Težave z ušesi v poletnem času

Uho je slušni in ravnotežni organ, ki ga sestavljajo zunanje, srednje ter notranje uho. Anatomsko gledano sestavljata zunanje uho uhelj in sluhovod do bobniča, ki je ločnica med zunanjim in srednjim ušesom.

V času poletne plavalne sezone se zaradi daljšega stika z vodo tako otrokom, kot tudi odraslim pogosteje pojavljajo težave, ki so vezane na zunanje uho. Tako se ravno na dopustu pogosto znajdemo v neprijetni situaciji, ko moramo poiskati zdravniško pomoč zaradi vnetja sluhovoda ali težav s slabšim sluhom zaradi nastanka ušesnih čepov.

Kaj gre lahko narobe?

Najpogostejše bolezni zunanjega ušesa so vnetje sluhovoda, vnetje hrustanca zunanjega ušesa, zapore sluhovoda ter razne poškodbe zaradi udarcev. Zapore sluhovoda lahko med drugim nastanejo zaradi kopičenja ušesnega masla in nepravilnega čiščenja ušes z vatiranimi paličicami, s čimer ušesno maslo in odmrle celice potisnemo vse do bobniča. Rezultat je srbenje, bolečina in začasna naglušnost zaradi nastanka čepa. V tem primeru je potrebno obiskati zdravnika, ki sluhovod izpere s toplo vodo. Glede na to, da poleti veliko družin tabori in poležava v travi, se kdaj pripeti tudi to, da v sluhovod zaide kakšna žuželka. Najbolje je, da v tem primeru v sluhovod kanemo nekaj kapljic parafinskega olja in nato uho preprosto izperemo še z vodo. V sluhod namreč nikoli ne vstavljamo koničastih predmetov, kot je na primer pinceta. Težava, ki pogosto nastane po kopanju v bazenih ali morju, je vnetje sluhovoda (otitis externa). Najpogosteje ga povzročijo bakterije, lahko pa tudi glivice.

Zakaj se vnetje sluhovoda najpogosteje pojavi po plavanju?

Odgovor se skriva v dejstvu, da lahko ušesno maslo veže nekaj vode, ki zaide v sluhovod med plavanjem, ter nabrekne, koža sluhovoda pa postane bolj vlažna in zmehčana ter zato bolj dovzetna za okužbe. Nastalo vnetje se kaže kot srbenje sluhovoda, bolečina, lahko se pojavi izcedek iz ušesa. Sluhovod včasih oteče, zaznamo pa lahko tudi slabši sluh zaradi nabreklega ušesnega masla ali prisotnega gnojnega izcedka.

Kdaj moramo k zdravniku?

V primerih, ko so prisotne bolečine, oteklina ali slabši sluh, je priporočljivo, da obiščemo zdravnika. Ta bo po pregledu z otoskopom ocenil ali je potrebno sluhovod očistiti ter po potrebi predpisal antibiotično in/ali protivnetno terapijo v obliki kapljic za uho. V kolikor je potrebno sluhovod očistiti, se za to najpogosteje uporabi na telesno temperaturo segreta voda ali fiziološka raztopina. V kolikor je ušesno maslo trdo, ga je težje izprati. V tem primeru ga je pred izpiranjem potrebno zmehčati s kapljicami parafinskega olja ali drugimi kapljicami, ki vsebujejo površinsko aktivne snovi. Rado se zgodi, da prvo izpiranje ušesnega masla ni učinkovito. V takšnem primeru boste nekaj dni sami dajali v sluhovod kapljice parafinskega olja, ter se vrnili k zdravniku na ponovno izpiranje.

Kaj lahko storimo sami?

Glavni preventivni ukrep je pravilno čiščenje sluhovoda. Vedeti moramo, da ušesno maslo ali z drugim imenom cerumen, ni umazanija, temveč je povsem naraven izloček ceruminalnih žlez, ki je namenjen zaščiti kože v sluhovodu. Ravno zato notranjosti sluhovoda ne smemo čistiti z vatiranimi palčkami. Velja pomembno splošno pravilo, da lahko sluhovod čistimo le do koder dosežemo s kazalcem. Če poskusite, boste ugotovili, da to ni prav globoko. Če uporabljamo vatirane palčke za ušesa, se tudi v tem primeru držimo enakega pravila in z njimi očistimo le začetni del sluhovoda. Zelo pomembno je, da po kopanju čimprej nagnemo glavo na stran ali se uležemo na bok, da voda steče iz sluhovoda in to seveda na obeh straneh. Nato z brisačo osušimo predel vhoda v sluhovod.

Če imamo težave s prekomernim izločanjem ušesnega masla, si lahko pomagamo s kapljicami parafinskega olja, ki jih kupimo v lekarni, na voljo pa so tudi drugi izdelki, ki raztapljajo ušesno maslo, na primer prečiščeno olivno olje farmacevtske kakovosti v pršilu – Vaxol. Olivno olje v tem pršilu ugodno vpliva na kožo sluhovoda tako, da jo zaščiti pred škodljivimi vplivi izpostavljenosti vodi, saj na površini kože sluhovoda ustvari zaščitno plast. Hkrati olivno olje pomaga raztopiti odvečno ušesno maslo. Redna uporaba Vaxola je priporočljiva predvsem za ljudi, ki opažajo prekomerno tvorbo ušesnega masla, so podvrženi nastanku čepov iz ušesnega masla, imajo težave s suho kožo v sluhovodu ali pa imajo ozek sluhovod. Prav tako je priporočljivo, da že pred predvidenim dopustom, kjer bomo veliko v vodi, temljito očistimo ušesno maslo. To je učinkovit preventivni ukrep, s katerim se lahko izognemo nastanku ušesnih čepov. Poleg olivnega olja vsebuje pršilo Vaxol še fenolne spojine, ki neugodno delujejo na bakterije in glivice. Pršilo je primerno za odrasle in otroke, starejše od enega leta. Pred uporabo stekleničko segrejte z dlanjo in jo pretresite, nato popršite v sluhovod ter z vato ali robčkom obrišite, kar izteče iz sluhovoda.

Preventivna uporaba ušesnih čepkov

Za zaščito pred vodo lahko uporabimo tudi čepke za ušesa. V ta namen so primerni voščeni, volneni ter silikonski čepki, ki vsi dobro ščitijo pred vodo, niso pa primerni za potapljanje. Zaradi higienskih razlogov je potrebno čepke redno menjati. Uporaba ušesnih čepkov za zaščito pred vodo je priporočljiva predvsem pri tistih, ki imajo pogoste ponovitve vnetja zunanjega ušesa ter v primeru predrtja bobniča, kjer bi voda lahko povzročila infekcijo srednjega ušesa.

Za zaključek

V času poletja, ko so naša ušesa pogosteje v stiku z vodo, je zelo pomembno, da čimprej po kopanju ušesa osušimo. Pozorni moramo biti, da vdržujemo redno higieno in pravilno čistimo sluhovode. Izogibajmo se kopanju v onesnaženih vodah ter daljšemu izpostavljanju sluhovoda vodi. Če smo bolj nagnjeni k vnetjem ali se celo redno ukvarjamo z vodnimi športi, je najbolje, da ušesa zaščitimo s plavalnimi čepki.

Rebeka Koželj, mag.farm.

Viri:

  • Kunnamo, Na dokazih temelječe medicinske smernice, Zavod za razvoj družinske medicine, 2006
  • R.Berkow, Veliki zdravstveni priročnik, Mladinska knjiga, 2005

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se