Naravna zaščita ušes

Zakaj je poleti še posebej dobro varovati naša ušesa in kakšne naravne možnosti zaščite obstajajo?

 

Zakaj zaščititi ušesa poleti?

Vroče poletne dni pogosto preživljamo ob bazenih, rekah, jezerih ali morjih. Čeprav nam namakanje v hladnih vodah godi, pa lahko pogosto namakanje ušes vodi v težave (npr. srbenje sluhovoda ali celo vnetje zunanjega sluhovoda). Razlog za to je npr. lahko spiranje naravne zaščite ušesa in stik zunanjega sluhovoda z morebitnimi mikrobi v vodah, dražečim klorom in drugimi nečistočami.

Zunanji sluhovod je namreč pred izsušitvijo kože zaščiten z ušesnim maslom, ki obenem tudi preprečuje dostop nečistoč do bobniča in ga s tem ščiti. Že samo zaradi pogostega uhajanja vode v uho (kopanje, tuširanje) se obloga ušesnega masla zmanjša, koža zunanjega sluhovoda se zmehča in lahko tudi spremeni svoj pH. Sol in klor pa jo še dodatno dražita. Zaradi tega koža zunanjega sluhovoda postane bolj občutljiva in dovzetna za naselitev škodljivih mikrobov.

Če sodite med ljudi, ki pogosto trpijo zaradi vnetih ušes, je zato dobro razmišljati preventivno in jih v času poletja ustrezno zaščititi.

Izbirajte naravna in čista kopališča

Ušesa vam bodo npr. hvaležna že, če boste raje izbrali naravna kopališča namesto kloriranih bazenov. Mnoge terme z naravno mineralno ali morsko vodo niso klorirane. Tudi čiste goske rečice, jezera in seveda čista morja so boljša izbira od kloriranih vod.

Glava nad vodo

Čim manj se potapljajte, saj s tem preprečujete uhajanje vode v uho. Če pa že ne gre brez, uporabite ustrezno zaščito.

Ušesni čepki za plavanje

Ušesni čepki, namenjeni zaščiti ušes pred vodo, bodo preprečili vstop vode v ušesa in s tem zunanji sluhovod obvarovali pred izgubo ušesnega masla in vnosom potencialnih nečistoč. Izbirajte ušesne čepke iz vodotesnega materiala. Vašemu sluhovodu se morajo tesno in hkrati nežno iz udobno prilegati (npr. Ohropax silicon-Silikonski čepki). Kadar uporabljate ušesne čepke za večkratno uporabo, jih skrbno očistite, saj so tudi čepki, polni nečistoč, lahko vir okužb zunanjega sluhovoda.

Poletna nega zunanjega sluhovoda

Ne marate ušesnih čepkov in radi plavate tako, da so ušesa v vodi ali pa se potapljate, skačete v vodo? V tem primeru lahko zunanji sluhovod pred težavami zaščitite tudi z uporabo ušesnega pršila iz prečiščenega olivnega olja farmacevtske kakovosti (npr. Vaxol). Kadar se zaradi poletnega namakanja v vodah preveč ušesnega masla odstrani iz sluhovoda, postane koža tudi izsušena in zato razdražena ter občutljiva. Omenjeno pršilo na naraven način odstranjuje iz zunanjega sluhovoda nečistoče in obenem kožo sluhovoda primerno navlaži in zaščiti. Olivno olje je namreč poznano po svojih negovalnih in zaščitnih lastnostih. Klinično dokazano npr. preprečuje suhost kože in s tem zmanjšuje srbenje ter draženje. Vitamin E namreč preprečuje izgubo vode iz kože in umirja razdraženo kožo. Fenolne snovi delujejo zaščitno pred glivicami in bakterijami. Oleinska maščobna kislina, iz katere olivno olje večinoma sestoji, in njegove antioksidativne snovi, pa naj bi delovale tudi protivnetno.

Za naravno zaščito zunanjega sluhovoda oljno pršilo uporabljate 1 do 2-krat na teden. Prečiščeno olivno olje farmacevtske kakovosti je polnjeno v priročno embalažo z ušesnim nastavkom, kjer se ob pritisku izbrizga natančno odmerjena količina olja v uho. Tako bosta nega in zaščita ušes varnejši in prijetnejši. Prikaz praktične uporabe pršila si lahko ogledate na zgornji povezavi.

Seveda lahko v ta namen uporabljate tudi na telesno temperaturo segreto kokosovo ali olivno olje, vendar je doziranje, čistoča in nanos lahko problem, kadar na to nismo pozorni.

Vaxol® pa se ne priporoča le za nego in zaščito zunanjega sluhovoda ob pogostem plavanju, potapljanju … temveč tudi osebam z čezmerno tvorbo ušesnega masla, tistim, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi, osebam z ozkim oziroma neobičajno oblikovanim sluhovodom ter tistim, ki uporabljajo slušni aparat, slušalke ali ušesne čepke.

Ne uporabljajte vatiranih palčk

Z uporabo omenjenega pršila vatiranih palčk ne potrebujete več. To je dodatna prednost za vaša ušesa, saj z ušesnimi palčkami od vode sprano in razdraženo kožo zunanjega sluhovoda lahko le še dodatno nadražimo.

Uporaba vatiranih palčk se vse bolj odsvetuje tudi zato, ker lahko ušesno maslo potisnemo globlje v sluhovod. Ta se zato v ušesu kopiči in sčasoma lahko ovira tudi sluh. To opazimo v slabšem sluhu ali v odmevanju lastnega glasu. Ušesni čep pa je tudi odlično gojišče za glivice. Da nam te nagajajo, lahko opazimo v nadležnem srbenju zunanjega sluhovoda. Lahko pa vodi tudi do vnetja zunanjega sluhovoda.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se