Zakaj se ušesa vnamejo?

Vnetje srednjega ali notranjega ušesa je posledica spleta okoliščin, ki omogočijo, da se npr. škodljivi mikrobi prekomerno razmnožijo in povzročijo vnetje. Zato s prepoznavanjem in odpravljanjem teh okoliščin lahko preprečimo marsikatero težavo z ušesi.

Oslabljena naravna oskrba ušesa zaradi vnetij drugje v telesu, alergij ...

Vnetje srednjega ušesa, ki se nahaja takoj za bobničem, kjer drobcena koščica sprejema zvočne vibracije in jih prenaša v notranje uho, nastane iz več razlogov. Eden je ta, da lahko področje srednjega ušesa postane slabo zračeno, vlažno, pretoplo ... skratka ravno pravšnje za razvoj škodljivih mikrobov. Da do vnetja ne prid, mora biti srednje uho dobro zračeno, čisto in suho. To pa je možno le, če je evstahijeva cev, ki povezuje srednje uho z grlom, normalno prehodna, saj se srednje uho preko nje zrači, čisti in vzdržuje primerno suhost. Vse, kar ta proces moti, lahko vodi v vnetje srednjega ušesa.

Vnetje srednjega ušesa je zato lahko pogosto posledica nekega drugega vnetja, npr. na dihalih. Kajti kadar bolehamo za angino, gripo, sinuzitisom, prehladom, bronhitisom itd, se na sluznici grla, ki je povezana z evstahijevo cevjo, nabirajo sluz in mikrobi. Ko mikrobi vdrejoo v evstahijevo cev, lahko tudi na tej sluznici povzročijo vnetje, otekanje in zastoj sluzi. Zato je vnetje srednjega ušesa skoraj neizogibno, saj postane evstahijeva cev neprehodna (nefunkcionalna) in še polna mikrobov, ki se lahko premaknejo tudi v srednje uho in v ustreznih pogojih povzročijo vnetje.

Drugi razlogi za slabo prehodnost evstahijeve cevi in s tem povezana vnetja srednjega ušesa so poleg vnetij na dihalih tudi alergije. Tako kot lahko vnetje dihal (prehlad, gripa ...) povzroči draženje, zadebelitev sluznice evstahijeve cevi in njeno neprehodnost, to lahko povzročijo tudi alergije na pelod, pršico, živalsko dlako ali pa na hrano. Npr. spomnite se, kako vas praska po grlu in srbi iz grla proti ušesom, ko vdahnete alergeni pelod.

Podobno se lahko odzovemo tudi ob dražečem dimu, parfumih in drugih okoljskih strupih.  Povečano nastajanje sluzi na sluznicah (tudi evstahijeve cevi) pa lahko povzročajo tudi določena živila. Mednje npr. sodijo mleko in mlečni izdelki, posebej še če ti niso iz ekološke reje in so močno industrijsko predelani. Povečano nastajanje sluzi v evstahijevi cevi namreč ponovno vodi v blokado prehodnosti te cevi in slabšo oskrbo srednjega ušesa.

Tudi dojenčki in majhni otroci imajo pogosto težave z evstahijevo cevjo, saj je ta pri takšni starosti še vsa mehka, nezrela in težje ostaja primerno odprta, da bi lahko opravljala svojo funkcijo zaščite srednjega ušesa. Zato tudi majhni otroci v primerjavi z odraslimi, posebej še če so šibkega imunskega sistema, za vnetji ušes pogosteje zbolevajo.

Kopanje, plavanje in potapljanje

Uho se pogosto lahko vname tudi zaradi kopanja oz. plavanja v bazenih, rekah, morjih in drugih vodah. Z vdorom vode v uho namreč tja lahko zaidejo tudi potencialno škodljivi mikrobi in povzročijo vnetje. Do tega običajno pride, če se voda z mikrobi ob plavanju, potapljanju... ujame v sluhovodu in ne more ven, denimo zaradi prekomerno nabranega ušesnega masla. Močno klorirana voda lahko nežno kožo sluhovoda tudi razdraži, s čimer ustvari ugodne pogoje za naselitev mikrobov oz. za vnetje.

Preveč ušesnega masla

Kadar se v ušesu zadržuje preveč ušesnega masla, lahko že ta težava spodbudi prekomerno razmnoževanje potencialno škodljivih mikrobov oz. vnetje. Zato je dobro odvečno ušesno maslo nežno in redno odstranjevati. Tega pa ni dobro početi z ušesnimi palčkami. Z njimi namreč lahko ušesno maslo porinete še globlje v uho, kjer se lahko naredi čep, za njim pa izbije vnetje.  Prav tako so s takšnimi palčkami pogoste tudi poškodbe bobniča.

Nežno in učinkovito čiščenje odvečnega masla je uporaba pršila z olivnim oljem farmacevtske kakovosti (npr. Vaxol). Olivno olje mehča ušesno maslo in olajša njegovo izločanje iz ušesnega kanala. Uporablja se ga lahko preventivno proti prekomernemu nabiranju ušesnega masla, pa tudi kot pomoč pri čiščenju sluhovoda, ko se tega preveč nabere. Pršilo za uho z olivnim oljem je še posebej priporočljivo za vse, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi, osebam z neobičajno oblikovanim sluhovodom, tistim, ki uporabljajo slušni aparat, slušalke ali ušesne čepke ter vsem, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, kot sta npr. plavanje in potapljanje.

Zakaj se vnetja ušes ponavljajo?

Kadar se ušesa vnamejo in nato docela pozdravijo, je to tki. akutno vnetje. Kadar pa se vnetje ušes kmalu po ozdravitvi ponovi in se tako na leto pojavi štirikrat, pa gre že za kronično vnetje ušes. Razlog, da do tega prihaja, je ponovno lahko nefunkcionalna evstahijeva cev, ki ne zmore optimalno oskrbeti srednjega ušesa. Povedano drugače, če evstahijava cev po odpravljenem vnetju ušes ostane zaradi nekega razloga zamašena, polna sluzi in mikrobov, se bo vnetje ušes prej ali slej spet pojavilo. Zato v izogib ponovnemu vnetju ušesa pri vas ali vaših najdražjih poskušajte ugotoviti, kaj vašo evstahijevo cev maši. So to alergije, kronično vnetje sinusov ...?

V pomoč pri iskanju razlogov pogostih vnetij ušes so vam lahko tudi poznana dejstva, npr. kronične težave z ušesi imajo pogosteje moški kot ženske. Ušesa se hitreje spet vnamejo, če jih pogosto izpostavljamo vodi oz. vlagi – potapljanje, plavanje, vodni športi ... Pogosteje obolevajo tudi majhni otroci, ki so v vrtcih, pa kadilci, nadalje tisti, ki uživajo veliko alkohola, ljudje z volčjim žrelom, tisti z znižanim imunskim sistemom, tisti, ki so pod kroničnim stresom, ki trpijo pomanjkanje spanja, ljudje s kroničnimi obolenji na dihalih ali pa kje drugje, tisti, ki uživajo zdravila za zaviranje delovanja imunskega sistema ali druga močna zdravila z resnimi stranskimi učinki itd. Bolj so tudi za vnetja dovzetni  dojenčki, hranjeni po steklenički, kakor dojeni. Slednji preko maminega mleka dobijo paleto zaščitnih snovi, ki jih varuje tudi pred vnetjem ušes. Poleg tega pa mlečne formule nemalokrat povečajo nastajanje sluzi na sluznicah in s tem mašijo evstahijevo cev z vsemi posledicami. 

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se