Palmeto

Palmeto (Serenoa repens) iz družine palm

Staro botanično ime sabal naj bi se uporabljalo v Južni Ameriki; latinska beseda serrulata pomeni „majhna žaga“ in se nanaša na močno napiljene liste. Novejše ime serenoa prihaja od ameriškega botanika Serena Watsona. Vrstno ime repens pomeni „plezajoč“.

Palmeto (Sabal serrulata oziroma Serenoa repens) spada v družino palm in izvira iz južnih obalnih držav Severne Amerike (Severna Karolina, Florida) ter iz Srednje Amerike in tropske Južne Amerike.

Sadeži palmeta se uporabljajo že tisočletja. Naj bi bili osnovno živilo Indijcev Seminolov, ki so plodove sušili, da so jim bili na voljo vse leto. Zdravilne učinke so dosegli z izdelavo tinkture iz plodov in z zdrobljenimi semeni. Te pripravke so uporabljali pri povečani prostati, cistitisu, gonoreji in draženju sluznic. Palmeto so kot zdravilo uporabljali tudi domorodci držav Srednje in Južne Amerike. V glavnem so verjeli v njegove diuretične, tonične in sproščujoče lastnosti. Sladkano olje iz semen je še posebej blažilno in so ga uporabljali pri nespečnosti, težkem kašlju in bronhitisu.

Danes se palmeto uporablja v glavnem za zdravljenje blage do zmerne benigne hiperplazije prostate (BHP).

Botanične značilnosti

Nizka palma palmeto raste iz plezajoče korenike. Listni peclji so dolgi 1 do 1,5 m in imajo nazobčan rob. Nosijo pahljačaste, zelo našpičene liste, razdeljene na 18 do 24 segmentov. Iz listnih pazduh rastejo kratka, gosto dlakava, latasto razvejana socvetja, ki naredijo kot oliva velike posamezne jagode temno škrlatne do črne barve s sprva sladkim, kasneje pa močno pekočim okusom.

Delovanje

Ekstrakt palmeta zmanjša aktivnost 5ά-reduktaze, ki spodbuja metabolizem testosterona v njegovo aktivno obliko.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se