Tudi ledvični kamni potujejo poleti

Ledvični kamni, sečni kamni, kamni sečnega mehurja, so sinonimi za drobne kristalne strukture, ki nastanejo v sečilih in so različnih velikosti. Zelo drobni ponavadi ne povzročajo težav (bolečine, vnetja), te nastopijo šele, ko se kamni povečajo. Ledvični kamni prizadenejo 5 % prebivalstva in lahko v najslabšem primeru vodijo v ledvično odpoved.

Nastanejo lahko kjerkoli v sečilih, glede na mesto nastanka pa jih delimo na ledvične kamne in kamne sečnega mehurja. Ledvični kamni začnejo nastajati, ko je seč preveč nasičen s solmi, ki se iz njega izločajo ali pa takrat, ko v seču primanjkuje snovi, ki bi zavirale nastanek kamnov. Poletje je zato pravi čas za nastanek kamnov, saj je dehidracija eden glavnih dejavnikov za nastanek.

Vzroki za bolezen

Ledvični kamni ponavadi nastanejo zaradi spleta več dejavnikov, vendar pa sta pogosti podlagi za nastanek kamnov dve: obstrukcija (v sečilih je lahko posledica zunanje, notranje odtočne ovire ali pa poškodbe sečil pri raznih operativnih posegih v trebušni votlini) in okužbe. Med temi zlasti slabo zdravljene in povzročene z mikroorganizmi, kot so Proteus, Pseudomonas, Klebsiela, Haemophilus, Staphylococcus, E. Coli. Posledica okužbe so spremembe na mukozni površini urinarnega trakta - epitelij se odlušči, izločajo se mukus, fibrin in koloidi, na katere se vežejo bakterije in naredijo osnovo za nastanek kamna.

Ledvični kamni najpogosteje nastanejo pri dolgotrajnem pomanjkanju tekočine in porušeni sestavi seča, pa tudi pri kroničnih okužbah sečil in pri nekaterih presnovnih boleznih. Na nastanek kamnov vpliva več dejavnikov: presnovne motnje, starost, spol (pogosteje se

pojavljajo pri moških v starosti od 20 do 50 let), odtočne motnje pri benigni hiperplaziji prostate. Kamni se največkrat tvorijo iz kalcija, v 80 % so soli iz kalcijevega oksalata ali fosfata. Ti so večinoma asimptomatski, kar pomeni, da ne povzročajo motečih simptomov ali težav.

Ostalih 20 % ledvičnih kamnov je iz struvita (magnezij-amonij-fosfatni kamni), urata (pri putiki) in cistina.

Simptomi in znaki
- boleče in pogosto odvajanje seča,
- bolečina v ledvenem predelu, ki nastane naenkrat in izžareva proti spolovilu,
- slabost, bruhanje,
- krvavi urin,
- mrzlica s povišano telesno temperaturo,
- napihnjen trebuh,
- okužba sečil.
Običajno se pojavijo nenadoma in minejo, ko se kamen izloči.

Zdravljenje

Ȉe so kamni drobni (manjši od 3 mm), jih navadno ni potrebno odstranjevati, saj se izločijo sami.

Bolečine in krče, ki nastanejo, blažimo z analgetiki (npr. tramadol, paracetamol) in antispazmolitiki (zdravila proti krčem, npr.: Spasmex, Buscopan), počivamo in pijemo veliko tekočine, kamni pa se v takšnih primerih sami izločijo. Večje kamne, ki se ne morejo izločiti sami, zdravniki odstranijo z t.i. litotripsijo (večje kamne razbijejo v manjše, če se nahajajo v zgornjem delu sečevoda ali v votlem sistemu ledvic), endoskopsko (skozi sečnico ali sečni mehur odstranijo sečne kamne iz spodnjega dela sečevoda) ali kirurško (kadar so kamni tako veliki, da drug poseg ni mogoč). V veliko pomoč so nam lahko tudi zdravila iz terpenov (npr. Rowatinex).

V Sloveniji obstaja zdravilo rastlinskega izvora Rowatinex v obliki mehkih gastrorezistentnih kapsul, ki je narejeno iz mešanice terpenov: pinena, kamfena, cineola, fenhona, borneola in anetola, raztopljenih v olivnem olju. Ti terpeni imajo v omenjeni kombinaciji širok spekter delovanja in sicer delujejo tako, da pomagajo stabilizirati celotni urinarni sistem, pospešujejo razpadanje ledvičnih kamnov in kamnov v sečnih izvodilih ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Prav tako razširijo krvne žile, povečajo pretok v ledvicah in s tem pospešujejo prehajanje kamnov skozi sečna izvodila. Blažijo bolečine pri ledvičnih kolikah in kolikah sečevodov. Varujejo tudi pred nastajanjem kamnov, tako da zavirajo njihov nastanek že v zgodnjem stadiju. Pri motnjah urotrakta lahko pride do sekundarne infekcije, pred katero še dodatno ščitijo. Delovanje zdravila je dokazano v okviru lastnih študij.

Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah in je edino tovrstno zdravilo rastlinskega izvora pri nas.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pitje velike količine tekočine (2 – 3 L vode, nesladkanih čajev) je najboljši način samopomoči. S tem se prepreči dehidracija, pitje pred spanjem pa zagotavlja pretok seča čez noč. Zjutraj je priporočljivo popiti naravno limonado, izogibati pa se je potrebno pitju gaziranih pijač, kave, pravih čajev, saj povzročajo dehidracijo in s tem večjo možnost za pojav kamnov. Svetuje se tudi zmanjšan vnos soli na manj kot 3 g dnevno. Neželeni so tudi antacidi – zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline.

Hrani, ki vsebuje veliko oksalatov in lahko povzroči pojav kalcijevih kamnov, se je dobro izogibati, zato v času, ko imate težave z ledvičnimi kamni, ne uživajte čokolade, zelene, grozdja, fižola, jagod, špinače, špargljev, pese, črnega čaja, orehov in lešnikov. Vnos kalcija z mlekom ne vpliva na pojavnost, tako da uživanja mleka ni treba omejevati. Pri uratnih kamnih je treba omejiti hrano, ki zvišuje koncentracijo sečne kisline v krvi in urinu (ribe, drobovina, pivski kvas, meso, perutnina).

Besedilo: Urška Živko

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se