7 tveganj za okužbo sečil

Kje in kako tvegamo?

 1. Voda, kopališča

Na oddihu se pravzaprav prve težave začnejo po kopanju, ko pridemo iz vode. Mokre kopalke so idealno gojišče bakterij, ki povzročajo vnetje, ki preži na sečnico. V mokrih kopalkah se tudi hitreje podhladimo in dodatno tvegamo okužbo.

Posebna previdnost velja tudi pri kopanju v naravnih stoječih vodah, v vodah z zelo nizko temperaturo ter bazenih s klorirano vodo.

Nasvet: Mokre kopalke nemudoma preoblecite ter se osušite in ogrejte s kopalno brisačo. Brez slabe vesti si privoščite dodaten komplet kopalk, saj boste s tem prispevali tudi k zdravju sečil.

2. Higiena, manj je več

Res je, okužbo tvegate tudi s pomanjkljivo ali pretirano higieno. Z nedosledno higieno povzročimo razrast bakterij, ob uporabi sanitarij pa jih raznesemo na širše področje. S pretirano uporabo kozmetičnih sredstev in uporabo mil pa posežemo v pH kože in poškodujemo zaščitno plast.

Nasvet: Za higieno intimnih predelov lahko uporabljajte intimna mila, nikakor pa niso potreba za vsakdanjo uporabo. Preden oblečete spodnje perilo, se temeljito osušite. Za dodatno zaščito in udobje se lahko namažete z blagim naravnim oljem. Tudi koža intimnih predelov potrebuje nego, saj le tako nudi zanesljivo zaščito sluznicam, ki jih varuje. Močno odsvetujemo peneče kopeli, saj vsebujejo preveč dražečih kemikalij. Če se kopeli težko odpoveste, si jo lahko pripravite z morsko soljo ter z jabolčnim kisom.

3. Tekstil in moda

Tesno prilegajoče spodnje perilo iz umetnih vlaken škodljivo vpliva na zdravje intimnih predelov. Ravno tako tudi oprijeta oblačila za spodnji del telesa ter oblačila, ki pretirano razkrivajo področje ledvic.

Nasvet: Udobno spodnje perilo ter oblačila iz naravnih tekstilov omogočajo tudi udobno gibanje. Moda ni vedno naklonjena zdravju, sami pa lahko presodite, kaj bolje pristoji vašemu dobremu počutju.

4. Šport

V povezavi s tekstilom je tudi šport dejavnik tveganja. Za športne dejavnosti uporabljamo drese in oblačila iz umetnih vlaken. Ta sicer omogočajo hitro sušenje potu, a težava nastane, če jih kombiniramo s spodnjim perilom iz naravnih vlaken. Perilo tako zadržuje vlago. Dodatno smo izpostavljeni možnosti okužbe pri športih, kjer dolgotrajno sedimo in dražimo sečnico, na primer pri kolesarjenju.

Nasvet: Za športne aktivnosti uporabljajmo oblačila in perilo, ki ne zadržujejo vlage. Po končani aktivnosti pa kar se da hitro skočimo pod prho in v sveža oblačila!

Test za razdražljiv mehur



5. Tisti dnevi v mesecu

Na povečano možnost okužbe sečil vplivajo tudi hormonske spremembe in kontracepcija. V času menstruacije pa tudi izbira damskih vložkov in tamponov.

Nasvet: Pomembno je izbrati higienske pripomočke iz naravnih materialov, ki niso dodatno odišavljeni in nimajo ustrezne membrane za prepustnost. Vložke in tampone je potrebno redno menjavati, saj se v vlagi, ki jo zadržujejo, hitro ustvarijo povzročitelji vnetja.

6. Varna spolnost

Pri spolnih stikih pride do izmenjave mikrobov. Ti pri ženskah, ker imajo krajšo sečnico kot moški, hitreje zaidejo v sečila. V raziskavi med mladimi so povpraševali o vedenjih in navadah, ki jih imajo takoj po spolnem odnosu. Večina žensk je odgovorila, da se zaradi vzdraženega mehurja odpravi v kopalnico in opravi malo potrebo. Tako je za zaščito poskrbela narava. Ženske se tako zavarujejo pred morebitno okužbo zaradi kratke sečnice. Z izločenim urinom se izločijo tudi morebitni povzročitelji okužbe.

Nasvet: Preden se po spolnem odnosu ponovno privijete v objem vašega partnerja, skočite še na toaleto.

7. Uživanje tekočin

Z rednim uriniranjem tudi redno čistimo sečne poti. Če ne zaužijemo zadostne količine tekočin, onemogočamo redno izločanje bakterij. Posebno pozorni moramo biti poleti ali pri športni aktivnosti, saj moramo nadomestiti tudi tekočino, ki jo izločimo s potenjem.

Nasvet: Na dan zaužijte vsaj 8 kozarcev vode. Ob sumu na okužbo sečil pa primerno več. Naj uživanje tekočine postane vaša dobra navada. Ne čakajte na signal žeje, saj je to že znak blage dehidriranosti.

Lucija Šušteršič

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se