5 nasvetov pri oteklih nogah

Tudi vas mučijo otekle noge zaradi težav z venami? Morda boste olajšanje našli v spodnjih naravnih ukrepih.

1. Pijte dovolj vode

Eden od razlogov, zakaj poleti znake venskega popuščanja začutimo bolj kot v hladnejših mesecih, je vročina in pregrevanje našega telesa. Ker mora telo vzdrževati konstantno telesno temperaturo, ki je potrebna za normalno delovanje vseh procesov v telesu, se mora poleti ohlajati na več načinov. Eden teh je tudi ta, da vročo kri dlje časa zadržuje v venah, ki so bližje površju telesa. Na ta način se namreč toplota  (iz pregrete krvi) prenaša na površje telesa in oddaja v okolico telesa, zaradi česar se telesno središče ne pregreje.

Da pa se bo telo lahko ob pregretju učinkovito in hitro ohlajalo (s potenjem in izhlapevanjem vode iz kože), pa je potrebno popiti dovolj vode. Čaji, sokovi, kava, pivo … niso primerne pijače za zagotavljanje ustrezne hidracije telesa. Alkohol, sladke pijače, mnogi diuretično delujoči čaji in kava … telo še dodatno ožamejo prepotrebne vode. Zato pijte vodo in sicer vsaj 2 do 2,5 l na dan. Ob vročini, psihičnem stresu, fizičnem delu itd. pa seveda tudi več. Da se bo voda v telesu učinkovito razporedila in opravila svojo funkcijo, pa na dva litra vode v hrani na dan zaužijte ca. 3 g (pol čajne žlice) naravne nejodirane soli.

2. Aktivirajte mišice nog

Venska kri se po telesu premika med drugim s pomočjo naših mišic. Ko so te aktivne, npr. med hojo, telesno aktivnostjo, določenimi vajami itd., se venska kri učinkovito potiska navzgor. To pomeni, da kri ne zastaja v venah, ker je krvni pretok boljši, manjša je obremenitev sten venskih žil in njihovih zaklopk, kar vse lahko ugodno vpliva na zmanjšanje težav z oteklimi nogami. Pogosto je za otekle noge (kronično vensko bolezen) krivo tudi dolgotrajno sedenje ali stanje, zaradi česar mišična črpalka in venske zaklopke oslabijo, vene se razširijo, kri pa začne v njih zastajati. Posledica zastajanja krvi v venah je prehajanje tekočine in belih krvnih celic skozi vensko steno v okolna tkiva, zaradi česar pride do pojava oteklih, bolečih in utrujenih nog.

Mišično črpalko lahko učinkovito aktiviramo z redno telesno aktivnostjo, npr.z  nordijsko hojo, pa tudi s preprostimi vajami doma. Več o tem si preberite v Malem vodniku za zdrave vene.

Pri učinkovitem potiskanju venozne krvi po nogah navzgor pa pomaga tudi primerna obutev. Največji pretok krvi navzgor je takrat, ko hodimo bosi oz. s čevlji, ki nimajo dvignjene pete. Če imajo ti še mehak in fleksibilen podplat (kot je ta pri bosonogih čevljih), je aktivacija krvnega pretoka še toliko boljša. Višja kot je peta na obutvi, slabši je pretok venozne krvi navzgor po nogi. Torej, ker se cenite, obujte raje čevlje, ki bodo služili tudi vašemu zdravju, ne le lepoti. Bosonogi čevlji so v resnici lahko prav lep modni dodatek vaši garderobi.

3. Izkoristite moč neposrednega dotika z naravno zemljino površino

Včasih že najbolj preprost ukrep, kot je npr. bosonoga hoja, naredi veliko spremembo na bolje.  Ne verjamete? Preizkusite sami. Zelo verjetno boste olajšanje v nogah začutili že po nekajdnevnem zaporednem izvajanju bosonoge hoje doma na vrtu ali po bližnjem travniku ali celo gozdu.

