Pomanjkanje magnezija in žolčni kamni

 

Raziskave povezujejo pomanjkanje magnezija s pojavom žolčnih kamnov. Da bi se nastanku le teh izognili, je torej dobro odpraviti tudi vzroke za pomanjkanja magnezija.

 

Ko telesu primanjkuje magnezija, to med drugim ne povzroča le slabo obvladovanje telesnih vnetij, več alergij, motnje v regulaciji krvnega sladkorja, slabo zdravje pljuč, … ampak, kot pravijo raziskovalci, lahko to pospeši tudi nastajanje žolčnih kamnov. Do tega naj bi prišlo zaradi porasta krvnih maščob (trigliceridov…) in inzulinske rezistence – obe težavi naj bi bili povezani s pomanjkanjem magnezija.

Torej med do sedaj poznane dejavnike tveganja (debelost, hitro hujšanje, ponavljajoče se hujšanje in pridobivanje na teži …) za nastanek žolčnih kamnov lahko prištejemo še pomanjkanje magnezija.

Da nas pravšnja preskrba telesa z magnezijem lahko zaščiti pred nastajanjem žolčnih kamnov, potrjuje tudi raziskava opravljena na več kot 42 000 moških iz ZDA.

V obdobju med 1986 in 2002 so, med drugim, natančno opazovali, kako so se moški prehranjevali (koliko mg magnezija natanko so dnevno zaužili) in kakšen je bil pojav obolenj zaradi žolčnih kamnov. Ugotovili so, da so imeli moški, ki so zaužili dnevno največ magnezija (več kot 409 mg) za 33 % manj možnosti za razvoj žolčnih kamnov v primerjavi s tistimi, ki so magnezija zaužili najmanj (manj kot 288 mg). Raziskovalci zato zaključujejo, da uživanje magnezija utegne ščititi pred pojavom težav zaradi žolčnih kamnov.

Vzroki pomanjkanja magnezija

Da bi lahko telo oskrbeli z dovolj magnezija, pa ni pomembno le to, da ga telesu priskrbimo dovolj z živili in prehranskimi dopolnili, ampak da obenem odpravljamo tudi  vzroke za njegovo pomanjkanje. Med najpogostejšimi sta uživanje nekakovostne hrane in jemanje nekaterih sinteznih zdravil.

SLABA KAKOVOST HRANE

V Saudski Arabiji npr. beležijo skokovit porast težav zaradi žolčnih težav, katere pa povezujejo s spremembo v načinu prehrane. Težave naj bi zajele predvsem ljudi, ki so zdravo tradicionalno prehrano zamenjali s tipičnim zahodnim načinom prehrane in tako med drugim telo močno obremenili z rafiniranimi, konzerviranimi živil, sladkorjem in nekakovostnimi maščobami.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je pomanjkanje magnezija bolj prisotno v razvitih delih sveta (npr. zahod), kot v državah v razvoju ali revnih državah.  Del odgovora, zakaj je tako, leži tudi v intenzivnem kmetijstvu in živinoreji. Zaradi intenzivnega kmetijstva postaja zemlja vse bolj osiromašena z magnezijem. Rastline pa tega zaradi neravnovesja mineralov, ki ga ustvarjajo umetna gnojila, še dodatno težje posrkajo iz zemlje. Kalij, ki ga vsebuje NPK gnojilo, namreč rastlinam preprečuje vsrkavanje magnezija iz zemlje. Zelenjava, sadje, žita …, ki na takšni zemlji rastejo, imajo iz desetletja v desetletje vse manj magnezija. Posledično je tega manj tudi v živalih in seveda v naših telesih.  Pomembno je dojeti, da četudi uživamo veliko živil, ki naj bi magnezij vsebovala, tega tam v resnici ni veliko, razen če so živila vir trajnostnega, ekološkega načina kmetijstva ali živinoreje. Za dvig magnezija v telesu bo zato potrebno poseči po ekoloških živilih.

