Naravna »orožja« proti virusom gripe

Kihanje, kašljanje, nahod, boleče grlo, mrazenje, vročina, glavobol, bolečine v mišicah, utrujenost so tipični znaki virusne okužbe z virusi gripe, ki razsaja vsako zimo. Protivirusno pomoč lahko poiščete tudi v eteričnih oljih, vitaminu C, D, propolisu, začimbah in ameriškem slamniku.

 

Eterična olja

Virusi se s kihanjem in kašljanjem širijo po zraku, preden padejo na tla in druge površine. Mnoga naravna eterična olja so lahko dobra pomoč pri obvladovanju virusne okužbe, kot je gripa. Eterična olja, razpršena v zraku, lahko pokončajo viruse gripe, s čimer zmanjšamo možnost, da bi ti z vdihom vstopili v naše telo, se razmnožili in povzročili obolenje. Za ta namen so npr. primerni eterično olje cimeta, čajevca, evkaliptusa, ožepka, limone, mire, klinčkov, origana, žajblja, timijana, poprove mete in druga, kot je npr. mešanica eteričnih olj Po-Ho.

Priskrbite si običajen izparilnik na svečko (ali pa električni razpršilec), nakapljajte vanj prostoru primerno količino kapljic (npr. 3 do 7 kapljic za manjši prostor) izbranega naravnega eteričnega olja in uživajte v aromah, medtem ko bo eterično olje čistilo nepridiprave iz zraka v vašem domu ali pisarni.

Če je virus že začel osvajalni pohod po telesu, pa nam eterična olja lahko pomagajo tudi pri lajšanju simptomov prehlada ali gripe, saj blažijo nahod, zamašenost nosu in sinusov ter olajšajo izkašljevanje. V tem primeru si lahko večkrat dnevno pripravite inhalacijo s Po-Ho eteričnim oljem, ki vsebuje mešanico poprove mete, evkaliptusa, navadnega brina, kumine in navadnega komarčka.

Eterična olja, pomešana z osnovnim oljem, npr. 6 kapljic evkaliptusa v 10 ml mandljevega ali kokosovega olja, pa lahko uporabljate tudi kot mazilo, lokalno na prsih, sinusih, vratu in s tem ublažite simptome gripe.

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kislina), naj bi, če ga uživamo v večjih odmerkih, npr. 3 grame dnevno, olajšal telesno borbo z virusi navadnega prehlada in gripe. V pomoč naj bi bil ta ukrep tudi v primeru hujših oblik gripe, ko gre npr. za virus H1N1. Raziskave dokazujejo, da podpora telesu z vitaminom C v času virusnih obolenj imunskemu sistemu pomaga pri obvladovanju virusov na različne načine. Tako npr. regulira aktivnost celic imunskega sistema, moti razmnoževanje virusov, pomaga nevtralizirati toksične snovi, ki jih izločajo virusi itd.

Vitamin D

Ker naj bi tudi D vitamin pomembno vplival na obrambo telesa proti virusnim okužbam, kot sta prehlad in gripa, je dobro preveriti, ali ga imamo v telesu dovolj. Če laboratorijski testi pokažejo pomanjkanje ali nizke vrednosti D vitamina v telesu, poskrbite, da boste stanje izboljšali z jemanjem kakovostnih prehranskih dodatkov z vitaminom D3. Pomanjkanju D3 se lahko izognete z ustreznim nastavljanjem kože sončnim žarkom poleti. V času od oktobra do marca (če ne živite v toplih krajih) pa upad telesnega D3 vitamina preprečujemo z uživanjem prehranskih dodatkov, saj lastna proizvodnja tega vitamina v navedenih mesecih močno peša. Raziskave namreč razkrivajo, da se obolevnost za prehladom ali gripo bistveno zmanjša, šele ko so naše krvne vrednosti D3 vitamina nad 100 nmol/L (40 ng/ml).

Propolis

Ne le čebele, propolis lahko tudi nas pomaga zaščititi pred patogenimi mikroorganizmi. Čebele ga npr. uporabljajo za konzerviranje panja in zaščito pred mikrobi, mi pa ga lahko koristimo tudi v primeru virusne okužbe, kot je gripa. Propolis namreč ne uničuje le velikega števila škodljivih bakterij, ampak zna zaradi vsebnosti izopentil feulata obvladati tudi viruse gripe (influenca A2). V ta namen večkrat dnevno nakapljamo nekaj kapljic propolisa na sladkor ali še bolje med ter to počasi raztopimo v ustih. 

Začimbe

Dodatna pomoč pri obvladovanju virusov gripe so tudi številne začimbe, zato z njimi v času prehladov ali gripe ne skoparite tako pri pripravi jedi kot  različnih napitkov. Npr. galgant, ingver in kurkuma vsebujejo učinkovino diaril heptanoid, ki dokazano  (na laboratorijskih živalih) zaustavlja napredovanje okužbe z virusom gripe.

Ameriški slamnik

Alkoholna tinktura amerikškega slamnika, pripravljena iz sveže, cele, biološko vzgojene rastline, dokazano deluje protivirusno in to ne le proti virusom navadnega prehlada ali gripe. Raziskave v laboratoriju namreč potrjujejo, da takšna tinktura lahko obvlada tudi nevarne različice virusov gripe kot so H3N2, H5N1, N7N7, H1N1.

Še več, ameriški slamnik v obliki Echinaforce PRO toplega napitka, ki je kombinacija izvlečka cele rastline in soka jagod črnega bezga, dokazano deluje na viruse gripe enako učinkovito kakor sintezno protivirusno zdravilo Tamiflu. Ameriški slamnik med drugim protivirusno delovanje doseže z uravnavanjem delovanja imunskega sistema, pa tudi z lokalnim onemogočanjem virusom, da se usidrajo na celice sluznice žrela. Na ta način virusom preprečuje, da vdrejo v celice, se v njih razmnožijo in povzročijo vnetje.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se