Naravno nad poletne težave z ušesi

Poletni užitki povezani z dolgotrajnim namakanjem pregretih teles v bazenih ali morju, se včasih lahko končajo tudi s težavami v ušesih. Odvisno seveda od intenzitete in vrste težav, pa se bolečih ušes lahko lotimo tudi naravno ter tako telesu prizanesemo z nepotrebno uporabo antibiotikov.

Tudi pri težavah z ušesi vse prepogosto posegamo po antibiotikih, premalo pa po naravnih metodah tako tistih preventivnih kot kurativnih, s katerimi bi marsikatero začetno težavo z ušesi lahko že v štartu odpravili ali pa preprečili, če bi le vedeli kako. Antibiotiki so odlično zdravilo kadar jih res potrebujemo. Z njihovo prekomerno in nepotrebno uporabo pa si lahko naredimo več škode kot koristi. Premalo se namreč zavedamo, da antibiotiki v našem telesu med drugim uničujejo tako slabe kot dobre bakterije in s tem na dolgi rok šibijo našo imunsko obrambo, zaradi česar smo lahko še pogosteje podvrženi mikrobnim vnetjem. Poleg tega vsaka težava z ušesi še ni nujno bakterijsko vnetje, lahko je virusno ali glivično, pri čemer pa nam antibiotiki sploh ne pomagajo.

Da bi se poletnih težav z ušesi lahko uspešno lotili na naraven način, pa je dobro najprej vedeti zakaj te nastanejo. Zunanji sluhovod - cevast vhod v uho na koncu katerega je bobnič, ki razmejuje zunanje uho od srednjega, je pred nečistočo in izsušitvijo kože zaščiten z ušesnim maslom. Ušesno maslo obenem preprečuje tudi dostop nečistočam do bobniča, s čimer ščiti tudi bobnič. Ušesno maslo zato ni nekaj slabega, kar bi morali na vsak način odstraniti. Prav za prav je prav izguba te zaščite v poletnih mesecih najpogostejši vzrok težavam z ušesi.  

Izgubo zaščitnega ušesnega masla lahko poleti povzroča dolgotrajno kopanje, potapljanje ali plavanje tako v sladki kot v slani vodi. To lahko razmoči in spere ušesno maslo in zmehča kožo v zunanjem sluhovodu in celo spremeni njen pH. Koža brez zaščite posledično postane občutljiva, izsušena, nanjo pa se zdaj lažje naselijo tudi škodljivi mikrobi (bakterije, glivice…), ki lahko povzroče vnetje in bolečine zunanjega sluhovoda. Dodatno škodo na sluznici zunanjega sluhovoda lahko povzroča še klor iz kloriranih bazenov. Ta namreč še dodatno draži in izsušuje kožo.

Če so vaša ušesa vaša občutljiva točka, namakanje v bazenih ali morju pa vaša nevzdržna ljubezen, potem razmislite o preventivnih ukrepih s katerimi boste ušesa obvarovali omenjenih težav. Ušesa vam bodo npr. hvaležna že, če boste raje izbrali naravna kopališča namesto kloriranih bazenov. Prijala pa jim bo  tudi uporaba ušesnih plavalnih čepkov. Z njimi boste preprečili vstop vode v ušesa in tako preprečili zgoraj opisane posledice. Pri tem pazite, da izberete čepke iz vodotesnega materiala in takšne, ki se dobro prilegajo vašemu sluhovodu ter seveda takšne, da so nežni za kožo sluhovoda (npr. Orophax Badewolle- volneni čepki). V kolikor čepki niso za enkratno uporabo, pazite na higieno le teh, da ne bodo postali prav čepki vir okužbe zunanjega sluhovoda, zaradi nečistoč, ki se na njih lahko nabirajo.

Poleti lahko ušesa pred izsušitvijo kože v zunanjem sluhovodu zaradi vode, zaščitite tudi z redno uporabo naravnega pršila za uho iz prečiščenega olivnega olja farmacevtske kakovosti (npr. Vaxol). Ta sicer na naraven način odstranjuje višek ušesnega masla in nečistoče, ki se v ušesu naberejo, a prav tako tudi poskrbi za primerno vlažnost in s tem zaščito kože zunanjega sluhovoda. Olivno olje namreč vsebuje številne snovi, ki skrbno negujejo kožo zunanjega sluhovoda. Fenolne snovi npr. delujejo zaviralno na glivice in bakterije. Vitamin E v olivnem olju pa preprečuje draženje kože in izgubo vode skozi njo.

