Medikamentozni rinitis je neželen učinek uporabe nosnih dekongestivov

Rinitis
Rinitis je vnetje nosne sluznice, pri katerem je prisoten vsaj eden od sledečih simptomov: kongestija (otečenost nosne sluznice), voden izloček iz nosu, kihanje, srbenje in nosna obstrukcija. Pridružijo se lahko še sledeči simptomi: pokašljevanje (kot posledica čiščenja grla), žgečkanje v grlu in žrelu, glavobol, bolečina v ušesih, smrčanje, oteženo spanje.

Če je vnetje povzročil nek alergen (hišni prah, plesen, živalska dlaka, cvetni prah), govorimo o alergijskem rinitisu.

Poznamo tudi infekcijski rinitis, ki je posledica okužbe z virusi, najpogosteje z virusi, ki povzročijo prehlad (rinovirusi). Bakterijski rinitis je najpogosteje posledica superinfekcije enega izmed zgoraj navedenih rinitisov.

Medikamentozni rinitis je rinitis, ki nastane kot neželen učinek pri uporabi nosnih dekongestivov. Gre torej za kronično zamašen nos in okvarjeno nosno sluznico. Pri bolj občutljivih se pojavi že po treh dneh, pri nekaterih pa samo kot posledica prekomerne in dolgotrajne uporabe.

Kaj so nosni dekongestivi?

Nosni, nazalni ali lokalni dekongestivi, kot jih imenujemo, so zdravila v obliki kapljic ali pršil za nos, ki zmanjšajo nabreklost nosne sluznice, odmašijo nos in olajšajo dihanje. Uporabljajo se v najmanjših še učinkovitih odmerkih, 2 – 3 krat dnevno 1 – 2 kapljici ali 1 vpih v vsako nosnico in ne več kot 5 dni. S tem se v veliki meri izognemo medikamentoznemu rinitisu. 

Kako se izogniti medikamentoznemu rinitisu?

Medikamentoznemu rinitisu se najlažje izognemo tako, da nosnih dekongestivov sploh ne uporabljamo. Nahod lahko pozdravimo tudi na druge, naravnejše načine, pri katerih neželenih učinkov praktično ni.

Spiranje s fiziološko raztopino (npr. Nisita pršilo za nos) navlaži izsušeno nosno sluznico in pomaga pri čiščenju nosu.

Koristne so tudi parne kopeli, ki si jih naredimo v inhalatorjih ali pa kar v posodi, pri čemer se potem čez glavo pokrijemo z brisačo. V te kopeli lahko damo nekaj kapljic eteričnega olja (Po-Ho olje), timijan, cvetove kamilice… in vdihujemo paro. Paziti je treba le, da se ne opečemo.

Zdravilo Sinupret je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje 5 zdravilnih rastlin: rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša. Namenjeno je uporabi pri nahodu, zamašenem nosu in vnetih sinusih (sinuzitis) oziroma za preprečitev zamašitve, ko nam prične teči redek izcedek iz nosu.

Kaj storiti, ko že imamo medikamentozni rinitis?

Ko enkrat spoznamo, da smo zboleli za medikamentoznim rinitisom, moramo najprej takoj prekiniti z zdravljenjem z nosnimi dekongestivi. Poseči je treba po drugih metodah, ki ne zajemajo uporabe nosnih dekongestivov. Nekaj takšnih načinov zdravljenja smo našteli zgoraj. Ponavadi je najtežji prvi teden, še zlasti pri tistih, ki nimajo močne volje, da bi z uporabo prenehali. Pri teh lahko zdravnik predpiše kortikosteroide v obliki kapljic, ki zdravijo medikamentozni rinitis in preprečujejo njegov nadaljnji nastanek. Uporabljajo se lahko 5 do 10 dni. V nekaterih primerih so potrebni celo peroralni kortikosteroidi, ki se prav tako uporabljajo 5 do 10 dni. Vsekakor se svetuje tudi kombiniranje s fiziološko raztopino.

Treba se je zavedati, da imajo vsi ti kortikosteroidi veliko neželenih učinkov, zato se je njihovi uporabi smotrno izogniti, v kolikor je to mogoče. Vsekakor je dobro o tem razmišljati prej, tako da do medikamentoznega rinitisa sploh ne pride.

Vir:

Mr.sc. Krešo Zurak, dr. med. spec. otorinogolog i plastični kirurg glave i vrata, Što se krije iza nosne kongestije, Otolaringologija, broj 80.

http://emedicine.medscape.com/article/995056-treatment

Pripravila Urška Živko, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se