Kaj se v našem telesu dogaja med bosonogo hojo ali preprosto med ležanjem na tleh (brez umetne podlage med nami in tlemi)?  Neposreden kontakt z naravno površino zemlje telesu omogoča povezovanje z energijo zemlje. S tem se odpravlja pomanjkanje elektronov, ki nastane tudi zaradi hoje v čevljih, bivanja v zaprtih prostorih, vpliva elektronskih naprav na nas (elektromagnetnega sevanja) in drugih vplivov. Ko je elektronov dovolj, ti pomagajo telesu v borbi s prostimi radikali in obratno. Ob pomanjkanju elektronov so tako med drugim lahko prizadete tudi naše žile (vključno z venami). Kri namreč postane bolj gosta in lepljiva, posledično se težje pretaka po žilah, žilne stene so bolj obremenjene, telesne celice pa so slabše oskrbljene. Dr. Sinatra, kardiolog in bioenergetik ter avtor knjige Earthing: The most important health discovery ever, je z raziskavami dokazal, da že 40 minut neposrednega dotika telesa z zemljino površino bistveno pripomoremo k boljši kakovosti krvi – ta je bila manj gosta in rdeče krvne celice so se manj lepile v gruče. To pomeni, da se med drugim tudi pretok krvi s takšnim »zemljenjem« po venah lahko izboljša, s tem pa se zmanjšajo tudi oteklost in občutek bolečih in težkih nog. Več o koristi direktnega kontakta z zemljino površino preberite v prispevku.

4. Očistite telo

Še vedno se vse premalo zavedamo škode, ki nam jo povzroča kopičenje toksinov, s katerimi smo dnevno v kontaktu – pa naj si bodo to težke kovine (živo srebro …), ostanki pesticidov (npr. glifosat, …), sintetični konzervansi, barvila, toksične sestavine v plastiki (npr. BPA …), kemikalije v kozmetiki, toksini v delovnem okolju, v zdravilih ali drugje. Da terjajo resen davek, viden v slabšanju zdravja, je opozorila celo WHO (Svetovna zdravstvena organizacija), saj je toksine okrivila za nastanek več kot 90 % kroničnih obolenj. Toksini motijo zdravo delovanje vseh celic in s tem tkiv, organov in telesnih sistemov (kamor sodi tudi krvožilni sistem). To je dokazano tudi s številnimi raziskavami. Npr. za BPA (bisfenol A), kemikalijo, ki v hrano in pijačo uide iz določenih pločevink in plastenk, je znano, da ob kronični izpostavljenosti lahko vodi v razvoj srčnih obolenj in hipertenzijo. Povezujejo pa jo tudi z povečanjem rizika za nastanek pajkastih venskih žilic. Torej vsako čiščenje telesa in poletje je idealen čas za to, bo blagodejno vplivalo tudi na vensko ožilje.  Metod in pripravkov za čiščenja telesa je veliko. Zelo učinkovit pri tem je npr. kelator klinoptilolit, v pomoč pa so tudi alge, koprive, preslica, žajbelj … pa razstrupljevalne kopeli, dietna prečiščevalna hrana (npr. obilje eko zelenjave in sadja ter izogibanje hrani, ki v telesu povzroča vnetja, kot je sladkor, bela moka in izdelki iz nje, predelana hrana, konzervirana hrana, fast food, preveč mesa, umetne maščobe, omega 6 itd.), dieta s pitjem sokov (npr. Dr. Steinberger), post 8/16 itd. Seveda, da bo čiščenje imelo smisel, razmislite tudi, kje vse se vnosu novih toksinov v telo lahko v bodoče izognete.

5. Okrepite vene z naravnimi pripravki oz. zdravili

Uporaba pripravkov iz ajde, šentjanževke, arnike, prehranskih dodatkov C vitamina, omega 3 …  ima blagodejen vpliv na vene, dokazano zdravilno nanje pa deluje zdravilo iz semen divjega kostanja Venaforce. Ta vsebuje standardizirano vsebnost zdravilnega escina, ki dokazano krepi vensko ožilje, ker med drugim deluje protivnetno, antioksidativno, izboljšuje elastičnost venskih žil, krepi njihovo steno in zmanjša odtekanje tekočine preko žilne stene v okolico žile, s čimer učinkovito pomaga obvladati težave zaradi kroničnega venskega popuščanja. Zanimivo je, da sodi escin v kategorijo redkih naravnih zdravilnih učinkovin, ki jih resno upošteva tudi uradna medicinska stroka. Escin je namreč v dokumentu Priporočila za odkrivanje in zdravljenje Kronične venske bolezni, ki velja kot uradno priporočilo stroki, kako zdraviti težave z venami, na strani 351-352 naveden kot venoaktivno zdravilo. Za učinkovito podporo venam zdravilo dobro uživati redno, vsaj 3 do 6 mesecev, najbolje tekom vročih mesecev.

Delovanje Venaforca lahko dopolnimo še z uporabo gela iz kostanja Venagel. Ta bo odlična podpora venam od zunaj. Namažimo ga do trikrat na dan.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se