Zdravje iz škrlatnega slamnika

Pred več kot 50. leti je švicarski naravni zdravilec Alfred Vogel iz severne Amerike v Evropo prinesel seme ameriškega slamnika. Podaril mu ga je Ȉrni jelen, zdravilec indijanskega plemena Sioux iz južne Dakote. To pleme je namreč verjetno že stoletja rastlino uporabljalo za zdravljenje različnih bolezni. V Evropi se je ameriški slamnik hitro našel svoj dom. Danes ga dobro poznamo tudi pri nas.

Indijanci so mu pripisovali zdravilno moč. Alfred Vogel je darilo znal ceniti. Precej hitro je ugotovil, za kaj vse koristi izvleček iz ameriškega slamnika. Danes se uporablja predvsem za spodbujanje delovanja imunskega sistema. Znano je, da je veliko bolezni povezanih prav s slabšim delovanjem tega sistema. Pripravke iz ameriškega slamnika uporabljamo pri prehladnih obolenjih, pekočem grlu, povečanih vratnih bezgavkah, okužbah sečil, pa tudi kot pomoč pri glivičnih obolenjih, za obnovo poškodovane kože in podobno.

Raziskovalci Zveznega inštituta za tehnologijo univerze v Zuerichu v Švici so ugotovili, da sestavine v ameriškem slamniku, ki jim pravijo alkilamidi, v součinkovanju z drugimi elementi v tinkturi iz sveže rastline delujejo na gene v celicah imunskega sistema. Ugotovili so, da je njihovo učinkovanje usmerjeno predvsem v gen, ki spreminja tako imenovani alfa tumor nekrotizirajoči faktor (TNF- alfa). To pa je eden najpomembnejših prenašalcev sporočil v imunskem sistemu. Ali drugače: alkilamidi spodbudijo naravno delovanje imunskega sistema, ki je zaradi česarkoli oslabljeno. Zelo pomembno je predvsem to, da ima tinktura oziroma pripravek iz ameriškega slamnika dovolj alkilamidov. Po tem se izdelki iz ameriškega slamnika tudi razlikujejo. Največ alkilamidov je mogoče dobiti, če uporabimo svežo rastlino, ki jo namočimo v alkoholno raztopino, da potem iz tega nastane tinktura. To je vedel tudi Alfred Vogel, čeprav ni poznal znanstvene razlage. Učinkovine iz ameriškega slamnika torej ne delujejo direktno na povzročitelje okužb, bakterije ali viruse, pač pa poskrbijo, da se jim naše telo bolj učinkovito postavi po robu. V nasprotju s tem, antibiotiki, na primer, uničijo bakterije, na imunski sistem pa ne vplivajo. Tudi če se cepimo, se s tem zaščitimo samo proti eni bolezni, medtem ko s krepitvijo obrambnega mehanizma poskrbimo, da smo odporni proti celi paleti zdravstvenih tegob. Okrog 500 znanstvenih raziskav je dokazalo, da sestavine iz ameriškega slamnika krepijo dejavnost celic imunskega sistema, vključno s celicami, ki delujejo proti rasti tumorjev. Poleg tega pa spodbujajo rast tkiva pri ranah in poškodbah.

Alfred Vogel je ameriški slamnik dodobra preučil. Po njegovem prepričanju je v zdravilne namene vedno najbolje uporabiti svežo rastlino. Zato je slamnike takoj potem, ko so jih poželi, zrezal in prelil z alkoholno raztopino, da so se po 48 urah rastlinske substance polno razvile v tekočo zmes, tinkturo, ostanek rastlin pa je izločil. Enak postopek uporabljajo v njegovem podjetju v Švici še danes. Prav tako še danes uporabljajo originalno seme, torej »potomce« semen, ki jih je Vogel prinesel iz ZDA. Izmed skoraj sto različnih vrst (glede na to, kje je rastlina zrasla), izberejo mešanico najboljših in jih potem razdelijo pridelovalcem. Na našem tržišču je mogoče najti kar precej izdelkov iz ameriškega slamnika. Njihova učinkovitost je odvisna od tega, kako so pripravljeni. Samo eden od izdelkov pa je registrirano kot zdravilo s tinkturo iz svežih, biološko pridobljenih ameriških slamnikov. To pomeni, da je bilo zanjpotrebno predložiti dokaze o vseh analizah, kakršne mora narediti farmacevtska industrija, kadar registrira novo zdravilo. Dokumentacija je zelo obsežna. Znano je, da za učinkovine rastlinskega izvora proizvajalci takih analiz večinoma ne delajo, saj bi jih stale mnogo več, kot je pričakovati, da bi s prodajo izdelka zaslužili. Po drugi strani pa zagotavljajo ljudem, da je izdelek, ki so ga kupili, da bi se zavarovali pred boleznijo oziroma, da bi se hitreje pozdravili, tudi v resnici učinkovit. Na žalost so tudi v Sloveniji naši strokovnjaki dokazali, da je kar precej izdelkov, namenjenih izboljšanju ali ohranjanju zdravja, brez posebne vrednosti. To pa zagotovo ne velja za učinkovine, izdelane iz zdravilnih zelišč, ki so registrirane kot zdravila. Poleg zdravila iz ameriškega slamnika jih boste na policah lekarn in specializiranih trgovin našli še nekaj. Na ta rastlinska zdravila se vedno lahko zanesemo.

Pripravila Milka Krapež

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se