Kateri pripravki iz ameriškega slamnika stimulirajo in kateri uravnavajo imunski sistem?

Čeprav lahko za preprečevanje ali obvladovanje vnetja dihal uporabljamo različne pripravke iz ameriškega slamnika oz. škrlatne ehinaceje, pa je dobro vedeti, da med njimi obstajajo razlike v delovanju. Določeni pripravki lahko delujejo imunostimulatorno, drugi pa imunoregulatorno. Kaj to pomeni in zakaj je takšna razlika med pripravki?


Imunoregulatorno delovanje

Ko rečemo, da določen pripravek deluje imonoregulatorno (ali imunomodulatorno), to pomeni, da delovanje našega imunskega sistema uravnava – regulira (oz. modulira). Torej po potrebi ga stimulira oz. po potrebi ga umirja in s tem omogoča optimalno reakcijo naših obrambnih moči ob nastali težavi (npr. napadu virusov ob prehladu ali gripi). Gre torej za nekakšno »inteligentno« delovanje tovrstnih pripravkov, saj svoje delovanje prilagajajo našemu trenutnemu stanju.

Tak način delovanja je npr. še posebej zaželen ob hujših obolenjih dihal, kot je npr. tudi huda virusna gripa. Ena takšnih je npr. bila Španska gripa. Ta je leta 1918/19 povzročila precej smrti ljudi, starih med 25 in 45 let. Torej umirali niso ljudje s šibkim imunskim sistemom, temveč tisti s krepkim imunskim sistemom. Razlog? Nekateri raziskovalci menijo, da je bil razlog temu prekomeren odziv imunskega sistema ob srečanju z virusom te gripe. Posledica je bila sproščanje »nevihte« vnetnih citokinov in imunskih celic, ki so preburno napadli virus, pri čemer so se pljuča tako poškodovala, da se je obolela oseba zadušila.

Ker določeni pripravki škrlatne ehinaceje delujejo imunoregulatorno, so ehinacejo uvrstili tudi na seznam rastlinskih zdravil, ki ob tako hudih obolenjih, kot je omenjena gripa, lahko pomagajo (Herbal Treatments for Pandemic Influenza: Learning from the Eclectics' Experience).

Imunostimulatorno delovanje

Pripravki, ki delujejo imunostimulatorno, naš imunski sistem predvsem krepijo. To je odlično, kadar je naš imunski sistem v stanju, da okrepitev potrebuje. V primerih hude gripe npr. pa dodatna krepitev imunskega sistema ni zaželena.

Prav tako je krepitev imunskega sistema nezaželena v primeru, da bolehamo tudi za katero od avtoimunih obolenj. Zakaj? Pri osebah z avtoimunimi obolenji je delovanje imunskega sistema moteno. Ta, namesto da bi nas branil, se obrne proti nam, posledica pa je npr. uničenje določenih tkiv – npr. ščitnice, sklepov itd.  Če v takšnem stanju oseba uživa pripravke, ki stimulirajo imunski sistem, bi ti lahko še poslabšali stanje avtoimunih obolenj. Iz previdnostnih razlogov se zato uživanje pripravkov, ki stimulirajo imunski sistem, ob prisotnosti avtoimunih obolenj odsvetuje.

Da bi preprečili morebitno prekomerno stimuliranje imunskega sistema, je nastalo tudi naslednje priporočilo za uživanje ameriškega slamnika.  Uživamo ga lahko neprekinjeno do 8 tednov. Po enem tednu pavze ga lahko po potrebi ponovno uživamo 8 tednov. V parih dneh po prenehanju jemanja ameriškega slamnika namreč njegovi učinki v telesu izzvenijo. Hiter upad učinka ameriškega slamnika je tudi razlog, zakaj ga ne moremo uživati »na zalogo«. Deluje namreč takrat, ko ga uživamo, po prenehanju pa njegovo delovanje hitro izzveni.

Kateri pripravki iz škrlatne ehinaceje delujejo imunomodulatorno, kateri imunostimulatorno?

