Glog

Glog (Crataegus laevigata) iz družine rožnic

Njegovo ljudsko ime je beli trn in se nanaša na snežno bele cvetove. Botanični naziv izhaja iz grške besede »kratos« (trdost) in se nanaša na trdoto glogovega lesa. Stari Germani so uživali plodove gloga surove ali skuhane v kašo. Uporabljali so ga tudi za razmejevanje posestev. Od koder tudi izvira nemško ime »Heckendorn« (Hecke – živa meja, Dorn – trn). Njegov rdečkast les so uporabljali za izdelavo orodja.

Glogova vejica je nekoč pred vrati hleva veljala za zaščito pred bolečino. Amuleti z glogom pa naj bi varovali pred boleznijo.

Čeprav je glog doma po vsej Evropi, so Kitajci prvi odkrili njegovo uporabnost v zdravilstvu. Rastlina je postala znana kot zdravilo za srce šele v drugi polovici prejšnjega stoletja po zaslugi irskega zdravnika Greena in ima poslej trdno mesto med dragocenimi zdravili rastlinskega izvora.

V ljudski medicini se glog uporablja pri težavah s srcem, nizkem ali povišanem krvnem tlaku, aterosklerozi, težavah pri dihanju, omotici in kot pomirjevalo.

Botanične značilnosti

Glog sodi v družino rožnic (Rosaceae) in je med 1,5 in 4 m visoko drevo ali grm. Njegov les je izredno trd, veje pa trnove. Listi so na robovih napiljeni, cvetovi pa beli, včasih celo rdeči. Glog cveti maja in junija. Posamezne rastline lahko živijo tudi do 500 let. Glog raste kot redko grmičevje ali pa kot živa meja. Dobro uspeva na sončni legi ali v svetlih listnatih gozdovih.

Ali ste vedeli…

  • da so po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin vrste gloga uvrščene v kategorijo Z (zdravila)?
  • da ESCOP priporoča uporabo gloga pri pojemajoči zmogljivosti srca (srčni insuficienci v prvem in drugem stadiju), pri nervoznih srčnih obolenjih in za spodbujanje delovanja krvnega obtoka?
  • da sestavine v glogu (flavonoidi in procianidi) širijo žile in s tem prispevajo k boljši prekrvavitvi srčne mišice?
  • da dober učinek gloga pripisujejo tudi povečanju prepustnosti celičnih membran za kalij in blokiranje kalcija? Tako se lahko srčna mišica sprosti.
  • da glog deluje povsem na drugačen način kot delujejo sintetični ali raslinski srčni glikozidi? Učinek nastopi bistveno počasneje, včasih šele po osmih tednih, vendar pa traja še dolgo po prekinitvi uživanja.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se