Naravno nad težave s sečili

Uroinfekt je bakterijska ali virusna okužba sečil. Blaga vnetja sečil, torej mehurja in sečnice, so pogosta. V večjem številu se pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Vzrok je v tem, da je sečnica pri ženskah petkrat krajša kot pri moških in ravna, kar omogoča bakterijam lažji vstop in prodiranje v notranjost, proti sečnemu mehurju. Okužbe sečil so najpogostejše pri nosečnicah in ženskah v obdobju klimakterija.

Znak okužbe sečil, pa tudi draženja mehurja s tujkom, kamnom ali tumorjem, je pogosto odvajanje seča, ne da bi se pri tem povečala njegova celodnevna količina.

 

Simptomi okužbe sečil

  • Pekoče bolečine med mokrenjem
  • Pogosto mokrenje
  • Moten seč
  • Bolečina v sečnem mehurju (nad sramno kostjo)
  • Vročina

Kronična vnetja sečil so zapletena in zahtevajo posvet z zdravnikom ter zdravljenje z antibiotiki.

Blage okužbe sečil lahko zdravite sami. Učinkoviti boste zlasti takrat, ko si boste pričeli pomagati ob prvih znakih in ne takrat, ko bo bolezen že v polnem razcvetu. Primerni so razni čaji: vednozeleni gornik (Arctostaphylos uva-ursi), zlata rozga (Solidago virgaurea), njivska preslica (Equisetum arvense), kilavec (Herniaria glabra) in navadni gladež (Ononis spinosa). Vedno več pa se govori tudi o pozitivnih učinkih brusnice (Vaccinium vitis-idaea).

Odkrijte zdravilno moč brusnic

Zdravilni učinek brusnice se skriva v njenih listih in plodovih. Vsebuje arbutin in metilarbutin, ki delujeta uroantiseptično. Sluznico sečil naredita bolj gladko, tako da se bakterije težje primejo nanjo, velika količina tekočine, ki jo moramo ob težavah s sečili popiti, pa bakterije odplakne.

Glavna protibakterijska učinkovina v brusnici je torej arbutin, v resnici pa je učinkovit hidrokinon, ki iz njega nastane v alkalnem okolju, tudi pod vplivom encimov iz kužnih bakterij. Antiseptične, diuretične in adstringentne lastnosti ima predvsem arbutin. Po zaužitju pride praktično nespremenjen v prebavila, nato v kri, pri izločanju skozi ledvice pa se spremeni v hidrokinon, ki kot antiseptik in adstringent zdravi obolelo sluznico sečil, kot diuretik pa odplavlja kužne bakterije. Neželeni učinki niso znani.

Dr. Steinberger – Cranberry sok

Več o 100% soku iz ameriških brusnic .

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se