Čudežni napitek za zdravo srce …

… ne obstaja. Obstaja pa preprost in poceni način, da bo srce láhko kot peresce in nam bo še dolgo služilo. Vse to, če razumemo, da je ta organ veliko več kot zgolj črpalka. Kdor neguje lepe misli, do sebe, narave, do vsega in vseh, ki nas obdajajo, ne leži pod težo bremen, ki jih nalaga prikrojevanje podatkov, všečnost za vsako ceno, vožnja slaloma med tisoč projekti …

Kar dandanes rabimo bolj kot kdajkoli, predvsem pa to potrebuje naše srce, je UM-mirjenost. Manj kot smo v umu, več smo v srcu. Preprosto, mar ne? Šele ko nam to uspe, bo jabolko na dan zares zdravilno, bo glog zares našel pot do srca, bomo v resnici znali poiskati hrano, ki bo srcu dobro dela. Ob tem je pomembno vedeti, da sta enako pomembna oba vidika, tako umirjenost kot zdrava prehrana (gibanje, hidracija, svež zrak …), če oboje strnemo zgolj na skupni imenovalec.

Začimbe odpirajo srce

Če si želite o srcu, tem najpomembnejšem organu zaznavanja odkriti več, kot ste morda izvedeli v šoli, toplo vabljeni k branju uvodnega poglavja v knjigi Ščepec védenja. Res da je to knjiga o zdravilnih močeh začimb, pa vendar boste za to dragoceno poglavje morda še toliko bolj hvaležni. Če pa se želite z začimbami dotakniti tudi srca, pa ne pozabite v svoje življenje povabiti vrtnice, bazilike, melise, galganta in še mnogih drugih …

Sicer pa začimbe v povezavi s srcem najbrž niso tisto, kar vam najprej pride na um. Poleg uživanja omega-3 maščobnih kislin, so tu še rastline, kot je zlasti glog. Njegove zdravilne učinkovine širijo žile in prispevajo k boljši prekrvavitvi srčne mišice. Zdravilno rastlino priporočajo tudi pri pojemajoči zmogljivosti srca.

Eno jabolko na dan …

Tisto, kar je običajno pogosteje na našem jedilniku, pa je različno sadje. Še veste, kaj zmore jabolko, s katerim se v Sloveniji lahko pohvalimo?

Privoščimo si kratko šalo … Zdravnik in kmet se zaljubita v isto dekle. Medtem ko jo zdravnik lahko razvaja z različnimi darili, ji kmet lahko podari le kakšen cvet z bližnjega travnika in jabolko z domačega sadovnjaka. Dekle je šopka vedno veselo, ob jabolku pa se zmede. A kmet dobro ve, da jabolko na dan odžene zdravnika daleč stran …

Temu lahko med drugim pritrdijo tudi raziskave. Ste vedeli, da je antioksidativni učinek 100 g jabolka (kar je približno polovica sadeža) enakovreden kar 1500 mg vitamina C, čeprav ga je v tej količini le 6 mg? To je 250-kratnik vitamina C! Zatorej se še kako splača posegati po tem dragocenem sadežu, ki ga imamo v naši deželi zares v izobilju. Seveda pa dajemo prednost sonaravno pridelanemu, ki ga zaužijemo z lupino, kjer je največ koristnega. Več o njem smo zapisali na tej povezavi.

Zmogljiv kot najboljši blender?

Podobno kot izjemno zmogljivi mešalniki tudi naše srce vsak dan opravlja naporno delo. A ker ne deluje s pomočjo električnega toka, vedno znova potrebuje dobro gorivo, ki jo predstavlja tisti drugi pol, omenjen na začetku članka. Govorimo o uravnoteženi, ekološko pridelani prehrani, v kateri ne sme manjkati predvsem kalija in magnezija. Za piko na –i lahko tej dodate še šilce zares kakovostnega soka Vitesse za zdravo srce, ki v sebi združuje zdravilno moč šestih sadežev z dodanima mineraloma in izvlečkom gloga. Preizkusite moč jabolk, grozdja, čerimoje, aronije, brusnic in gloga, ki jih bogatita še kalijev in magnezijev citrat.

Sokovi Dr. Steinberger so mercedes med sokovi, saj so pridelani iz najbolj kakovostnega sadja, ki je v steklenico temne barve pretočeno neposredno in z blagimi metodami pasterizacije. Tudi sok Vitesse za zdravo srce je matični sok in ne sok, pridobljen iz koncentrata, zato boste za svoje zdravje storili veliko, če si ga boste privoščili le deciliter in pol dnevno. Najbolje v miru in ljubezni.

Ko pa to delimo, vse skupaj v resnici še pomnožimo.

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se