanju. Na ta način jih, seveda s pomočjo pitja obilja vode, preprosto splaknemo iz sečnih poti.

Ob uživanju 100 % soka brusnic bomo poleg taninov deležni še vitamina C, vlaknin, magnezija in polifenolnih antioksidantov, ki naj bi ugodno vplivali na srčno-žilni in imunski sistem. Popili naj bi ga 2 do 4 decilitre na dan.  Občutljivi ljudje na sečilih si sok brusnice v obdobjih, ko pogosteje obolevajo (npr. poleti v času namakanja v hladnih morjih, jezerih, rekah…) privoščijo kar preventivno. V ta namen spijejo kozarček soka brusnice vsak večer. Zvečer zato, da ponoči v sečilih prisotnim bakterijam onemogočimo pritrjevanje na sluznico sečil. Da redno pitje soka brusnice pomaga, varuje pred vnetjem sečil, potrjuje tudi raziskava iz Arhivov interne medicine. Tisti, ki redno uživajo sok brusnice, imajo za 38 odstotkov manjšo verjetnost za razvoj vnetij sečil, kot tisti, ki soka brusnice ne uživajo

Probiotiki

Poleg naravnih učinkovin, ki uspešno obvladujejo povzročitelje vnetja sečil, pa lahko telesu pri obvladovanju takšnih vnetij priskočimo na pomoč tudi s krepitvijo črevesne flore. Vnetju sečil pri ženskah pogosto botruje pobeg škodljivih bakterij, kot je E. coli, iz črevesja (prek zadnjika in sečnice) v mehur. To pomeni, da je za dobro preprečevanje in obvladovanje vnetja sečil dobro tudi redno skrbeti za ravnovesje črevesnih mikrobov. Če je to porušeno, je posledično možen večji prehod škodljivih bakterij v sečila, kar poveča verjetnost neljubih težav.

Poleg uživanja kakovostne hrane (npr. ekološka zelenjava in sadje z veliko koristnih vlaknin, mlečno-kislinsko fermentirana živila in napitki in tovrstni prehranski dodatki, ki ravnovesje črevesne flore podpira, le-to lahko v času vnetja sečil oz. preventivno v izogib ponovnemu vnetju sečil okrepimo tudi s probiotiki. Raziskava jemanja probiotika Saccharomyces boulardii, v odmerku 5 milijard dnevno, ne le okrepi ravnovesje črevesnih mikrobov, ampak v petih dneh tudi značilno zmanjša število škodljivih bakterij (E. coli) v blatu. S. boulardii namreč med drugim zavira tudi rast škodljivih bakterij, glivic in celo parazitov.

Dobra lastnost tega probiotika je tudi v tem, da ga antibiotik ne uniči, saj spada med koristne glive in ne bakterije. Kar pomeni, da če se vam vnetje sečil na dopustu zaplete do te mere, da vam predpišejo antibiotik (ki uničuje tako slabe kot dobre črevesne bakterije), lahko uničenje črevesne flore z antibiotikom blažite z sočasnim uživanjem tega probiotika.  

Probiotike torej lahko začnemo uživati šele v primeru pojava težav s sečili, lahko pa jih uživamo tudi preventivno, npr. cel čas trajanja dopusta. S takšno preventivo bomo pomagali tako sečilom kot prebavilom.

Ameriški slamnik

Okrepljen imunski sistem bo zagotovo lažje opravil s patogenimi bakterijami v sečilih kakor oslabljen. Če je vaš imunski sistem na splošno bolj šibak, ga lahko ob pojavu vnetja sečil podprete še z izvlečki iz ameriškega slamnika. Ker zdravilne učinkovine iz te rastline delujejo še protivnetno in protimikrobno, bodo te ne le ojačale odpornost telesa, ampak mu obenem tudi pomagale v boju s škodljivimi mikrobi v sečilih. Ameriški slamnik pričnite jemati takoj ob prvih znakih težav s sečili (seveda skupaj z Canephronom ali brusnico) in ga uživajte vsaj 10 dni oz. še nekaj dni po popolnem okrevanju.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se