Težave

Naravno nad težave s sečili


Uroinfekt je bakterijska ali virusna okužba sečil. Blaga vnetja sečil, torej mehurja in sečnice, so pogosta. V večjem številu se pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Vzrok je v tem, da je sečnica pri ženskah petkrat krajša kot pri moških in ravna, kar omogoča bakterijam lažji vstop in prodiranje v notranjost, proti sečnemu mehurju. Okužbe sečil so najpogostejše pri nosečnicah in ženskah v obdobju klimakterija.

Znak okužbe sečil, pa tudi draženja mehurja s tujkom, kamnom ali tumorjem, je pogosto odvajanje seča, ne da bi se pri tem povečala njegova celodnevna količina.

 

Simptomi okužbe sečil

Pekoče bolečine med mokrenjem
Pogosto mokrenje
Moten seč
Bolečina v sečnem mehurju (nad sramno kostjo)
Vročina

Kronična vnetja sečil so zapletena in zahtevajo posvet z zdravnikom ter zdravljenje z antibiotiki.

Blage okužbe sečil lahko zdravite sami. Učinkoviti boste zlasti takrat, ko si boste pričeli pomagati ob prvih znakih in ne takrat, ko bo bolezen že v polnem razcvetu. Primerni so razni čaji: vednozeleni gornik (Arctostaphylos uva-ursi), zlata rozga (Solidago virgaurea), njivska preslica (Equisetum arvense), kilavec (Herniaria glabra) in navadni gladež (Ononis spinosa). Vedno več pa se govori tudi o pozitivnih učinkih brusnice (Vaccinium vitis-idaea).

Odkrijte zdravilno moč brusnic

 

Zdravilni učinek brusnice se skriva v njenih listih in plodovih. Vsebuje arbutin in metilarbutin, ki delujeta uroantiseptično. Sluznico sečil naredita bolj gladko, tako da se bakterije težje primejo nanjo, velika količina tekočine, ki jo moramo ob težavah s sečili popiti, pa bakterije odplakne.

Glavna protibakterijska učinkovina v brusnici je torej arbutin, v resnici pa je učinkovit hidrokinon, ki iz njega nastane v alkalnem okolju, tudi pod vplivom encimov iz kužnih bakterij. Antiseptične, diuretične in adstringentne lastnosti ima predvsem arbutin. Po zaužitju pride praktično nespremenjen v prebavila, nato v kri, pri izločanju skozi ledvice pa se spremeni v hidrokinon, ki kot antiseptik in adstringent zdravi obolelo sluznico sečil, kot diuretik pa odplavlja kužne bakterije. Neželeni učinki niso znani.

Dr. Steinberger – Brusnični sok

Več o 100 % soku iz svežih brusnic.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.