O kašlju

Kašelj predstavlja naravni odziv organizma na dražljaje v dihalnih poteh, ki so lahko bodisi vnetni, mehanski, kemični, toplotni ali pa kombinirani.

Tokrat bomo govorili o kašlju, ki spremlja akutna, virusna vnetja dihalnih poti. Ta so v jesensko-zimskem času, ko smo v zaprtih prostorih izpostavljeni različnim virusom, zelo pogosta in po svojem razvoju oz. simptomih različna.

Osnovne pojavne oblike kašlja

Kašelj se lahko pojavi v obliki suhega, dražečega kašlja ali mokrega, t.i. produktivnega kašlja, z izkašljevanjem sluzi. Suh kašelj lahko bodisi ostane ves čas kašljanja suh, neproduktiven ali pa je predhodna faza produktivnega kašlja, v katerega preide skozi proces okrevanja.

Suh kašelj, kot predhodnica produktivnega kašlja, nastane ob povečanem izločanju goste sluzi v pljučih, ki jo zaradi količine in gostote organizem z lastnim očiščevalnim mehanizmom ni več sposoben transportirati iz pljuč. Posledično pride do zastajanja sluzi v pljučih, oviranega dihanja in občutka, da imamo pljuča polna sluzi. Organizem se odzove s kašljem. Ta je v takem primeru dobrodošel odziv organizma, katerega ne smemo blokirati, temveč mu pomagamo pri olajšanju izkašljevanja.

Ob kašljanju nastanejo veliki tlaki (do 300mm Hg), s pomočjo katerih gosto sluz lahko izkašljamo. V začetni fazi obolenj je ta pregosta, da bi jo s kašljem lahko učinkovito izločali in kašelj zato občutimo še kot suh, neproduktiven. V smislu hitrejšega prehoda v produktivni kašelj in lažjega izločanja sluzi je smiselno pomagati organizmu pri njenem redčenju. Poleg jemanja zdravil za izkašljevanje velja, da moramo piti ves čas dovolj tople tekočine. Toplota bo pri tem še dodatno olajšala izkašljevanje in posredno izboljšala (sapnik in požiralnik sta v neposredni bližini) prekrvavljenost in izločanje redkejše, lažje izločljive sluzi.

Uporaba pravih zdravil za posamezno pojavno obliko kašlja

Pomembno je, da izberemo prava zdravila za posamezno pojavno obliko kašlja.

Nekaj splošnih nasvetov:

Pri suhem, dražečem kašlju, kjer čutimo draženje v grlu, je primerna uporaba zdravil, ki lokalno umirjajo razdraženost sluznice v grlu.

Pri suhem kašlju, kjer čutimo draženje v nižjih predelih dihalnih poti, ob tem pa ne čutimo, da bi se radi izkašljali oz. odkašljali (ni občutka »polnih pljuč«), uporabimo zdravila, ki umirjajo kašelj.

Pri suhem kašlju, kjer čutimo draženje v nižjih predelih dihalnih poti in bi se radi izkašljali, uporabimo zdravila za izkašljevanje.

Pri mokrem, produktivnem kašlju uporabimo zdravila za izkašljevanje.

Pomembno

Kadar jemljemo zdravila za izkašljevanje je pomembno, da jih uporabljamo, dokler se kašelj ne umiri, torej dokler organizem sam ne zagotavlja tvorjenja redkejše sluzi in njenega normalnega izločanja iz dihalnih poti.

Kašljamo lahko tudi več tednov. Ȉe se kašelj ne umiri po 2 tednih, obiščimo zdravnika.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se