Prva pomoč pri okužbi sečil na dopustu

Končno, težko pričakovani poletni dopust, morje, sonce, dobra družba … ko se iznenada povsem nepričakovano oglasi – mehur. Poletje je idealen čas za vnetja sečil, zato je na to dobro pomisliti že pred odhodom na počitnice …

 

Koliko kopalk je v vaši prtljagi?

Dopust, povezan z vodo, ne prija vedno tudi našim sečilom, posebej če smo že po naravi bolj dovzetni za tovrstne okužbe. Če se vam vnetja rada ponavljajo, zato ne pozabite na več kopalk, ki si jih po vsakem kopanju zamenjajte.

Voda, voda, voda …

In če mehur ni navdušen nad hladno vodo v morju, reki ali jezeru, ne mara niti mrzlih pijač. Kar pa ne pomeni, da mu ne prija voda sobne temperature. V prvi vrsti zatorej veliko pijte, predvsem vode, a ne iz hladilnika, seveda. Če vemo, da iz telesa vsak dan izločimo okvirno dva litra vode, je moremo vsaj toliko tudi nadomestiti s pitjem. Vsak dan, seveda.

Primerna higiena

Je pomembna vse leto. Predvsem smer, v kateri se obrišemo po opravljanju velike potrebe. Saj veste, vedno od spolovila proti zadnjiku. Na to je še treba biti še posebej pozoren pri otrocih, zlasti deklicah.

Topla oblačila

Upamo, da bomo zimska oblačila lahko končno pospravili in da je po rekordno mrzlem maju končno nastopil čas za pravo, vroče poletje. Kljub temu predela sečil ne razgaljajte pretirano, ne glede na izklesanost trebušnih mišic. Zgleda, da se ta nasvet prenaša iz generacije v generacijo in da se moda očitno ves čas ponavlja. Z njo povezane težave pa prav tako.

Pazite tudi, kam se usedete. Najbrž z od sonca razgreto skalo ne bo nič narobe, če pa se zvečer naslonite na mrzel beton ali sedite na hladni škarpi, pa se utegne mehur kaj hitro oglasiti z vnetjem.

Zaužijte več začimb …

In dobre, kakovostne, naravne hrane. Poletje je idealen čas za izdatne porcije svežega sadja in zelenjave, ki naj spremljajo vsak obrok. S kepico ali dvema sladoleda tu in tam ne bo nič narobe, pretirane količine belega sladkorja in druge visoko predelane hrane pa bodo oslabile tudi delovanje mehurja. Nekaj receptov, kako pripraviti izvrsten domač sladoled, lahko preberete tukaj.

In ja, zaužijte več začimb. Vse leto. Pri vnetju sečil posebej dobro pomagajo bazilika, cimet, črna kumina, česen, koper, koromač, origano, peteršilj, zelena, kurkuma … Več o njih si lahko preberete v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja.

V potovalno lekarno spakirajte …

In končno, preden se odpravite na vaš priljubljeni kotiček, vzemite s sabo vse potrebno, saj je zelo verjetno, da lekarna ne bo ravno za prvim vogalom ali da bo nudila izdelke, ki pri vnetju mehurja zares pomagajo. Spodaj si oglejte seznam preverjenih naravnih rešitev, po katerih posezite ob prvih znakih vnetja.

Canephron – zdravilo rastlinskega izvora, ki zdravi vnetje sečil in preprečuje ponovitev okužbe

Dr. Steiberger – Sok iz brusnic – pomaga preprečevati razmnoževanje E. coli na steni mehurja

A.Vogel Molkosan – za krepitev črevesne mikrobiote in spiranje nožnice

Echinaforce PRO topli napitek – za krepitev imunskega sistema, kot topli napitek posebej primeren pri vnetju mehurja

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se