Prospan® sirup

Slika izdelka Prospan®  sirup

Znak registrirano zravilo - Prospan®  sirup

Je dobrega okusa, zato ga imajo otroci zelo radi. Ponudite ga z nekaj tekočine. Lahko ga vlijete tudi v kozarec s tekočino, ki jo otrok v celoti zaužije.

Pri otrocih je pomembno, da s Prospanom kašelj začnete zdraviti že zjutraj. S tem preko dneva otrok lepo izkašljuje bronhialno sluz. Večerni, tretji odmerek istega dne lahko zaužije tik pred spanjem – tudi pozno zvečer. Otrok ima namreč mnogo slabše razvit refleks kašlja kot odrasli in s pomočjo tega zaščitnega mehanizma izkašlja mnogo manj kot odrasla oseba. Zaradi preko dneva izpraznjenih pljuč ga ob zadnjem odmerku ne bo več dražilo na kašelj. S sproščanjem bronhialnih mišic, kar je njegov pomembni učinek, pa se bo refleks kašlja umiril in otrok se bo mirno zazibal v spanec. Ne pozabite, da mora otrok v dneh, ko zdravi kašelj, zaužiti veliko tekočine. Tako bo tudi sluz manj viskozna in jo bo mnogo lažje izkašljeval.

Odmerjanje

Starostna meja Odmerjanje
Otroci od 6 do 12 let 5 ml sirupa 2x dnevno     
Otroci od 2 do 5 let 2,5 ml sirupa 2x dnevno

 

Vse informacije o izdelku najdete na tej povezavi.

Pakiranje


Prospan sirup je na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah v 100 ml in 200 ml pakiranju.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo lahko brezplačno prenesete na tej povezavi.

TV oddaja


Pogosta vprašanja


Katere vrste akutnega kašlja poznamo?

V osnovi poznamo suhi in produktivni oz. vlažni kašelj. Pri produktivnem kašlju nastaja v pljučih več gostega izločka (goste, pljučne sluzi) kot običajno, ko nismo oboleli. Ta otežuje dihanje in sproži refleks očiščevalnega kašlja.

Pri suhem kašlju ne pride vedno do pojava povečanega nastajanja izločka v dihalnih poteh. Tak kašelj je dražeč in lahko moti mirno spanje. Lahko je predhodna faza produktivnega kašlja. Mnogokrat se zato produktivni kašelj pojavi šele v zadnjih dneh kašljanja, ki se navadno z izkašljevanjem tudi konča.

Kaj je Prospan?

Prospan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno lajšanju težav pri kašlju. Na voljo je v obliki šumečih tablet, pastil, sirupa in peroralne tekočine v vrečicah.

Kaj vsebuje Prospan?

Zdravilna učinkovina v Prospanu je suhi izvleček listov bršljana. Izvleček deluje kot naravna celota.

Kako deluje Prospan?

Prospan ima poseben, kombiniran učinek: hkrati redči gosto sluz v dihalnih poteh in širi spodnje dihalne poti. S tem lajša krče dihal, olajšuje izkašljevanje in posledično umiri kašelj. Zaradi sočasnega širjenja spodnjih dihalnih poti, je primeren tudi v vseh primerih, ko ob kašlju zaznamo oteženo dihanje.

Komu priporočamo uporabo zdravila Prospan?

Vse oblike zdravila Prospan lahko jemljejo tako otroci kot odrasli.

Sirup je primeren za otroke, starejše od dveh let. Ne vsebuje alkohola in umetnih barvil ter je dobrega okusa, zato ga imajo radi tudi starejši.

Šumeče tablete so primerne za odrasle in za otroke, starejše od 6 let. Njihova uporaba je zelo enostavna: tableto raztopimo v kozarcu vode, čaja ali soka in raztopino popijemo.

Pastile so primerne za odrasle in za otroke, starejše od 6 let. Zaradi priročne farmacevtske oblike so primernejše za aktivno populacijo. Njihova uporaba je zelo enostavna, saj ne potrebujemo nikakršnih pripomočkov.

Peroralna tekočina v vrečicah je prav tako primerna za odrasle in otroke po 6. letu starosti. Zaradi priročne oblike je posebej primerna na poti.

