Žolčne težave

 

Nekateri ljudje z žolčnimi kamni živijo, ne da bi vedeli, da jih imajo. Druge pestijo tako hude bolečine in težave vseh vrst, da morajo urgentno pod nož. Tretji pa na operacijo že lep čas čakajo. Izbira hrane je pri tem zelo pomembna.

 

Slovenska tradicionalna prehrana bolnikom z žolčnimi kamni povzroča težave. In čisto človeško je, če ob zapeljivih vonjavah in mamljivem videzu podležeš skušnjavi.

Kar jetra in žolčnik najbolj obremeni, so maščobe. Kadar jih je veliko, jih namreč organizem težko razgradi in uporabi za energijo. Naš telesni topilec maščob je žolč, ki edini vsebuje dovolj ustreznih kemikalij. A kadar je v njem nabranega preveč holesterola, se lahko tvorijo kristali in sčasoma kamni. Pogostejši so pri ženskah (zlasti starejših od 60 let), posebno če so obilnejše, uživajo veliko maščob in premalo vlaknin, imajo sladkorno bolezen ali na hitro shujšajo. Glavni težavi, ki ju prinašajo, sta nelagodje po zaužitem obroku in seveda bolečina, kadar pride do zapleta. Ta se običajno zgodi nenadoma, najraje ponoči, ko pomoči ni v bližini. Takrat se skoraj zanesljivo znajdemo na urgenci.

Naravne kapsule Rowachol:

  • umirijo žolčne krče in tiščanje
  • izboljšajo izločanje žolča in lajšajo prebavo težje hrane
  • preprečujejo nastajanje žolčnih kamnov

Ljudje, ki so napad že preživeli, navadno vedo tudi, česa ne bi smeli jesti. Tisti, ki se kamnov ne zavedajo, pa za mizo ne poznajo omejitev. Zato se jim lahko zgodi, da jih po uživanju mastne hrane doleti celo nujna operacija.

Zdrava prehrana je zagotovo najboljši način, da se izognemo številnim zdravstvenim težavam. Toda včasih, kot rečeno, se človek pregreši. In pred vrati so najbolj "grešni" prazniki, polni tovrstnih izzivov. Res ni ničesar, kar bi v takem primeru pomagalo, olajšalo težave po rezini slastne paštete iz gosjih jeter? Britanski strokovnjaki iz General Hospital v Birminghamu so v strokovni reviji British Medical Journal objavili rezultate raziskave, v kateri so bolnikom s holesterolnimi žolčnimi kamni dajali naravno zdravilo Rowachol, ki je Evropejcem že dolgo znano. Pokazalo se je, da zdravilo dejansko pomaga - blaži bolečine, preprečuje nastajanje kamnov in pomaga kamne raztapljati.

Zdravilo je, kot rečeno, naravno. Vsebuje namreč terpene, učinkovine, ki jih najdemo v rastlinah, največ v smoli iglavcev. Bolečine in druge težave ublaži že kmalu po zaužitju, običajno pa izzvenijo po dveh ali treh dneh rednega jemanja. Kar za tiste, ki so se pregrešili za mizo, pomeni, da ga je dobro jemati še nekaj dni potem, da dosežen najboljši učinek. Mimogrede, če se odpravljate na potovanje, kjer obstaja velika verjetnost, da boste poskušali mastne specialitete, naj bo to zdravilo nujni del potovalne lekarne. Napad žolčnih kamnov nekje na tujem je namreč precej neprijetna izkušnja.

Urška Kereži
Večer d.o.o.

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se