Domača wellness oaza

Potopite se v toplo kopel

Veter, megla, sneg, dež, tema zjutraj, tema zvečer. Rdeč in premražen nos, otrpli prsti na rokah in nogah,... Si ob vsem tem lahko predstavljate kaj lepšega kot prijetno sprostitev v topli kadi?
 

Pri prhanju seveda privarčujemo več vode. A kopel še zdaleč ni na sporedu vsak dan. Malo razvajanja pa telesu in duši občasno le lahko privoščimo. Vroči kopeli z nekaj dišečimi in zdravimi dodatki nima kdo kaj oporekati! Nekaj receptov, kako pripraviti kopel sebi ali svojim dragim, pa v nadaljevanju.

Vroča kopel sprošča telo in duha

Za sproščujočo kopel uporabite toplo vodo, ki nam ima med 36 in 39 stopinjami Celzija. Prevroča voda, ki seže preko 40 stopinj, obremenjuje krvni obtok, predvsem pri starejših osebam, in obenem uspava. A to je le neko splošno priporočilo. Najbolje je, da se ravnate po svojih željah in uporabite takšno temperaturo, pri kateri se vi najbolje počutite. Po približno desetih minutah se bo voda nekoliko ohladila. Takrat je čas, da v kad dolijete nekaj vroče vode.

Kopel, ki naj ne bo daljša od 20 minut, sprošča mišičje, poživlja prekrvavitev in vzpodbudi presnovo. Kožne pore se odpro in telo sprejme negovalne učinkovine, ki jih dodajamo kopeli. Ravno zato je kopel za nego kože mnogo bolj učinkovita od prhanja.

1. Zeliščna kopel

Zeliščne kopeli morda na oko niso najbolj privlačne, zato pa je toliko bolj dragocena moč aromaterapije, ki telo zdravi. Najprej pripravite močan čaj iz približno 100-200 g izbranega zelišča, ki ga v že pripravljeno kad precedite po približno 15-20 minutah. Posušena zelišča lahko kopeli dodate tudi neposredno, tako da jih ovijete v laneno krpo, bombažno plenico ali najlonsko nogavico.

Po napornem dnevu so najbolj primerni hmelj, kamilica, sivka, cvetovi lipe ali melisa. Vsa omenjena zelišča pomirjajo in pripomorejo k boljšemu spancu. Če pa bi radi pregnali zaspanost in spodbudili pretok, si privoščite kopel z rožmarinom in 5 kapljicami eteričnega olja zelenke (Gaultheria procumbens). Če čutite, da se vas loteva prehlad, si pripravite zeliščno kopel z žajbljevimi lističi in 5-10 kapljicami eteričnega olja timijana.

2. Naredite si svojo oljno kopel

To je zelo preprosto. Za osnovo lahko uporabite 100 ml mandljevega, jojobinega, sojinega olja ali olja pšeničnih kalčkov (link), ki ga obogatite z dišečimi eteričnimi olji. Količina zadostuje za približno pet kopeli. Ker eterična olja hitro izhlapijo, olje dodajte v kad, ko je v njej že pripravljena voda. Če boste uporabili zgolj tako pripravljeno olje, boste na površini vode opazili oljne kapljice. Če želite, da se te bolje pomešajo z vodo, olje najprej pomešajte z emulgatorjem, npr. s skodelico smetane ali z dvema skodelicama mleka.

Za sproščujočo kopel zmešajte osnovno olje z 10-12 kapljicami eteričnega olja sivke ali palmarose (Cymbopogon martinii), ki je po vonju podobna vrtnici. Primerni sta tudi eterično olje majarona in izvleček vanilije.

Za čutno kopel pomešajte osnovno olje z nekaj kapljicami eteričnega olja ylang-ylang, jasmina, geranije ali magnolije. Za bolj svežo noto uporabite eterično olje npr. sladke pomaranče, toplino pa si pričarajte npr. z eteričnim olje ingverja, kardamoma, pačulija, sandolovina ali cedre.

Po takšni kopeli telo le nežno popivnajte z brisačo, se ovijte v kopalni plašč in malo počivajte.

3. Kraljeva kopel

Kleopatra se je najraje umivala v kopeli iz oslovskega mleka. Tudi vi si doma lahko pripravite lepotilno kopel po naslednjem receptu: segrejte liter polnomastnega mleka in vanj dodajte 5 žlic medu.  Mirno lahko uporabite tudi dvojno količino. Če vam vonj mleka ni všeč, pripravku dodajte še 5 kapljic eteričnega olja.

