Moj otrok preboleva norice

Če imate tudi vi otroka, ki obiskuje vrtec ali drugo obliko organiziranega varstva, kjer je vključenih več otrok, boste po vsej verjetnosti slej kot prej vsaj teden dni preživeli doma s svojim malčkom, ki bo po izgledu spominjal na pubertetnika, posejanega z mozolji.

»Sezona« noric se začne običajno novembra in traja do pozne pomladi, vendar lahko zbolite tudi poleti. Čeprav za noricami ne zbolijo le otroci, to bolezen zaradi velike nalezljivosti velika večina preboli že v otroštvu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo leta 2014 v Sloveniji zabeleženih 9.734 primerov noric, od tega kar 70% pri otrocih, mlajših od 5 let.

Kaj povzroča bolezen in kako se prenaša?

Norice povzroča virus varicella zoster, ki spada v družino herpes virusov. Okužba se prenaša kapljično po zraku, obstaja pa tudi možnost prenosa z okuženimi rokami bolnika, torej z neposrednim stikom. Bolezen je izredno nalezljiva, saj v roku inkubacijske dobe, ki traja 10 do 20 dni, zboli kar 90% oseb, ki so bile v stiku z obolelim. Na podlagi omenjenega podatka vas verjetno ne čudi, zakaj je zbolel tudi vaš otrok. Bolniki so prenašalci virusa že 2 dni preden se na koži pojavi izpuščaj in tako starši sploh še ne vedo, da ima otrok norice. To je še dokaz več, da svojega malčka praktično ne morete zavarovati pred okužbo s tem virusom. Otrok je kužen toliko časa, dokler vseh izpuščajev ne prekrijejo krastice. Ko smo enkrat bolezen preboleli, se razvije imunost in zato noric ponovno ne moremo več dobiti. Ker pa virus varicella zoster ostane v telesu, se lahko ob ponovni reaktivaciji včasih kasneje v življenju izrazi kot bolezen, poimenovana pasavec oziroma herpes zoster.

Kako prepoznamo norice in kako poteka bolezen?

Pri mlajših otrocih je običajno prvi znak noric par majhnih rdečih lis, iz katerih se kmalu razvijejo s tekočino napolnjeni mehurčki, ki zelo srbijo. Starejši otroci večkrat potožijo, da jih boli glava in da so utrujeni. Lahko je prisotna tudi zmerno povišana telesna temperatura. Največ izpuščajev se pojavi na koži trupa, sicer pa tudi po obrazu, rokah, nogah, na lasišču, sluznicah (v ustih, zgornjih dihalnih poteh) in na spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami šele kot odrasli, lahko bolezen poteka v hujši obliki.

S tekočino napolnjeni mehurčki počijo že po približno 6 urah, nato jih prekrije krasta.

Če berete ta članek ob začetku bolezni, ko je biti starš otroku z noricami precej naporno zaradi neprespanih noči in skrbi zaradi praskanja izpuščajev, vas bo potolažil podatek, da ponavadi peti dan novi izpuščaji nehajo nastajati in dan za tem bo najhujši del že za vami. Krastice bodo sicer še kar nekaj časa dokazovale, da je otrok prebolel »vodene koze«, ni pa več potrebno, da je takrat otrok doma. Brez skrbi se lahko vrne v vrtec takoj, ko še zadnji mehurček prekrije krasta, saj takrat otrok ni več kužen.

Nikar ne dovolite otroku, da bi se praskal

Norice so praviloma za sicer zdrave otroke »lahka« bolezen, ki se običajno ne zaplete in tako tudi ne potrebuje posebnega zdravljenja. Seveda pa zaradi srbečih izpuščajev ta bolezen ni prijetna in prav je, da starši poskrbite, da se otroci ne praskajo. To je še posebej pomembno zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da zaradi praskanja lahko nastanejo brazgotine, drugi pa je nevarnost, da se zaradi praskanja z umazanimi rokami mehurčki vnamejo in zagnojijo. V takšnih primerih govorimo o sekundarni bakterijski okužbi, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki.

