Težave

Lasne uši in Aesculo gel


V lekarnah je v zadnjih tednih zaznati povečano povpraševanje po izdelkih, ki odstranjujejo lasne uši z otroških glav, pa tudi glav njihovih staršev. Včasih so uši predstavljale sramoto, danes pa vemo, da se uši rade razmnožujejo tudi na svežih in umitih laseh in niso nujno znak zanemarjenosti in umazanije.

Lasne uši niso vedno posledica pomanjkanja osebne higiene, kajti tudi na negovanih laseh se uši dobro počutijo in hitro razmnožujejo. Uši se prenašajo s človeka na človeka. Prenašajo se lahko ob skupni uporabi glavnikov in krtač, brisač, pokrival, perila in drugih delov garderobe ali pa ob stikanju glav.

Prvo znamenje za prisotnost uši je nenaden pojav močnega srbenja na lasišču. Še posebej rade se uši zadržujejo v laseh nad vratom, ušesi in nad sencami.

Ko se pojavijo uši, je zelo pomembno, da pregledamo vse osebe, ki so bile v medsebojnem stiku in da vse okužene osebe hkrati začnejo odstranjevati uši. V času, ko ste bili izpostavljeni ušem ali so se celo naselile v vašem lasišču, se izogibajte intimnim kontaktom. Obleko, posteljnino in brisače operite v pralnem stroju pri temperaturi 60 ºC. Predmete in garderobo, ki jih ne morete oprati (npr. vzglavniki, blazine ipd.) za približno 4 tedne shranite v dobro zaprto plastično vrečko ali pa za 48 ur položite v zamrzovalno skrinjo. Oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže, vzglavnike itd. temeljito očistite s sesalnikom in čistilnimi sredstvi. Po sesanju staro sesalno vrečko takoj odvrzite v zabojnik za smeti in jo zamenjajte z novo. O pojavu uši obvestite vrtec oziroma šolo.

Aesculo gel

 

Kako deluje Aesculo gel?

Aesculo gel ne vsebuje strupenih snovi, ki bi kemično uničevale uši, temveč na njih deluje mehansko. 

  • ne prodre globje v kožo in ne povzroča stranskih učinkov
  • rastlinska olja v Aesculo gelu oblijejo uši, jim preprečijo dostop do zraka in jih tako zadušijo.
  • Pri gnidah rastlinska olja odtopijo snov, s katero so gnide prilepljene na lase. Tako jih lahko skupaj z odmrlimi ušmi speremo pri umivanju las oz. odstranimo s pomočjo priloženega glavnika.

Kako uporabiti Aesculo gel?

Priprava las in lasišča

  • Lase in lasišče dobro navlažite.
  • Skrbno, temeljito in enakomerno vtrite vanje Aesculo gel (količino nanesenega gela prilagodite gostoti in dolžini las). Lasje morajo biti z gelom dobesedno prepojeni.
  • Aesculo gel pustite delovati vsaj 1 uro (ob tem lahko uporabite kapo za prhanje).
  • Lase in lasišče dobro sperite z običajnim šamponom, jih osušite oz. obrišite s svežo brisačo (to po uporabi takoj operite). Lase skrbno prečešite z gostim glavnikom za gnide, ki je priložen. Preostale gnide odstranite z nohti.
  • V naslednjih dneh preverjajte lase in lasišče vsem družinskim članom.

© 2006-2017 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.