Okužbe sečil se vsaki tretji ženski ponavljajo

Okužba sečil je eden izmed najpogostejših razlogov za obisk zdravnika družinske medicine. Običajno jo povzročajo bakterije, redkeje pa glive, virusi ali paraziti. Mnogo pogosteje prizadenejo ženske, saj imajo te v primerjavi z moškimi znatno krajšo sečnico, zato morajo mikrobi do mehurja prepotovati manjšo razdaljo. Bolj dovzetni so tudi starostniki, bolniki z nepravilnostmi sečil, diabetiki ter nosečnice.

Glede na mesto obolenja ločimo okužbe spodnjih sečil (mehurja) in zgornjih sečil (ledvic).

Značilni simptomi okužbe mehurja so pekoč občutek pri uriniranju, pogosto uriniranje, nenadna potreba po uriniranju, krči v mehurju, moten urin, slabost in v določenih primerih kri v urinu.

Podobni simptomi se pojavljajo tudi pri sindromu razdražljivega mehurja, vendar zdravnik v tem primeru ne najde nepravilnosti na mehurju in rezultat laboratorijskega pregleda urina ne pokaže prisotnosti mikrobov. Te težave med drugim pripisujemo preveliki aktivnosti mišic mehurja.

Okužba ledvic je resnejša, saj jo zaznamujejo izrazito slabo počutje, bolečine v ledvenem delu hrbta, težave pri uriniranju, vročina, obarvan urin in kri v urinu.

Podatki kažejo, da se pri približno tretjini žensk okužbe sečil ponavljajo. Vzroki za ponovitev so raznoliki, na primer nepopolno ozdravljena predhodna okužba mehurja, slabša obrambna sposobnost organizma ali porušeno ravnovesje mikrobov v sečilih zaradi jemanja antibiotikov.

Pomembno je, da pri ponavljajočih se okužbah spremenimo pristop njihovega zdravljenja. Namesto kratkotrajnega akutnega zdravljenja je pomembno, da vztrajamo dlje časa in s tem zagotovimo temeljitejšo odpravo vzrokov za ponavljanje teh težav. Na ta način zmanjšamo možnost kasnejših ponovitev.


Od lanskega leta je v Sloveniji na voljo novo, uradno registrirano tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora Canephron®, ki vsebuje tri zdravilne rastline: korenino luštreka, list rožmarina in zel navadne tavžentrože. Zanje so v raziskavah pokazali, da umirijo vnetje in pekoč občutek pri uriniranju, sprostijo krče v trebuhu, spodbudijo nastanek urina za lažje izplakovanje bakterij, uničujejo bakterije in preprečujejo njihovo razmnoževanje v sečilih. Zdravilo je uradno odobrila Javna agencija za zdravila in je v tem trenutku edino zdravilo brez recepta za zdravljenje okužb sečil.Canephron® se v svetu uporablja že več kot 45 let, njegove učinke pa so preučevali v številnih raziskavah. V njih so ugotovili, da:


    •    zdravljenje okužb sečil s kombinacijo antibiotika in zdravila Canephron® daje boljše rezultate kot samo z antibiotikom;
    •    3-mesečno preventivno zdravljenje ponavljajočih se okužb z zdravilom Canephron®  zmanjša njihovo pogostnost za tri četrtine;
    •    3-mesečno zdravljenje z zdravilom Canephron® odpravlja simptome razdražljivega mehurja.

Zdravilo Canephron® je torej primerno pri naslednjih težavah.
    •    Okužbe sečil. Canephron® zdravi vnetje, zavira razmnoževanje mikrobov, s spiranjem sečil pripomore k odstranjevanju mikrobov iz sečil in preprečuje krče.
    •    Razdražljiv mehur. Canephron® sprošča čezmerno aktivne mišice pri razdražljivem mehurju in normalizira njegovo delovanje.


Zdravilo je odobreno za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let. Za vsa navedena področja uporabe, tako za zdravljenje akutnih ali ponavljajočih se okužb, kot tudi za preventivo pred ponavljanjem, velja odmerjanje 3x dnevno po 2 tableti. Zdravilo jemljite 7 dni in če se v tem času simptomi izboljšujejo, ga lahko jemljete do popolnega izboljšanja (pri akutnih težavah 10 dni, pri ponavljajočih 3 mesece). Če pa se v 7 dneh simptomi ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom. Po izključitvi bolezni, ki bi zahtevale drugačno zdravljenje, lahko jemljete Canephron® neomejeno dolgo.

Jure Perko, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se