Mleko vsebuje maščobe, ki kožo nežno negujejo in mehčajo. S pomočjo medu koža postane bolj voljna in sijoča, med pa obenem zdravi tudi manjše poškodbe.

Po kopeli se ne oprhajte, temveč kožo ne nežno popivnajte z brisačo, da negovalne snovi ostanejo na koži.

4. Kopel z morsko soljo

Če radi plavati v morju, veste, da je po tem koža lepša in bolj napeta. Kopel z morsko soljo razstruplja, poživlja obtok, potegne ven prekomerno tkivno tekočino iz globljih plasti telesa in ga hkrati preskrbi z minerali. Koža dobro sprejme minerale iz morske soli (kalij, kalcij, natrij, magnezij, sulfate), prav tako elemente v sledeh.

Morska sol je celo priljubljen dodatek kopelim pri srbeči, razdraženi in bolni koži, npr. pri  luskavici, ekcemih ali nevrodermitisu. Sol mrtvega morja velja za še posebej bogato z mineralnimi snovmi, ki gladijo in zdravijo kožo.

Za kopel, ki čisti kožo, jo neguje in poskrbi za njeno napetost, v polni kadi raztopite 400 g morske soli. Če imate zelo suho kožo, kopeli dodajte nekaj olja ali smetane.

Kopeli z morsko soljo sproščajo in ugodno učinkujejo na kožo, a obenem nekoliko utrujajo. Zato po kopeli počasi izstopite iz kadi in si privoščite pol ure počitka. Če imate nizek krvni pritisk, težave z ledvicami ali srčno-žilne težave, pa se solnim kopelim raje odpovejte.

Slana voda kožo nekoliko izsuši in čeprav koža po počitku na pogled zgleda napeta, vanjo vmasirajte nekaj olja za telo ali vlažilne kreme.

5. Energija, sprostitev, luksuz – trije nasveti

1. Napolnite se z energijo

V možnarju zdrobite skodelico brinovih jagod, da lažje izstopijo eterična olja. Vsebino pomešajte s 50 grami posušenih rožmarinovih lističev in vse skupaj do vretja kuhajte v pol litra hladne vode, nato pa na najnižji temperaturi še 30 minut. Vsebino precedite in dodajte v natočeno kad. Brinove jagode deluje protibakterijsko, spodbujajo prekrvavitev, krepijo krvni obtok in tonizirajo. Rožmarin prežene otopelost, spravi v pogon krvni obtok in blaži bolečine v mišicah. Takšno kopel je priporočljivi opraviti zjutraj, zvečer pa le, če načrtujete še kakšno aktivnost.

2. Prepustite se sproščanju

Za pomirjujočo sprostitveno kopel na kolobarje narežite 500 g sveže ingverjeve korenine in jih dodajte v 2 litra vrele vode ter kuhajte 20 minut. Precedite in dodajte v natočeno kad. Če želite, lahko dodate še sok ene limone.

Ingver v tradicionalni kitajski medicini velja za „vroče“ zelišče in kopel v resnici zelo pomaga, kadar nas zebe. Ingver obenem blaži lažje bolečine v sklepih in mišicah, sprošča krče in spodbuja pretok tekočin.

3. Doživite popolno razvajanje

Zmešajte 4 žlice mandljevega olja z lončkom smetane in dodajte 3-5 kapljic eteričnega olja vrtnice. Takšna kopel je popolno razvajanje za kožo, hkrati pa nas začara s prijetnim vonjem.

Eterično olje vrtnice je eno najdražjih, saj je potrebnih kar 3000 kg cvetov, da z vodno paro destiliramo kilogram eteričnega olja. Eterično olje damaščanske vrtnice z zelenkastim podtonom iz Bolgarije velja za najbolj dragoceno (in najdražje). Eterična olja vrtnice iz drugih dežel in drugih vrst vrtnic (Rosa centifolia) so nekoliko cenejša. Na sobni temperaturi je olje vrtnice nekoliko gosto, zato ga je pred uporabo dobro rahlo segreti.

Kot alternativo eteričnemu olju vrtnice lahko v zgornjem receptu uporabite tudi 2 skodelici rožne vode ali pa uporabite cenejše eterično olje geranije, ki je prav tako zelo prijetnega vonja in neguje kožo.

Po www.avogel.ch povzela: Sabina Topolovec


 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se