Kako si pomagati pri vnetju sinusov?

Vnetim sinusom lahko pomagamo ne le tako, da okrepimo imunski sistem, ampak tudi s tem, da prizadeti sluznici zgornjih dihal pomagamo pri čiščenju in obnovi. Kadar je sluznica sinusov v ravnovesju in imunski sistem močan, je zmaga nad mikrobi zagotovljena, sinuzitis pa kmalu postane preteklost.

Kadar je sluznica dihal (v nosu, sinusih ali pa v pljučih) zdrava, je sposobna ob vdoru mikrobov (virusov, bakterij) sama poskrbeti za svojo obrambo. Gre za prvo obrambno linijo, katere del so tudi primerno viskozna oz. lepljiva zaščitna sluz sluznice dihal in v njej prisotne antimikrobne snovi, kot so npr. encimi in antimikrobni peptidi (npr. Defenzini …). Antimikrobni peptidi, ki so del prirojenega imunskega sistema se torej lahko neposredno spopadejo z bakterijami, glivicami in nekaterimi virusi, ki so se ujeli v sluzi na sluznici dihal. Bakterije npr. poškodujejo tako, da razgradijo njihovo celično steno ali pa jim kako drugače onemogočajo preživetje in razmnoževanje. Podobno se lotijo virusov. Pomagajo pa tudi v procesu vnetja in obnovi poškodovane sluznice. Ker antimikrobne peptide v sluznico dihal izločajo tako celice imunskega sistema kot tudi epitelne celice sluznice dihal, je dobro poškodovani sluznici dihal oz. sinusov (ki je polna vnetne sluzi …) in šibkemu imunskemu sistemu pomagati, da si čim prej na naraven način opomoreta.  S tem ne bomo poskrbeli le za hitrejše obnavljanje prizadete sluznice dihal, ampak bomo podprli tudi njuno samoobrambo pred okužbo z novimi mikrobi.

Podpora imunskemu sistemu s škrlatno ehinacejo

Znano je, da pripravki škrlatne ehinaceje, narejeni iz alkoholne tinkture cele, sveže in ekološke rastline (npr. A.Vogel Echinaforce) izboljšajo delovanje imunskega sistema in nas s tem ščitijo pred okužbo. Če pa že zbolimo za prehladom ali gripo, pa z uravnavanjem delovanja imunskega sistema zmanjšajo jakost simptomov in skrajšajo čas obolenja. Delujejo protivnetno in pomagajo v boju z mikrobi.  Še več, preventivno uživanje lahko zmanjša pojav sekundarnih zapletov po prehladu ali gripi, kot je sinuzitis, bronhitis, pljučnica … To pa pomeni tudi manj potreb po jemanju antibiotikov, ki, znano, lahko na dolgi rok prizadenejo obrambne moči telesa.

Torej četudi že imate vnetje sinusov, je dobrodošlo imunski sistem podpreti še s škrlatno ehinacejo, saj boste telesu s krepitvijo imunskega sistema pomagali k hitrejšemu okrevanju. V kolikor ste pogosto prehlajeni ali imate vnetje sinusov (ki je pogosta komplikacija prehlada ali gripe), pa je dobro razmisliti tudi o preventivnem jemanju škrlatne ehinaceje, saj tako lahko zmanjšate verjetnost za razvoj vnetja sinusov. V ta namen uživajte 8 tednov preventivne odmerke škrlatne ehinaceje, naredite teden dni pavze in po potrebi kuro ponovite.

Sončna terapija in/ali dodatki vitamina D3

Vitamin D3, ni ključen le za ravnovesje kalcija v telesu, ampak kot kaže vse več raziskav, pomembno sodeluje tudi v delovanju prirojenega in pridobljenega imunskega sistema. Kar pomeni, da vitamin D pozitivno vpliva tudi na sposobnost obrambe sluznic z antimikrobnimi peptidi, saj za to obrambo skrbi prirojen odziv imunskega sistema.

