Ušesa in morje

Uho je del naših čutil; namenjeno je zaznavanju zvoka, ohranjanju ravnotežja in zaznavanju položaja v prostoru. Sestavljajo ga zunanje, srednje in notranje uho, vsakega od njih pa razdelimo še na številne manjše dele, od katerih ima vsak točno določeno nalogo pri zaznavanju zvoka, ki prihaja iz okolja in potuje do možganov.

Plavalno uho

Uho je izpostavljeno različnim zunanjim dejavnikom, ki lahko škodljivo vplivajo nanj. V poletnem času, ki je pred nami, je eden izmed najpomembnejših voda, ki zaide v uho med kopanjem in lahko povzroči vnetje zunanjega ušesa oziroma tako imenovano plavalno uho.

V kopalnih vodah živijo številni mikrobi, ki nam običajno niso škodljivi. S pogostim močenjem ušes pa zmanjšamo obrambne sposobnosti kože, ki obdaja sluhovod, zato ta postane lahka tarča za okužbo z mikrobi (najpogosteje bakterijami in glivicami). Vnetje lahko povzroči tudi umazanija, ki zaide v sluhovod ali neustrezna ušesna higiena, pri kateri z vatirano palčko potiskamo ušesno maslo globlje v sluhovod in s tem povzročimo nastanek čepa.

Vnetje zunanjega ušesa lahko doleti odrasle in otroke, prepoznamo pa ga po naslednjih znakih:

  • srbečica in oteklost ušes,
  • bolečina v ušesih, ki postane močnejša med žvečenjem,
  • občutek zastale vode v ušesih,
  • slabši sluh,
  • včasih tudi gnojni izcedek iz ušesa ter povišana telesna temperatura.

Nekateri ljudje zmotno mislijo, da so opisane težave znak vnetja srednjega ušesa. Vendar je treba poudariti, da zunanje in srednje uho loči bobnič in kadar je ta nepoškodovan, mikrobi ne morejo prodreti iz zunanjosti v srednje uho in tam povzročiti vnetja.

Zdravljenje in preprečevanje

Zdravljenje vnetja zunanjega ušesa z antibiotiki v večini primerov ni potrebno, saj zadošča ustrezna nega in čiščenje sluhovoda. Če se težave ne izboljšajo v nekaj dneh, je priporočljiv obisk zdravnika.

Učinkovito rešitev nege sluhovoda najdemo tudi v naravi – ena takšnih snovi je prečiščeno olivno olje farmacevtske kakovosti, ki ga vsebuje pršilo Vaxol. Zanj je značilno, da neguje in pomirja sluhovod ter ga s tem zaščiti pred nadaljnjim draženjem. Ker je Vaxol na maščobni osnovi, tudi učinkovito odstranjuje čepe iz ušesnega masla. Primeren je za odrasle in otroke, starejše od 1 leta.

Priporočamo, da v kopalni sezoni vsakodnevno uporabljate Vaxol in s tem ohranite obrambne sposobnosti sluhovoda oziroma jih ponovno vzpostavite, če je do vnetja že prišlo.

Če se vam plavalno uho rado ponavlja, priporočamo, da pri kopanju glave ne močite, ušesa pa zaščitite z volnenimi ušesnimi čepki Ohropax Badewolle.

Viri:

Jure Perko, mag. farm

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se