Poleg tega, da z uživanjem neekoloških živil telo ne dobi dovolj magnezija, pa telesne rezerve magnezija še dodatno izgubljamo z uživanjem močno industrijsko predelanih živil, živil, polnih kemičnih aditivov … in sladkorja. Takšna živila med drugim rušijo kislo bazno ravnovesje telesa, kar poveča izgubo bazičnih mineralov (tudi magnezija) iz telesnih rezerv. Npr. bel sladkor, ki je močno rafinirano živilo (ki je popolnoma brez magnezija, kalcija železa in mnogih ostalih vitalnih snovi, prisotnih v sladkornem trsu),  sodi med velike porabnike magnezija v telesu. Dovolj zgovoren je podatek, da telo za presnovo vsake zaužite molekule glukoze porabi 28 molekul magnezija in za vsako zaužito molekulo fruktoze 56 molekul magnezija. Obe obliki sladkorja sestavljata običajen namizni sladkor. Ob povečanem uživanju sladkorja raziskave beležijo tudi povečano izločanje magnezija preko ledvic. Mnogi naturopati zato menijo, da nivoja magnezija ne moremo uravnati, vse dokler iz prehrane ne izločimo tudi živil, ki za telesno presnovo potrebujejo veliko magnezija.

Uživanje brezalkoholnih pijač, piva, sirov, džemov… ki vsebujejo fosforno kislino (ta živilom daje oster, kisel okus), prav tako ni v korist telesnemu ravnovesju magnezija. Fosfati se namreč vežejo z magnezijem in kalcijem, kar prepreči, da bi telo ta dva minerala uporabilo.

Tudi pretirano uživanje alkoholnih pijač vodi v pomanjkanje magnezija. Raziskave poročajo, da kar 60 odstotkom alkoholikov močno primanjkuje magnezija.

ZDRAVILA

Neravnovesje magnezija v telesu ustvarjajo tudi mnoga zdravila. Ta bodisi ovirajo vsrkavanje magnezija iz črevesja v telo ali pa pospešujejo njegovo izločanje prek ledvic. Npr. antibiotiki, kortikosteroidi, protibolečinska zdravila, kemoterapija … med drugim rušijo ravnovesje črevesne flore in že s tem motijo vsrkavanje magnezija v telo. Diuretiki pa npr. pospešijo izločanje magnezija preko ledvic. Med zdravila, ki prav tako motijo ravnovesje magnezija, sodijo tudi določena zdravila za astmo, zdravila za aritmijo, estrogenska zdravila, nekateri antipsihotiki, zdravila za shizofrenijo itd. Ob daljšem jemanju sinteznih zdravil zato vedno preverite, kakšni so njihovi stranski učinki.

Prav tako je vsaj blage zdravstvene tegobe dobro reševati pravočasno in na naraven način, saj se tako lahko izognete sinteznim zdravilom in s tem njihovim škodljivim vplivom na ravnovesje magnezija. Npr. če pogosto obolevate zaradi prehladov, je dobrodošlo preventivno jemanje tinkture iz škrlatne ehinaceje, saj za 50 % zmanjša pojav obolenj in za 70 % zmanjša potrebo po jemanju antibiotikov. V kolikor imate težave z revmo, bolečimi in vnetimi sklep, sta odlični naravni zdravili izvleček cvetov arnike in izvleček korenin vražjega kremplja. Slednji je npr. enako učinkovit pri odpravljanju artritične bolečine kakor sintezni zdravili phenylbutazon in COX2 zaviralci (NSAR). Razveseljivo pa je tudi to, da težav na prebavilih ne ustvarja, ampak celo odpravlja.

Če kljub vsemu morate jemati zdravila, ki rušijo ravnovesje črevesne flore, poskrbite, da boste le to čim prej povrnili v ravnovesje in s tem omogočili pravšnje vsrkavanje magnezija v telo. Črevesno floro krepijo mlečno - kislinsko fermentirana živila (kisla repa, kislo zelje, kimči, kefir, jogurt, sirotka …), probiotični pripravki in prebiotični napitki, kot sta tudi Molkosan in Balance.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se