Deset ukrepov za obvladovanje suhih ust

Suha usta zaradi pomanjkanja sline lahko vodijo v številne zdravstvene težave (od glivičnega vnetja ust, pogostih vnetij grla, slabega zadaha … do težav s kariesom). Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Uživajte dovolj vode

Človek za normalno delovanje telesa (srca, ledvic, prebavil, možganov …)  ob normalnih psihofizičnih stanjih na dan izloči približno 2 do 2,5 litra vode. Kadar smo fizično bolj aktivni (tek, težko fizično delo …), kadar je zunaj ali v bivalnem prostoru vroče in suho, smo pod psihičnim stresom … pa je izguba vode iz telesa še večja. Izgubljamo jo v glavnem z dihanjem, potenjem, izločanjem blata in urina. Da bi telo lahko normalno delovalo, moramo toliko vode, kot jo dnevno izgubimo, tudi dnevno nadoknaditi s pitjem vode. Če se to ne zgodi, bo eden od znakov pomanjkanja vode tudi suhost ust, saj ni dovolj vode za nastajanje sline. Dnevno lahko sline izločimo tudi do liter in pol. Da popijemo premalo vode, nas opozarja glavobol, boleč želodec, zaprtje, utrujenost, temen in smrdeč urin, majhne količine urina itd. Da bi žleze slinavke lahko izločale dovolj sline, je primarno potrebno piti vodo. Izogibajte se pijačam, ki dehidracijo povzročajo. Čeprav vnašamo z alkoholom, kavo, zelenim in črnim čajem v telo tekočino, pa te telesa ne hidrirajo, ampak ravno nasprotno, dehidrirajo in s tem še poslabšajo stanje. 

Navlažite ustno sluznico z omega 3 maščobami

Uživanje z vitaminom E bogatih olj, kot je olje pšeničnih kalčkov ter omega 3 olj, kot so konopljino, laneno, orehovo olje, uživanje orehov, semen konoplje, chia semen, lanenih semen, masti z omega 3 bogatih rib … kapsul rakcev krill ali drugih omega 3 prehranskih dodatkov lahko izboljšate izločanje sline. Ker omega 3 delujejo protivnetno, lahko z uživanjem teh maščob obvladamo tudi vnetja na sluznici in dlesnih ter slab zadah …, ki so pogosta posledica suhih ust.

Žvrkljanje kokosove maščobe

Raziskave razkrivajo, da žrvkljanje kokosovega olja poleg odpravljanja slabega zadaha krepi tudi splošno zdravje ustne votline. Ker je zaradi pomanjkanja sline dodatna skrb za zdravje ustne votline nujna, je žvrkljanje kokosove maščobe lahko dobra pomoč. Kokosova maščoba pomaga nadzirati razvoj škodljivih mikrobov, ki povzročajo vnetje sluznice, dlesni ali pa karies. Za zmanjšanje zobnega plaka naj bi bila zadolžena lavrinska maščobna kislina v kokosovi maščobi. V ta namen žvrkljajte čajno žlico kokosove maščobe v ustih 15 minut. Olje po žvrkljanju izpljunite.

Uživajte hrano, ki spodbuja nastajanje sline

Ob občutku suhih ust npr. prežvečite košček jabolka ali kumare. Voda v jabolku in kumari bo pomagala navlažiti sluznico ust. Žvečite z vlakninami bogato zelenjavo, kot je npr. korenje, saj to spodbuja nastajanje sline.

Tudi nekatera zelišča lahko pomagajo pri tem. Flavonoidi komarčkovih semen stimulirajo izločanje sline. Eterična olja pa preprečujejo razmah škodljivih mikrobov v ustih. Po vsaki jedi naj bi nekaj semen temeljito prežvečili.

Suha usta po jedi pomaga navlažiti tudi žvečenje kardamomovih semen ali pitje kardamomovega čaja.

Spodbudno na izločanje sline pa delujeta tudi ingver in kajenski poper.

Dihajte skozi nos

Sluznica ust lahko postane izsušena tudi, če pogosto dihate skozi usta ali pa spite z odprtimi usti. Poskusite to navado čim prej spremeniti, če ni vzrok za njo alergija ali kronično vnetje nosu in sinusov.

Vlažite bivalni prostor

V kolikor težave čutite večinoma v zimskih mesecih, je lahko problem tudi v izredni suhosti zraka v bivalnem prostoru. Poskrbite za izdatno vlaženje, naj suhost zraka ne pade pod 50 odstotkov.

Obvladajte stres

Suha usta so lahko tudi posledica dolgotrajnega stresa, zaradi česar vas navdaja občutek strahu ali skrbi. Zato je za odpravljanje te težave nujno opraviti tudi z izčrpavajočim stresom.

Zaščite sluznico ust in grla

V družini pastil Isla imamo tudi najnovejšo različico Isla Medic Hydro+, ki še učinkoviteje ščitijo sluznico ust in grla. Pastile z aromo češnje in mentola pomagajo tudi pri suhih ustih. 

Pomagajte si z umetno slino

V kolikor je vzrok suhih ust začasna ali trajna poškodba slinskih žlez zaradi obsevanja, posledica kemoterapije, poškodbe živčevja, avtoimunega obolenja, kot je Sjogren sindrom, si lahko sluznico ust pomagate navlažiti tudi z umetno slino. To najdete npr. tudi v obliki pršila Glandosane®. Gre za umetno slino, ki vsebuje farmakološko neaktivne snovi v koncentraciji, ki zagotavlja zadostno viskoznost in fiziološko sestavo različnih ionov. S pršilom po potrebi večkrat na dan popršite usta in grlo.

Zamenjajte zdravila

Ker je lahko pomanjkanje sline tudi stranski učinek mnogih zdravil, preverite, kakšni so stranski učinki zdravil, če jih uporabljate. Npr. izločanje sline motijo antidepresivi, anksiolitiki, dekongestivi, zdravila za visok tlak, antihistaminiki, mišični relaksanti, protibolečinska zdravila in mnoga druga.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se