Slika izdelka Atrogel® gel
Znak registrirano zravilo - Atrogel® gel

Atrogel naravno zdravilo v obliki gela iz izvlečkov arnike, za preprečevanje in odpravljanje bolečin v mišicah in sklepih.

Atrogel® je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki je namenjeno odpravljanju akutnih bolečin v mišicah, oteklosti in okorelosti sklepov. Uporabljamo ga lahko tudi pri bolečinah, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega enoličnega položaja, pri športnih poškodbah in oteklinah, zvinih, podplutbah ter oteklinah, ki so posledica udarcev.

Atrogel® vsebuje izolirane spojine iz cvetov arnike, predvsem seskviterpenske laktone, za katere je bilo ugotovljeno, da delujejo protivnetno in protibolečinsko.

V preizkušanjih so ugotovili, da aktivne spojine iz Atrogela® bolje prehajajo zgornjo plast kože, kakor če bi na kožo nanašali tinkturo iz cvetov navadne arnike ali raztopino čistih spojin. To je privedlo do odločitve, da je Atrogel zdravilo v obliki gela.

Proizvaja: A. Vogel B.V., Nizozemska

Atrogel® je zdravilo rastlinskega izvora, ki je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. V primeru, da je v lekarni zmanjkalo zaloge, prosite farmacevta, da vam izdelek naroči in v roku 24 ur vas bo čakal v lekarni.

Več o Atrogelu®. Zanimivo zgodbo o Atrogelu® si lahko preberete tukaj.

Uporaba, odmerjanje, sestava

Uporabo Atrogela® vam priporočamo dvakrat do štirikrat dnevno. Gel nanesite na oboleli predel v tankem sloju brez vtiranja in masiranja.

Atrogel® lahko uporabljate tudi sočasno z jemanjem zdravila Artroforce. Predvsem pa vam je lahko v veliko pomoč v začetnem času jemanja, saj vemo, da učinek zdravila Artroforce nastopi z zamikom – po približno 2 tednih jemanja, medtem ko lahko pri Atrogelu zaznamo hiter učinek.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Video vsebine

Pogosta vprašanja

V zdravilu Atrogel je tinktura iz svežih cvetov gorske arnike. Zdravilna rastlina gorska arnika oz. arnica montana je dandanes zaščitena rastlina. Pri izdelavi gela Atrogel se uporablja kontrolirano biološko gojena gorska arnika. Gojenje arnike (tako gorske kot navadne) je vse prej kot preprosto, saj rastlina za uspevanje potrebuje dobro zračno zemljo, dovolj vode in majhen del prostega apnenca.  Cvetovi arnike se pobirajo ročno. Iz njih izdelajo tinkturo, zato je v zdravilu Atrogel prisoten tudi alkohol (57,9 %V/V). Pomožne snovi v zdravilu so  prečiščena voda, 85 odstotni m/m glicerol ter hipromeloza.

Zdravilo rastlinskega izvora Atrogel® deluje protivnetno.  Ob tem zmanjša bolečine in okorelost v sklepih ter izboljša njihovo gibljivost. Gel uporabljamo zunanje kot podporno zdravljenje pri revmatičnih boleznih, denimo pri osteoartritisu, artrozi, revmatoidnem artritisu. Zunanja uporaba zdravila je smotrna tudi kot pomoč pri težavah, kjer se sočasno pojavljajo bolečine v mišicah in sklepih.

Odrasle osebe naj gel na obolelo mesto nanašajo dva- do trikrat na dan v količini približno 4 cm.

Zdravilo lahko uporabljate tudi pri otrocih, vendar se o tem predhodno posvetujte z zdravnikom.

 

Zaradi nezadostnih podatkov o varnosti gela Atrogel njegove uporabe v omenjenih obdobjih ne priporočamo.  

Vsekakor se o uporabi katerih koli zdravil v času nosečnosti in dojenja posvetujte s svojim zdravnikom.

Atrogela ni priporočljivo uporabljati na razdražljivi ali razpokani koži. Prav tako se izogibajte stiku gela s sluznico in z očmi. Pri uporabi na rokah si umijte konice prstov, da zdravila nehote ne prenesete na območje oči, ustnic itd. Pri pojavu rdečine, draženja ali suhe kože zdravilo prenehajte uporabljati.

Izdelki iz arnike niso priporočljivi za osebe, alergične na rastline iz družine košarnic (Asteraceae), na arniko ali katero od sestavin te rastline.

Da, zdravilo Atrogel prinaša olajšanje pri bolečinah v hrbtu ali križu in poškodbah pri športu (izpahi, zvini,  otrpelost, vnetja mišic). Njegova pomembna prednost je tudi ta, da na mestu, kamor ga nanašamo, ne povzroča segrevanja ali ohlajanja, da je torej toplotno nevtralno. Če gre za akuten primer, denimo za poškodbo po telesni dejavnosti, je zdravilo priporočljivo neprekinjeno uporabljati vsaj sedem dni.

Uporabo arnike odsvetujemo osebam, alergičnim na rastline iz družine košarnic (Asteraceae), na arniko ali katero koli od preostalih sestavin zdravila Atrogel.

Seveda. Gel na obolelo mesto nanesite dva- do štirikrat dnevno. Gel je potrebno le nanesti, ne vtirati.  Hitro se vpije in deluje v globjih predelih.

 

Seveda, a je pri kroničnih bolečinah bolj priporočljivo jemati zdravilo Artroforce v obliki tablet. Artroforce za polno učinkovanje potrebuje približno dva do štiri tedne jemanja, v tem začetnem obdobju pa je vsekakor priporočljivo sočasno uporabljati zdravilo Atrogel s takojšnjim učinkovanjem.