Zgaga - kaj pa če vzrok ni (samo) v želodčni kislini?

Želodčne težave so zelo pogoste zdravstvene težave, ki pa navadno ne vplivajo na kakovost življenja in se značilno pogosteje pojavljajo v jesenskih in spomladanskih mesecih. Pri takih težavah si pogosto lahko pomagate sami, brez zdravil, in sicer tako, da uživate hrano, ki vam ne škoduje in se izogibate navadam, ki vam povzročajo težave. 

Značilni simptomi (najpogosteje v zgornjem delu trebuha):

  • Bolečina v zgornjem delu trebuha in se širi v vrat. Je pekoča in jo spremlja zatekanje vsebine želodca nazaj v požiralnik in tudi v usta. Te težave imenujemo gastroezofagealna refluksna bolezen, občutek bolečine za prsnico zgaga, zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik pa regurgitacija.
  • Bolečina se pojavi izrazito v predelu popka ali nad njim, običajno je povezana z uživanjem hrane in drugimi težavami, kot so napihovanje, spahovanje, nelagodje v trebuhu. Tem težavam pravimo dispepsija ali slaba prebava.

Znaki se pogosto prepletajo in včasih je težko ločiti, kaj je vzrok in kaj posledica.

Alarmantni znaki, ob katerih je treba vedno k zdravniku:

  • nenamerno hujšanje,
  • bruhanje krvave vsebine,
  • črno oziroma temno blato ali kri v blatu,
  • težko, boleče požiranje, zatikanje hrane v požiralniku.

Zgaga pa ni enaka zgagi. V bistvu je vedno zgaga, saj nam jo zagode, ampak včasih za naše težave ni kriva prekomerno izločena želodčna kislina. Namreč, kadar se kašasta vsebina po obroku ne razporedi pravilno po želodcu (npr. zaradi nosečnosti, nepravilnega krčenja želodca, torej praznjenja, sproščanja), se kisla želodčna vsebina pomakne navzgor proti požiralniku, ni pa je preveč. Želodčna kislina je v telesu pomembna, saj nam pomaga prebaviti hrano.

V primeru »navzgor pomaknjene želodčne kisline« lahko prav tako čutimo bolečino oziroma pekoč občutek za žličko, pa vendar se težava skriva drugje. Kadar poleg zgage čutite tudi polnost, napetost, želodčne bolečine in/ali krče in slabost, gre verjetno za dispepsijo oziroma slabo prebavo. Ȉe v tem primeru uporabljate zdravila za zmanjšanje izločanja želodčne kisline, lahko naredite več škode kot koristi. Namreč, če se v vašem primeru kislina izloča v primerni količini, imate pa slabo prebavo, boste s tem, ko boste kislino zmanjšali na minimum, dosegli to, da bo prebava še slabša. Odleglo vam bo za kakšne pol ure, potem pa bo situacija spet slabša.

Besedilo: Urška Živko

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se