Raziskave so razkrile, da lahko le pripravki, narejeni iz alkoholnega izvlečka cele, sveže rastline škrlatne ehinaceje (npr. A. Vogel Echinaforce) delujejo imunoregulatorno oz. uravnavajoče na imunski sistem. To pomeni, da tako ne bodo delovali: alkoholna tinktura le iz nadzemnih delov ameriškega slamnika, stisnjen sok iz te zdravilne rastline z dodanim alkoholom in niti čaj iz svežih ali pa posušenih cvetov. Zakaj? Skrivnost je v alkilamidih.

Alkilamidi

Alkilamidi so ena glavnih zdravilnih sestavin v ameriškem slamniku. Številne raziskave potrjujejo, da lahko ameriški slamnik prav zaradi njih deluje imunomodulatorno. Zato  je njihova prisotnost v pripravkih pomembna.

Raziskava Effects of Echinaforce® treatment on ex vivo-stimulated blood cells razkriva, da A. Vogel Echinaforce uravnava proizvodnjo kemokinov in citokinov v skladu s trenutnim imunskim statusom, kot je odzivnost na eksogene dražljaje, dovzetnost za virusno okužbo in izpostavljenost stresu.

Prav tako imunomodulatorno delovanje alkilamidov ehinaceje dokazuje raziskava Alkylamides from Echinacea Are a New Class of Cannabinomimetics. Alkilamidi lahko oponašajo telesne kanabinoide in tako npr. vplivajo na CB2 receptorje endokanabinoidnega sistema, ki se nahajajo predvsem na imunskih celicah in celicah vranice. CB2 receptorji med drugim igrajo vlogo v vnetnih reakcijah in v odzivu imunskega sistema. »Snovi«, ki nanje delujejo, lahko aktivirajo ali pa umirjajo imunski sistem preko citokinov.

Kako iz ehinaceje ujeti potreben nabor alkilamidov, da bodo pripravki delovali imunoregulatorno?

Topilo za pripravo pripravkov iz ehinaceje naj bo alkohol

Alkilamidi niso topni v vodnih medijih, zato jih bomo v največji meri iz rastline dobili le s pomočjo alkohola. V vodnih izvlečkih, iztisnjenem soku iz sveže rastline ali čaju iz škrlatne ehinaceje alkilamidov ne bo ali pa bodo ti prisotni le v sledovih. Torej, pomembno je kupiti (ali narediti) alkoholne izvlečke iz te rastline, če želimo, da so v njih prisotni alkilamidi.

Rastlino je potrebo v alkohol namočiti svežo

Ker se alkilamidi s sušenjem rastline izgubljajo, imajo le pripravki, narejeni iz sveže rastline, teh največ. Če pripravke izdelujete sami, je torej najbolje za predelavo ameriškega slamnika v alkoholno tinkturo uporabiti sveže rastlinske dele – torej takoj po nabiranju oz. vsaj znotraj 24 ur.  Alfred Vogel je bil nasploh pristaš priprave zdravilnih rastlinskih pripravkov iz svežih rastlin. Da je imel prav, so kasneje pokazale tudi sodobne analize in raziskave. Npr. ugotovili so, da je vsebnost alkilamidov približno dvakrat višja v tinkturi iz svežih zelišč (81 mg/100 g) kot v tinkturi iz posušenih rastlin (43 mg/100 g).

Za pripravo imunomodulatornega pripravka potrebujemo celo rastlino

Alkilamidi so resda prisotni tudi v nadzemnih delih rastline, a so tudi tisti, ki jih najdemo v koreninah,  pomembni. Le kompleten nabor alkilamidov tako iz nad-, kot iz podzemnih delov ehinaceje lahko nudi optimalen uravnavajoč oz. imunoregulatoren učinek na naš imunski sistem.

Trenutno edino registrirano rastlinsko zdravilo iz ameriškega slamnika, ki  je narejeno na opisan način, je Echinaforce ki ga je zasnoval švicarski naturopat Alfred Vogel.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se