Slika izdelka Sinupret® exera obložene tablete
Znak registrirano zravilo - Sinupret® exera obložene tablete

Dobro je vedeti:

Brez laktoze Brez glutena VEGAN

Sinupret exera je registrirano zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav, ki spremljajo vnetje obnosnih votlin.

Pakiranje

Zdravilo vsebuje 20 tablet. Na voljo je brez recepta, v lekarnah.

Zdravilo uporabljamo pri težavah z nahodom, zamašenim nosom in vnetimi ušesi ter ko želimo zamašitev preprečiti, pri redkem izcedku iz nosu.

Tablete Sinupret exera redčijo sluz, zmanjšujejo oteklino pri vneti nosni sluznici in omogočajo boljšo drenažo sinusov; tako se goste sluzi lažje izločijo. Ker se zmanjša občutek zamašenosti nosu, kmalu preneha tudi spremljajoči glavobol.

Uporaba, odmerjanje, sestava

  • pri vnetih in zamašenih sinusih ter pritisku v glavi
  • za lajšanje simptomov pri kroničnem sinuzitisu (vnetju sinusov)

Odrasli: 3x dnevno 1 tableta

Tableto pogoltnite z nekaj tekočine, po zaužitem obroku.

Zdravilo Sinupret exera ni primerno za otroke in mladostnike do 18. leta.

Ena škatlica zadostuje za 6-7 dni zdravljenja.

Pomembno:
Zdravilo Sinupret exera sistemsko in hkrati deluje na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na jakost zamašenosti nosu. Ker ga zaužijemo, zdravilo ne draži nosne sluznice. Uporabljati ga smemo tudi dalj časa.

Suh ekstrakt petih zdravilnih zelišč: korenina rumenega svišča, cvet jegliča, zel kodrastolistne kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja

 

Pri nahodu oz rinitisu gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo različni dejavniki ( virusi, alergeni,…). Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašen nos, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda:  infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov oz obnosnih votlin. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Sinupret je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za simptomatsko zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij obnosnih votlin in dihalnih poti.

V vseh oblikah zdravila Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

 

Sinupret deluje sistemsko, na naraven način odmaši nos, redči gosto in zastalo sluz. S pravočasno uporabo lahko preprečimo pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa. Olajša izločanje sluzi, izboljša drenažo in vzpostavi ventilacijo sinusov.

 

Nova oblika Sinupret sirup je namenjena predvsem otrokom od 2.leta starosti dalje, odlikuje jo enostavno jemanje in dober okus.

V slovenskih lekarnah so na voljo še: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in popijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše in jih prav tako zaužijemo), tablete exera (s 4-kratno koncentracijo so primerne zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Ne, vse oblike zdravila so enako učinkovite.

Da, sočasna uporaba je smiselna. Sinupret deluje sistemsko na simptome vnetja v predelu sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Seveda, oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Da, ena obložena tableta vsebuje manj kot 0,03 krušne enote.

Sladkorni bolniki naj upoštevajo, da 7 ml zdravila Sinupret sirup vsebuje 0,35 krušnih enot.

Sinupret sirup in Sinupret kapljice sta registrirana od 2. leta starosti dalje. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera je primeren za osebe nad 18 let.

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z dobrim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnim primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovito kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašen nos. Zdravilo Sinupret je potebno jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prvi učinki, so običajno zaznavni že po enem ali dveh odmerkih. Je pa to odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja vnetja.

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupreta lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

  • Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo jemati 7 dni oz. 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Pri vnetju sinusov se priporoča 7-14-dnevno jemanje oz. 2-3 dni po prenehanju simptomov.
  • Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerna terapija za daljšo uporabo.

Sinupret sirup v 1 odmerku (torej v 2,1 ml) vsebuje 0,13 g etanola. V enem odmerku Sinupret sirupa za najmlajše ( v starosti 2-5 let) je 7x manj alkohola, kot ga je v kozarcu (2dcl) jabolčnega soka, kjer je 1 g alkohola. Vsak naravni jabolčni sok namreč zaradi fermentacije sladkorja vsebuje do 0.5% in ker ne presega meje za alkoholne pijače, kamor spadajo jabolčni sokovi in drugi sadni sokovi sodi med brezalkoholne pijače.

Sorodni izdelki