Ponavljajoča se vnetja sečil in kako jih preprečiti

Lekarniški farmacevti se vsakodnevno srečujejo s problemom pri svetovanju pacientom s ponavljajočimi se vnetji sečil, ki so izredno neprijetna težava. Podatki kažejo, da se s tem problemom srečuje kar tretjina žensk, vsaj polovica pa se s težavo sreča vsaj enkrat v življenju.

Nekaj o anatomiji sečil

Opis sečil bomo začeli pri ledvicah, ki s pomočjo filtracije čistijo kri, pri čemer nastaja urin. Ta po sečevodih odteka do sečnega mehurja, ki je »zbiralnik« urina. Od tod pri uriniranju urin odteče po sečnici iz telesa. Pri ženskah je sečnica veliko krajša kot pri moških, zato ni presenetljivo, da so okužbe sečil pogostejše pri ženskah. Bakterije po sečnici preprosto lažje pridejo do mehurja.

Kakšni so značilni simptomi vnetja sečil?

Okužbo sečil najlažje prepoznamo po pekočem ali bolečem odvajanju urina, lahko nas pogosteje tišči na vodo, včasih pa omenjene simptome spremljajo tudi bolečine v spodnjem delu trebuha ter neprijeten vonj urina.

Kako se spopasti s težavo?

Pomembno je, da se odzovemo takoj ob prvih znakih vnetja. Poskrbimo, da spijemo vsaj 2 do 3 litre vode ali nesladkanega čaja dnevno, kar zaradi pogostejšega uriniranja pospeši čiščenje mikrobov iz sečil. Ker pride pri ženskah do vnetij pogosto po spolnih odnosih, je priporočljivo odvajati urin tudi čimprej po spolnem odnosu. Med dobrodejne ukrepe ob prvih znakih vnetja sečil sodijo še izogibanje pitju kave, alkohola ter pravega čaja. O preventivnih ukrepih, ki so predvsem higienske narave, bi morali podučiti že otroke. Pomembna navada je, da se po veliki potrebi vedno obrišemo od spredaj nazaj, saj je znano, da večina bakterij, ki povzročajo okužbe sečil, pride v sečila iz zadnjika. Priporočljivo je tudi izogibanje uporabi dražečih čistilnih sredstev za intimno nego.

Zakaj se okužbe sečil rada ponavljajo in kaj lahko storimo?

Med najpogostejšimi vzroki za ponovitev vnetja sečil so nepopolno ozdravljeno predhodno vnetje mehurja, slabša obrambna sposobnost organizma, sladkorna bolezen, oz. spremenjen metabolizem ter porušeno ravnovesje mikrobov v sečilih zaradi jemanja antibiotikov. Pomembno je, da pri ponavljajočih se vnetjih spremenimo pristop njihovega zdravljenja. Namesto kratkotrajnega akutnega zdravljenja je pomembno, da vztrajamo dlje časa in s tem zmanjšamo možnost kasnejših ponovitev. Pogosto je antibiotična terapija res potrebna, vendar je smiselno poskrbeti tudi za to, da se nam težava ne pojavlja prepogosto.

Zdravilo rastlinskega izvora Canephron na osnovi treh uprašenih rastlinskih drog: zeli navadne tavžentrože, korenine luštreka ter lista navadnega rožmarina deluje protivnetno, protibakterijsko in diuretično. Zdravilo hkrati sprošča tudi gladke mišice in s tem blaži krče, ki so značilni za vnetje sečil in razdražljiv mehur. Uporabo zdravila Canephron svetujemo odraslim bolnikom in mladostnikom nad 12 let predvsem v dveh primerih:

  • pri akutnih težavah, ker zmanjša pekoč občutek pri uriniranju ter ublaži krče. V tem primeru jemljemo Canephron 10 dni; Vztrajamo, saj zdravilo pogosto »prime« znatno hitreje, vendar so bakterije v urinu prisotne še nekaj dni in Canephron jih bo pomagal izločiti iz mehurja.
  • za preprečevanje ponovitve okužb sečil, ker dokazano zavira razmnoževanje bakterij in pripomore k hitremu in učinkovitemu odstranjevanju bakterij iz sečil. Pri ponavljajočih se vnetjih mehurja je smiselno jemati zdravilo redno vsaj 3 mesece, s čimer bomo zagotovili temeljitejšo odpravo vzrokov za ponavljanje teh težav.

Kot omenjeno, so bakterije pogosto v urinu še vedno prisotne, ko simptomi vnetja že minejo. Canephron med ostalim poveča izločanje urina in preprečuje bakterijam vezavo na sluznico mehurja, to pa ob dovolj časa trajajoči terapiji zmanjša verjetnost ponovitve vnetja sečil. Klinične raziskave kažejo, da je smiselna tudi uporaba sočasno z antibiotično terapijo ter nadaljevanje preventivnega zdravljenja s Canephronom do skupno 12 tednov terapije. Pri takšni shemi jemanja se je pogostost ponovitve okužbe sečil zmanjšala za 73%. Canephron tako kot za akutno zdravljenje, tudi v preventivni namen odmerjamo enako – trikrat dnevno po 2 tableti, ves čas jemanja.

Kdaj moramo k zdravniku?

Ker lahko neustrezno zdravljenje ponavljajočih se okužb sečil povzroči resne zaplete, je v primeru pogostejših okužb potrebno obiskati zdravnika. Enako ravnamo tudi v primeru, da se stanje po samozdravljenju ne izboljša v roku nekaj dni. Posebno pozorne morajo biti v primeru okužb sečil nosečnice, otroci pod 12. letom starosti ter moški nad 50. letom starosti.

Za zaključek

Če povzamemo, lahko rečemo, da zdravilo rastlinskega izvora Canephron ne prepreči vseh ponovitev okužbe sečil, je pa v veliki večini primerov učinkovito in preizkušeno zdravilo pri akutnem vnetju sečil in kroničnih težavah z vnetji sečil ter v dobrodošlo pomoč pri problemu vse večje odpornosti bakterij na antibiotike. Zato je uporaba zdravila Canephron priporočljiva tako samostojno, kot tudi sočasno ob antibiotiku.

Reference:

Rebeka Koželj, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se