Ali je za učinek pomembno, katero od oblik uporabimo?

Ni pomembno. Vse štiri oblike zdravila so ob predpisanem in rednem odmerjanju enako učinkovite.

Kako odmerjamo Prospan?

Sirup

Odmerjamo ga s priloženim pokrovčkom – zjutraj, (pri odraslih ter mladostnikih tudi opoldne) in zvečer. Pred uporabo sirup pretresemo.

Šumeče tablete

Otrokom, starim od 6 do 12 let, dvakrat dnevno raztopimo po polovico šumeče tablete.

Odraslim in mladostnikom, starejšim od 12 let, raztopimo 1 šumečo tableto zjutraj in pol šumeče tablete zvečer.

Pastile

Otroci, starejši od 6 let dvakrat dnevno raztopijo eno pastilo v ustih.
Starejši od 12 let in odrasli štirikrat dnevno raztopijo eno pastilo v ustih.

Peroralna tekočina

Odrasli in mladostniki nad 12 let: 3x dnevno 1 vrečico
Otroci od 6. do 12. leta: 2 x dnevno 1 vrečico

Posebnost

Zdravilo Prospan lahko zaradi kombiniranega delovanja odmerjamo tudi zvečer (po 17. uri), vendar naj to ne bo prvi odmerek tistega dne.

Kako dolgo je Prospan sirup uporaben po prvem odprtju?

Sirup je po prvem odprtju uporaben še tri mesece.

Ali lahko Prospan jemljejo bolniki z astmo oziroma bronhitisom?

Lahko. Zdravilo Prospan učinkovito sprošča krče dihalnih poti in tako ob izkašljevanju olajša dihanje ter povečuje dihalni volumen. 

Kako dolgo lahko jemljemo zdravilo Prospan?

Zdravilo Prospan lahko jemljemo dalj časa. Jemanje priporočamo še nekaj dni po prenehanju kašlja. Če kašelj kljub rednemu jemanju zdravila ostaja nespremenjen več kot 7 dni, je potreben posvet z zdravnikom.

Kdaj so zaznavni učinki zdravila Prospan?

Običajno so učinki zaznavni že v nekaj urah po zaužitju zdravila. Kašelj je sam po sebi obrambni mehanizem organizma in zato praviloma traja več dni oz. celo nekaj tednov. Prospan kašlja ne blokira in tako ne zaustavi naravnega obrambnega mehanizma. Kašelj se ob jemanju Prospana spremeni (sluz v pljučih postaja ponovno redkejša, lažje dihamo in se izkašljujemo oz. odkašljujemo), kar mnogokrat tudi jasno slišimo. Nestrpnost pri kašlju nam ne bo koristila, zato pustimo organizmu čas, da se pozdravi. Pomembno je nadaljevati s terapijo, dokler se kašelj ne umiri.

Ali lahko Prospan jemljejo nosečnice in doječe matere?

Čeprav ni podatkov o škodljivosti, se morajo nosečnice in doječe matere pred uporabo zdravila Prospan posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Ali je bršljan strupen?

Bršljan je v ljudski medicini znan kot strupena rastlina, vendar so izvlečki v obliki zdravil, kot je Prospan, pridobljeni iz listov bršljana, nestrupeni in zdravilni. Prospan je registrirano zdravilo in pod rednim strokovnim nadzorom.

Ali je zdravilo Prospan primerno za diabetike?

Da, vse oblike zdravila Prospan so primerne za diabetike.

Ali smemo Prospan kombinirati z drugimi zdravili, npr. z antibiotiki?

Po do zdaj znanih podatkih ni razlogov, da zdravila Prospan ne bi kombinirali z drugimi zdravili, tudi z antibiotiki. V času kašlja priporočamo pitje večje količine tekočin, na primer vode, čajev in drugih toplih napitkov. Večja količina tekočine bo olajšala kašljanje, toplota pa bo omogočala lažje nastajanje izločka.
Sočasno jemanje Prospana in zdravil za zaviranje kašlja ni smiselno.

Ali zdravilo Prospan vsebuje gluten?

Nobena farmacevtska oblika zdravila Prospan ne vsebuje glutena.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.