Rumeni svišč

Rumeni svišč (Gentiana lutea) iz družine sviščevk

Rumeni svišč je rastlina iz družine sviščevk (Gentianaceae). Ljudska imena, pod katerimi je rumeni svišč znan, so cijan, encijan, gencijan, gencijana, gorčica, gorečica, goreuca, grenčica, košutnik, lecijan, lecjan, licijan, lucijan, srčenjak, svedr, sviš, svišč, sviščel, svišel, zvišč.

Uporablja se za izdelavo grenkih aperitivov.

Oficinalno se uporablja korenina rumenega svišča (Gentianae luteae radix) in posušeni podzemni deli rastline. Za zdravilno uporabo je primerna samo ta vrsta svišča.

Botanične značilnosti

Rumeni svišč je trpežna rastlina, ki lahko dočaka do 60 let. Mogočna korenina naredi v nekaj letih samo eno pritlehno listno rozeto. Iz nje se razvijejo po desetem do dvanajstem letu do enega metra visoka votla stebla, na katerih rastejo veliki široko-suličasti rjavo-zeleni listi drug nasproti drugega. Iz listnih pazduhah zraste do deset kobulastih cvetov. Zlato rumeni cvetovi so razvrščeni v cifasti kroni. Rastlina cveti od julija do septembra.

Časa ima enostranski globoki razporek.

Nahajališče

Rumeni svišč raste na pašnikih, slabih tleh, livadah srednje in južnoevropskih gora. Ponekod so ga tudi že začeli gojiti.

Uporaba

Po ljudskem izročilu se uporablja proti neješčnosti, prebavnim motnjam in driskam, ki nastopijo zaradi nezdravih vrenj v črevesju in še posebej proti prebavnim motnjam s pomanjkanjem teka. To je posledica grenčin, ki jih vsebuje.

Vsebovan je v zdravilu Sinupret, kjer skupaj s 4 drugimi zdravilnimi rastlinami zmanjšuje oteklino vnete nosne sluznice, razredči sluz, izboljša drenažo sinusov in s tem olajša izločanje sluzi. Uporablja se pri nahodu in vnetih sinusih.
Več o tem...

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se