Pomanjkanje železa

Telo vsebuje med 4 in 5 g železa. To v telesu opravlja številne funkcije. Predvsem je nujno potrebno za nastanek hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki s krvjo prenaša kisik do vseh tkiv in organov. Prav tako igra pomembno vlogo v imunskem sistemu. Znano je, da so ljudje, ki imajo nizko raven železa v krvi, manj odporni na okužbe.

Način življenja in slabe prehranjevalne navade v današnjem svetu povečujejo število bolnikov z anemijami. Anemija je bolezen, pri kateri je koncentracija eritrocitov ali hemoglobina v krvi znižana zaradi krvavitve, zmanjšanega nastajanja ali povečane razgradnje eritrocitov oziroma kombinacije teh pojavov. Zaradi tega se zmanjša sposobnost krvi za prenos kisika do celic. Kisik se namreč v pljučih veže na železo v hemoglobinu in potuje po telesu. Ȉe so eritrociti premajhni, če jih je premalo, če so krhki ali imajo premalo hemoglobina, je preskrba tkiv s kisikom slaba. Najbolj pogosta in najbolj nevarna je sideropenična anemija zaradi pomanjkanja železa.

Simptomi, ki spremljajo pomanjkanje železa:

  • kronična telesna in duševna utrujenost,
  • razdražljivost,
  • slaba koncentracija,
  • glavobol,
  • omotica,
  • pekoč jezik,
  • razpoke v ustnih kotih,
  • krhki lasje in nohti,
  • slaba odpornost na nizke temperature in
  • zmanjšana odpornost na okužbe.

Pri otrocih pa lahko pomanjkanje železa povzroča:

  • nemir in
  • motnje koncentracije.

Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša motnja, ki nastane zaradi primanjkljaja v prehrani, anemijo pa naj bi imela dvanajstina prebivalstva na svetu. Bolj pogosta je pri ženskah, prizadene namreč vsako četrto žensko.

Potrebe po železu

Največ železa potrebujejo novorojenčki in majhni otroci. Zaloge železa se porabijo do starosti 6 mesecev, če mati doji, ker nadomestka ni - materino mleko ali pa mleko v prahu ne zadostita potrebam po železu. Prav tako dodatno železo potrebujejo najstnice in ženske do menopavze, saj morajo nadomestiti njegovo izgubo zaradi mesečnega perila. Več železa potrebujejo tudi starostniki, bolniki med okrevanjem in aktivni športniki.

Priporočljivi dnevni odmerki železa

Starost Moški (mg/dan) Ženske (mg/dan)
0-6 mesecev 0,27 0,27
7-12 mesecev 11 11
1-3 let 7 7
4-8 let 10 10
9-13 let 8 8
14-18 let 11 15
19-50 let 8 18
51 let in več 8 8
nosečnost / 27
dojenje (do 18 let) / 10
dojenje (od 19 let) / 9

Zakaj pomanjkanje?

Do pomanjkanja železa prihaja največkrat zaradi nepravilnega prehranjevanja, uživanja nekvalitetne in nezdrave hrane, hujšanja in vegetarijanstva. Telo bolje vsrkava železo iz živalskih kot iz rastlinskih virov, najboljši vir železa pa je rdeče meso. Na zmanjšano vsrkavanje železa iz rastlinskih virov lahko vplivajo različni dejavniki: vlakna, ki jih vsebujejo zlasti žita in stročnice, tanini, ki se nahajajo v vinu, čaju in kavi in pa kalcij, ki lahko v črevesju nase veže železo iz rastlinske hrane in tako zmanjša njegovo absorpcijo. Ni res, da z vegetarijansko prehrano ne moremo zadostiti potrebam telesa po železu, le sorazmerno več rastlinske hrane moramo pojesti (namesto 1 telečjega zrezka približno 2 kg špinače) in paziti, da zraven ne uživamo hrane, ki še dodatno zmanjša absorpcijo. Priporočljivo je uživanje vitamina C, ki povečuje vsrkavanje železa.

Absorpcija železa

V hrani je dnevno v povprečju 10 - 20 mg železa. Pri zdravem človeku se absorbira 10 % vsega železa, pretežno v dvanajstniku in zgornjem delu tankega črevesja. Lažje se absorbira dvovalentno železo kot trivalentno. Absorpcija je slabša, če želodčni sok ni dovolj kisel. Pri pomanjkanju železa je absorbcija med 15 in 20 %. Telo dobi 60 % železa iz mesu v obliki hema, 40 % pa iz zelenjave, sadja in žit, v nehemski obliki. Hemska oblika se boljše absorbira kot nehemska. Odstotek absorbiranega železa iz hrane se pri povečani količini zmanjša. Ȉe odmerek železa naraste od za 380 % (od 1,52 do 5,72 mg), se njegova absorpcija zmanjša za 36 % (iz 18 na 6,4 %).

Kaj storiti pri pomanjkanju

Pri pomanjkanju železa lahko veliko naredimo sami. Spodaj je naštetih nekaj živil, ki vsebujejo veliko železa.

Živila, ki vsebujejo veliko železa

  • sadje: rozine, suho sadje (marelice, datlji, slive), jagode, borovnice, ribez, brusnice, aronija, hruške, banane, češnje,
  • zelenjava: brokoli, špinača, beluši, buče, žito, paradižnikov sok, pšenični kalčki. gorčica, blitva, ohrovt, regrat, fižol
  • meso: jetra, vse vrste rdečega mesa, perutnina, školjke, ribe.

Pri pripravkih, ki vsebujejo železo, je potrebna pazljivost. Pred uporabo raznih tablet je potreben posvet z zdravnikom, saj tudi prevelika količina železa v telesu ni zdrava. Poleg tega se železo v organih skladišči v obliki feritina in ga ni mogoče izločiti. Zato lahko organe poškoduje. Presežek železa prav tako spodbuja bakterijska vnetja, ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo železo.

Med izdelki, ki jih dobimo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah, so boljši tisti, ki vsebujejo železo v dvovaletni obliki ter imajo dodan C vitamin, ki še dodatno poveča absorpcijo. Na voljo so v obliki sokov (dr. Steinberger – Eisenblut), sirupov in tablet. Pri hujših oblikah anemije vam zdravnik železo v obliki tablet predpiše tudi na recept.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se