Če se slučajno zaplete

Resen, vendar redek zaplet je pojav pljučnice. Od ostalih zapletov omenimo še vnetje srca in pojav šuma na srcu, vnetje sklepov z bolečinami, vnetje jeter ter vnetje možganov. Zapleti so pogostejši pri otrocih z okvarjenim imunskim sistemom. Pri njih je ob okužbi z virusom varicelle zoster smiselno zdravljenje s protitelesi proti omenjenemu virusu. Prav tako na enak način zdravijo novorojenčke, katerih matere so se okužile v dneh pred ali po porodu. Virus je nevaren tudi za nosečnice, ki noric še niso prebolele. Pri njih se za zdravljenje odločajo individualno. Pri imunsko oslabljenih otrocih včasih poteka zdravljenje s protivirusnimi zdravili v bolnišnici.

Kako lahko otroku pomagamo?

Pri običajnem poteku noric je zdravljenje simptomatsko in ni potrebe po zdravljenju s protivirusnimi zdravili. Okužbi bi se lahko izognili le s cepljenjem ali tako, da bi preprečili stik z okuženo osebo.

Če ima otrok zelo povišano temperaturo ali jo težko prenaša, mu jo lahko znižamo s sirupom paracetamola. Zelo pomembno je, da temperature ne nižamo z acetilsalicilno kislino, saj je znano, da njeno jemanje ob prebolevanju noric poveča tveganje za pojav sicer redkega Reyevega sindroma. To je zelo nevarna, lahko tudi življenje ogrožujoča motnja, kjer pride do vnetja v možganih, kaže pa se s hudo slabostjo z bruhanjem in zmedenostjo, ki ji sledi dezorientacija, krči, lahko pa tudi nezavest. Naj vas zapisano ne prestraši, prav pa je, da tveganja za pojav te motnje ne povečujete sami z napačnim zniževanjem vročine.

Srbenje bodo otroku olajšali hladni obkladki in umivanje telesa z mlačno ali nekoliko hladnejšo vodo. Ne uporabljajte mil ali gelov za tuširanje, po umivanju pa otrokovo kožo le nežno popivnajte z brisačo in ga ne drgnite, da bi ga osušili. Če se izpuščaji vnamejo, lahko za razkuževanje in hitrejše celjenje pripravite mlačno kopel, v katero dodate par zrnc kalijevega permanganata, vendar le toliko, da se voda obarva rahlo rožnato. Kljub temu, da so otroci izredno navdušeni nad kopanjem v roza vodi, naj to ne bo predolgo, pri tem pa pazite, da vode ne pijejo in ne škropijo po očeh. Da koža ne bo predolgo izpostavljena vlagi, mlajšim otrokom pogosteje menjajte pleničke. Kadar je srbenje zelo nadležno in starši otroka nikakor ne morejo odvrniti od praskanja, zdravniki predpišejo zdravila za lajšanje srbenja – antihistaminike. Sami pa lahko vsekakor poskrbite vsaj za to, da otroku zelo na kratko pristrižete nohte ter skrbite za redno umivanje rok z milom. Tako boste poskrbeli, da izpuščajev ne bodo mogli grobo izpraskati in zmanjšali možnost bakterijske okužbe. Od homeopatskih zdravil je za blaženje srbenja primerno jemanje zdravila Rhus toxicodendron v nizki potenci prvih nekaj dni. Posvetujte se s homeopatom ali farmacevtom v lekarni.

Za hitrejše celjenje počenih mehurčkov in krast ter oblažitev razdražene kože je v lekarnah na voljo tudi precej kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo bakrov in cinkov sulfat ali pa snovi, ki hladijo kožo in s tem zmanjšajo občutek srbečice. Če se boste odločili za njihovo uporabo, jih nanašajte s čistimi rokami ali z gazo.

Rebeka Koželj, mag. farm.

Viri:

  • Kunnamo, Na dokazih temelječe medicinske smernice, Zavod za razvoj družinske medicine, 2006
  • http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/epidemiolosko_spremljanje_nalezljivih_bolezni_2014_2.pdf
  • R.Berkow, Veliki zdravstveni priročnik, Mladinska knjiga, 2005
  • H.Keudel, Veliki priročnik; Otroške bolezni, In obs medicus, d.o.o., 2009

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se