Zadrževanje vode v telesu v poletnih mesecih

Zadrževanje vode v telesu je težava, ki doleti veliko ljudi, pogosteje ženske, nosečnice in starejše. Težava se še posebej pogosto pojavlja v poletnih mesecih. Vzroki za zastajanje so različni, prav tako načini zdravljenja. Kot pri večini bolezni pa tudi tukaj ne gre brez zdravega načina življenja in preventive, ki vam lahko marsikatero neprijetnost prihrani.

Kako opazimo zadrževanje vode v telesu?

Zadrževanje vode v telesu opazimo po spremembi telesne teže, če se redno tehtamo in jemo enakomerno in redno. V tem primeru bi dvig telesne teže za 1 kilogram ali več ob torej enakomerni redni prehrani v enem dnevu pomenil zastajanje vode v telesu. Drugi znaki, ki so vidni, so zatekanje gležnjev, stopal, obraza ali rok, kratka sapa (hitro zadihanje zaradi povečane količine vode v pljučih), povišan krvni tlak.

Vzroki zadrževanja vode

Vzroki zadrževanja vode so različni. Lahko gre za težave z ledvicami, ki niso več zmožne odvajati vode iz telesa v obliki urina na normalen način. Na zastajanje vode vplivajo tudi nekatere pljučne bolezni, hormonsko neravnovesje (ženskam pogosto voda zastaja med menstrualnim ciklusom, v menopavzi ali v nosečnosti), artritis, srčno popuščanje ter pretežno stoječe ali sedeče delo. Na zastajanje vode vpliva tudi prehrana, v kateri je preveč soli, torej presoljena hrana, konzervirana hrana, razne paštete, hrenovke, suhomesnati izdelki… Natrij, ki ga vsebuje kuhinjska sol, namreč nase veže vodo in jo tako zadržuje v telesu.

Pomoč pri zadrževanju vode

Kot sem že omenila, je zdrav način življenja prvi korak k zmanjšanemu zadrževanju vode v organizmu. Redna telesna aktivnost spodbudi krvni in limfni obtok. Zelo priporočljiva je hitra hoja, seveda pa je dobrodošla vsaka oblika rekreacije, samo da je redna in dovolj intenzivna. Zmanjšan vnos soli je priporočljiva preventiva in seveda tudi kurativa. V primeru zastajanja vode vnos soli omejite na minimum. Upoštevajte, da se kuhinjska sol skriva v številnih jedeh, npr. v testu in kruhu. Kuhinjsko sol lahko zamenjate z zeliščnimi solmi ali aromatičnimi začimbami. Na nov okus se je treba navaditi, vendar je vredno truda.

Čeprav voda zastaja v telesu, je zmotno prepričanje, da je v tem primeru treba omejiti vnos tekočin. Namreč, ravno pitje zadostnih količin tekočin pripomore k rednemu odvajanju vode iz telesa. Če je telo dehidrirano, z vodo varčuje in tako povzroči še večji zastoj. To pa ne velja za bolnike s srčnim popuščanjem in odpovedjo ledvic. Le-ti naj sledijo navodilom osebnih zdravnikov.

Naravna pomoč

Obstaja kar nekaj pripravkov iz zakladnice narave, ki vam bodo pomagali pri odvajanju vode iz telesa. Izmed zdravilnih rastlin imajo dokazane zdravilne učinke zlata rozga, kopriva in breza. Uživamo jih v obliki čajev, ki jih pripravimo tik pred zaužitjem. Koristni so tudi zeleni čaj, brusnični sok, limonin sok, šparglji (beluši), peteršilj, regrat in vsa živila, bogata s kalijem (banane, paradižnik, marelice, jagode, papaja, zelena, brokoli, špinača, stročnice). Privoščite si tudi skodelico kave. Ampak naj bo res skodelica. Kava namreč, poleg tega, da deluje diuretično (spodbuja izločanje vode iz telesa), povzroča tudi telesno dehidracijo in dvigne krvni tlak, zato z njo ne smemo pretiravati.

Pripravila Urška Živko

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se