Omenjeno pršilo za ušesa pa lahko uporabljamo tudi kot odlično naravno nego zunanjega sluhovoda namesto vatiranih palčk za ušesa. Uporaba slednjih je zlasti problematična prav v primeru že izsušene kože zunanjega sluhovoda (npr. zaradi vode), saj kožo lahko s palčkami še dodatno razdražimo ali celo ranimo. Posledica bo lahko še hitrejša naselitev mikrobov in nastanek vnetja zunanjega sluhovoda. Uporaba vatiranih palčk se vse bolj odsvetuje tudi zato, ker lahko z njihovo nepravilno uporabo ustvarimo čep iz ušesnega masla zaradi česar se lahko razvijejo težave z ušesi in sluhom. Z vatiranimi palčkami namreč lahko ušesno maslo potisnemo globlje v sluhovod, kjer se kopiči in sčasoma lahko ovira tudi sluh, kar npr. opazimo v slabšem sluhu ali v odmevanju lastnega glasu. Ker je ušesni čep odlično gojišče tudi za glivice, nam v ušesih lahko povzroče preglavice tudi te, kar lahko opazimo v nadležnem srbenju zunanjega sluhovoda. Lahko pa posledično zaradi ušesnega čepa pride tudi do vnetja zunanjega sluhovoda.

Za naravno nego in zaščito zunanjega sluhovoda, lahko oljno pršilo uporabljate 1 do 2 krat na teden. Seveda lahko v ta namen uporabljate tudi na telesno temperaturo segreto kokosovo ali olivno olje, vendar je doziranje, čistoča in nanos lahko problem, kadar na to nismo pozorni. S prečiščenim olivnim oljem farmacevtske kakovosti, v priročni embalaži z ušesnim nastavkom, kjer se ob pritisku izbrizga natančno odmerjena količina olivnega olja v uho, pa bo nega in zaščita ušes varna, prijetna in hitra.

Kadar kljub preventivnim ukrepom začutimo, da se z našim ušesom dogaja nekaj nenavadnega (srbenje, rahla bolečina…), mu nemudoma lahko priskočimo na pomoč z naslednjimi ukrepi.

Nedvomno bo v pomoč takojšnje jemanje pripravkov iz alkoholnega izvlečka cele rastline ameriškega slamnika (npr. A.Vogel Echinaforce). Tako bomo okrepili delovanje imunskega sistema ter telesu pomagali, da bo težavam z ušesi lažje kos v kolikor gre za začetek vnetja.

Tradicionalno je pri težavah z zunanjim ušesom poznan izvleček iz mesnate rastline netresk. Učinkovine te rastline namreč učinkovito celijo rane. Svež listek odtrgamo, segrejemo v dlani in iztisnemo kapljico soka v uho, ki ga zamašimo s kosmom vate. Pri tem seveda pazimo na higieno rok, da ob tem ne vnesemo v uho še več nečistoč. Pater Simon Ašič, je pri vnetju ušes priporočal tudi uporabo prevretka iz omenjene rastline. Jože Majes pa za odpravljanja vnetja in bolečin v ušesih prisega na doma pripravljene ušesne kapljice iz blagodejnega sezamovega olja in protimikrobno delujočega česna. Priporoča, da pripravek pripravimo tako, da na nizkem ognju segrejemo olje z nasekljanim česnom, da zacvrči (količina: čajno žlico nasekljanega česna prelijemo s sezamovim oljem). Nato ohladimo, precedimo skozi gazo in dve do tri kapljice nakapamo v boleče uho. Po potrebi ponovimo, do izboljšanja.

Pomaga pa tudi preudarna uporaba kakovostnega eteričnega olja čajevca (bio kakovosti ali vsaj dvakrat destilirano). Eteričnega olja nikakor ne kapljamo direktno v uho, temveč kapljico le tega nanesemo na konico prsta in z njo do 3 krat na dan namažemo vhod v zunanji sluhovod, uhelj in predel kože takoj za uhljem. Lahko pa tudi kapljico eteričnega olja kanemo na vatko, ki jo nežno vstavimo na začetek zunanjega sluhovoda. Eterično olje čajevca je poznano po močnih protimikrobnih učinkih, namreč ne deluje le proti bakterijam in virusom temveč tudi proti glivicam (npr. Candido albicans), ki pogosto povzročajo težave tudi v ušesu. Z uporabo čajevca pa bodo tudi bolečine v ušesu izzvenele, saj blaži tudi te.

Večina težav z zunanjim sluhovodom, se na naraven način lahko prepreči ali pa hitro umiri in odpravi, posebej še, če ukrepate takoj ob prvih znakih težav. Če pa v nekaj dneh naravni ukrepi ne prinesejo nikakršnega izboljšanja, potem nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, da preveri ali je kljub vsemu potrebno močnejše antibiotično zdravljenje.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se