Zdravilne rastline, nosečnost in dojenje

Nekje sem prebrala, da je travnik lekarna na prostem. Je naravno tudi vedno varno? Tako kot pri uporabi zdravil, ki jih dobimo v lekarni, je treba tudi z rastlinami s travnika ravnati preudarno, saj poleg ugodnih učinkov včasih povzročijo tudi neželene učinke.

Nekoč je veljalo, da posteljica med nosečnostjo absolutno ščiti plod in da mu nobena snov, ki jo mati zaužije, ne more škoditi. V 60ih letih prejšnjega stoletja so nosečnice proti jutranji slabosti uporabljale zdravilo talidomid, ki se je sicer uporabljalo proti nespečnosti in tesnobi. Dobilo se je brez recepta. V tistem času se je rodilo ogromno otrok z malformacijami. Samo 40 % jih je preživelo. Šele kasneje so znanstveniki ugotovili, da je talidomid teratogen in torej odgovoren za malformacije pri novorojenčkih. S to zgodbo se je začela strožja regulativa na področju zdravil, še zlasti v nosečnosti in med dojenjem. 

Obstaja kar nekaj zdravilnih rastlin, ki niso primerna za uporabo v nosečnosti, čeprav njihova široka raba daje morda lažen občutek varnosti.

Ena izmed skupin rastlin, ki v nosečnosti niso zaželene, so emenagogi. Ti povzročajo krčenje maternice in lahko sprožijo splav. Med emenagoge sodijo angelika, krvavi mlečnik, vednozeleni gornik, cimicifuga, efedra, navadni vratič, beli vratič.

Prav tako se naj v nosečnosti ne bi uporabljajo rastlin z alkaloidi, kot so jesenski podlesek, gabez, navadni češmin in žajbelj… Nekatere od rastlin delujejo na maternico, druge pa so strupene same po sebi.

Tretja skupina, v kateri so rastline z eteričnimi olji, prav tako ni priporočljiva za uporabo v nosečnosti. Sem sodijo cipresa, brin, plazeča meta, muškatni orešek…

Odvajala z antrakinonskimi glikozidi se v nosečnosti odsvetujejo. Najbolj znane iz te skupine so sena, aloja in krhlika.

Odsvetuje pa se tudi uživanje rastlin, ki domnevno delujejo na hormonski sistem (ginseng, sladki koren, cimicifuga…). 

Seveda gre v vseh primerih za večje količine zaužitega izvlečka droge, kar pomeni, da vam skodelica metinega čaja ne bo škodila, prav tako lahko še naprej dodajate cimet v jabolčni zavitek. Težave bi lahko nastopile pri uživanju večjih količin (več kot dve skodelici dnevno) dalj časa.

Rastline, kot so ameriški slamnik za izboljšanje odpornosti organizma, baldrijan za pomirjanje, ingver proti slabosti, pa so v nosečnosti dokazano varne in se jih lahko uporablja, če nastopijo težave.

Obstaja pa tudi nekaj rastlin, ki so med dojenjem celo priporočljive, saj spodbujajo laktacijo, tvorbo mleka. V čajnih mešanicah za spodbujanje dojenja so običajno kombinacije različnih zdravilnih rastlin, kot so kumina, sladki komarček, islandski lišaj, melisa, poprova meta, navadni sporiš in majaron.

V času dojenja priporočamo poleg galenskih čajev za dojenje tudi vse tiste čaje v manjših količinah, ki bi jih smel uživati tudi dojenček. Za konec morda velja omeniti še razne zelene in črne čaje, ki vsebujejo kofein oziroma tein. Ta v zelo majhnih koncentracijah vpliva na dojenega otroka in ga ohranja budnega, zato se več kot eni skodelici dnevno raje odpovejte.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se