Sončni žarki so primarni vir za proizvodnjo D vitamina v telesu, zato poskrbite, da bo vaša koža vsak dan dobila dovolj naravne spodbude za ustvarjanje vitamina D. V povprečju se je (roke, noge, trebuh in hrbet) poleti, v času med 11. in 13. uro, v naših krajih potrebno soncu nastaviti le ca. 10 minut. Ker je običajno izpostavljenost kože v ostalih mesecih prenizka, da bi telesu zagovotovili dovolj blagodejnega vitamina D, pa je dobro le-tega v obliki kakovostnih prehranskih dodatkov od oktobra do marca dodajati. Na voljo so različni prehranski dodatki z D3 vitaminom, npr. tisti iz olja jeter polenovke, iz lanolina ali pa rastlinski iz lišajev. Vitamin D3 najdete tudi v bazičnem napitku A.Vogel Balance. Ta poleg vitamina D3 rastlinskega izvora vsebuje še mineralne soli v obliki citrata, potrebne za razkisanje telesa, ter L+ mlečno kislino, ki podpira zdravo ravnovesje črevesne flore. Ker je ca. 70 do 80 odstotkov imunskega sistema v področju črevesja, s krepitvijo črevesne flore dodatno podpiramo obrambne moči telesa.

Odstranjevanje goste vnetne sluzi

Drobne „metlice“ oz. tki. cilije, v sestavi sluznice zgornjih in spodnjih dihal neprestano porivajo izločke (sluz, polno ujetih mikrobov, prahu, odmrlih celic …) kot po tekočem traku proti izhodu dihal. Na ta način pomagajo skrbeti za redno čiščenje in s tem zdravje sluznic.  

Kadar se nad drobnimi „metlicami“ sluznice nabere obilje goste in zasušene vnetne sluzi, je njihovo delo lahko oteženo ali onemogočeno. Če se zaradi vnetja zadebeli še stena sinusov,se nosni prehodi lahko zamašijo in vnetna sluz ne more več ven. To npr. čutimo v motnjah dihanja skozi nos. Ta je zamašen ali pa delno zamašen – se npr. glede na lego glave odpira zdaj ena zdaj druga nosnica. Pri premiku glave pa čutimo pretakanje vnetne sluzi po sinusih. Pojavi se tudi bolečina v sinusih oz. glavobol, izgubimo lahko tudi občutek za vonj.  Vnetje se zaradi nastale situacije lahko tudi poslabša. Dobro je zato sluznici zgornjih dihal pomagati pri čiščenju in odpravljanju vnetja (in s tem otečenosti sluznice).

Nakopičeno gosto vnetno sluz v nosu in sinusih lahko pomagamo čistiti tako, da nos večkrat na dan presprejamo s slano raztopino, počakamo nekaj trenutkov in izpihamo zmehčano vnetno sluz. Postopek ponavljajte tudi še nekaj dni po izginotju težav. V ta namen npr. lahko uporabimo Nisita pršilo za nos. Sestoji iz natrijevega klorida (soli) in natrijevega hidrogenkarbonata. Slednji ohranja kot pufrski sistem pH vrednost rahlo bazično in tako omogoča optimalno delovanje čistilnega sistema sluznice.

Da bi sluznice ostale vlažne, sluz pa čim manj izsušena, ne pozabite piti dovolj vode (vsaj 2 do 2,5 litra na dan). Če se le da, se iz istega razloga izogibajte prekomerni uporabi sinteznih kapljic za odmaševanje nosu, saj njihova prekomerna uporaba lahko pretirano izsuši in dodatno prizadene sluznico zgornjih dihal.

Dobro pomoč sluznici nosu in sinusov, ki je polna vnetne zasušene sluzi in otekla zaradi vnetja, predstavlja tudi registrirano naravno rastlinsko zdravilo iz petih zelišč –  korenine rumenega svišča, cvetov jegliča, zeli kodrastolistne kislice, cvetov črnega bezga in zeli navadnega sporiša (Sinupret). Ta zdravi nahod in sinusitis tako, da zmanjša oteklino vnete nosne sluznice, razredči gosto sluz in s tem olajša izločanje sluzi. Zmanjša se občutek zamašenega nosu in spremljajoči glavobol kmalu preneha. Deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko ter uravnava imunski odziv. Pomaga k hitrejši regeneraciji prizadete sluznice.

Na voljo imamo več različic zdravila Sinupret. Npr. kapljice Sinupret so primerne tudi za otroke, starejše od 2 let. Kapljic pa ne kapljamo v nos, ampak v vodo, čaj ali sok in popijemo. Nadalje so na voljo tablete Sinupret navadne jakosti in tiste močnejše – BNO in EXERA. Sinupret BNO je po jakosti močnejši od običajnih tablet Sinupret®, zato jih je bolj enostavno odmerjati. Zdravilo Sinupret EXERA pa je najmočnejše v družini zdravil rastlinskega izvora Sinupret. S štirikratno koncentrirano močjo predstavlja prvi izbor pri odraslih osebah z akutnim, nezapletenim vnetjem obnosnih votlin.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se