Naravno obvladovanje potreb po železu v nosečnosti

Potrebe po železu so v nosečnosti dvakrat višje. Zakaj in kako jih zadovoljiti, da se izognemo slabokrvnosti?

Glavna naloga železa

Telo uporablja železo, da formira hemoglobin, beljakovino v rdečih krvnih celicah, ki telo oskrbujejo s kisikom.

Kakšne so potrebe po železu v nosečnosti?

Med nosečnostjo je potreba po železu dvakrat večja kot normalno. Razlog? Železo se porablja za dnevne potrebe nosečnice in za potrebe razvijajočega se plodu. Železo podpira rast in razvoj ploda. Porablja se za formiranje hemoglobina in ustvarjanje nove krvi za oskrbo ploda s kisikom itd.

Znaki pomanjkanja železa?

Če nosečnica povečanih potreb po železu ne zadovolji, se lahko pojavi slabokrvnost. Slabokrvnost je stanje, ko je prenos kisika po krvi nezadosten zaradi pomanjkanja železa. Pomanjkanje železa nosečnice lahko začutijo v neobičajni šibkosti, utrujenosti, bledičnosti, slabi odpornosti na mraz (mrzle noge in roke), zadihanosti, aritmijah, glavobolih …  Ob hudih pomanjkanjih železa (anemiji) pa lahko posledice utrpi tudi otrok. Npr. poveča se lahko riziko prezgodnjega poroda, otrok ima lahko nizko porodno težo itd.

Bo hrana, bogata z železom, v času nosečnosti dovolj?

Zaradi velikih potreb po železu med nosečnostjo naj bi ženske na dopolnjevanje le tega mislile že pred zanositvijo, razkriva raziskava iz leta 2000. Skupna potreba po železu v času nosečnosti npr. za nosečo žensko, težko 55 kg, znaša ca. 1000 miligramov. Čeprav so potrebe po železu v prvem tromesečju nizke, ker le tega telo ne izgublja več z menstruacijo, pa potrebe v kasnejših mesecih  skokovito naraščajo. Največja je potreba po železu v zadnjem trimesečju, kjer ta naraste na 6  do 10 mg na dan. Ker lahko iz hrane, bogate s telesu dostopnim železom, dnevno posrkamo od 3 do največ 5 mg železa, potrebe v zadnjem trimesečju sploh niso majhne. Da bi takšne skokovite potrebe po železu v zadnjih mesecih ženska lahko zadovoljila le s prehrano, bi morala v nosečnost vstopiti z zalogo vsaj enako ali večjo od 300 mg.  Takšne zaloge pa večina žensk ob začetku nosečnosti nima. Zato menijo, da je lahko rešitev tudi dopolnjevanje z dodatki kljub optimalni prehrani v času nosečnosti (Iron requirements in pregnancy and strategies to meet them. Thomas H Bothwell).

Koliko železa na dan zaužiti?

Ker železa ne moremo ustvarjati sami, ga moramo zaužiti s hrano ali/in dodatki. Priporočene količine železa za uživanje so precej višje od potreb telesa. Razlog je slabo vsrkavanje železa v telo. Torej od zaužitega železa v hrani ali dodatkih se ne resorbira v kri iz črevesja celotna količina, ampak le manjši del.  Normalno ga zato moramo ženske zaužiti od 10 do ca. 15 mg, da dnevno nadomestimo izgubo železa preko kože, urina, sluznice črevesja, žolča … in za polnjenje rezerv. V času nosečnosti pa se priporoča uživanje 27 mg železa na dan. Lahko pa ga od 4. meseca dalje uživajo 30 mg na dan (http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_za_vnos.pdf).

Hrana, bogata z železom

Železo najdemo tako v rastlinski kot v živalski hrani. Železo v rastlinski hrani je tki. ne-hemsko železo, v živalski hrani pa je vezano na beljakovine (hemoglobin in mioglobin) in je tki. hemsko železo.   Železo v  hemski obliki se lažje absorbira v telo od rastlinskega železa. Absorpcija hemskega naj bi bila 20-,  nehemskega pa 10-odstotna.

Med živalsko hrano, bogato z železom, ki je za naše telo lahko dostopno, sodijo npr. kuhana svinjina, gosja, puranja, piščančja, jagnječja in goveja jetra, govedina, kuhana hobotnica, ostrige, ribe, jajca …

Med rastlinsko hrano, bogato z železom, ki ga sicer težje vsrkavamo, pa sodijo različni fižoli, leča, soja in tempeh, sezam, bučna semena, posušene fige, marelice, rozine, temno zelena listnata zelenjava,  jagode, pšenični kalčki, beluši, morska zelenjava … Vegetarijanke naj še posebej pazijo, da zaužijejo dovolj hrane, bogate z železom. Da bo absorpcija kar se da dobra, naj uživajo tudi veliko hrane, bogate s C vitaminom, ki absorpcijo železa pospešuje.

Poleg naštetega pa je dober vir železa tudi melasa. Je stranski proizvod pridelave sladkorja, bogat z minerali in železom. Poleg nje ima železa precej tudi črna čokolada.

Prehranski dodatki

Ker je dopolnjevanje železa v kasnejših mesecih nosečnosti samo s hrano pogostokrat nezadostno, lahko nosečnice posežejo po raznih »koncentratih železa«. Kadar je stanje s pomanjkanjem železa alarmantno, jih predpiše zdravnik, sicer pa jih lahko najdemo tudi v prosti prodaji. Na voljo so v obliki tablet, sirupov, sokov … Če bo uživanje dodatka z železom povzročilo zaprtje, poiščite takšnega, ki takšnega stranskega pojava nima. Ker C vitamin pospešuje resorpcijo železa, preverite tudi, ali pripravek le-tega vsebuje.

Npr. Dr. Steinberger Eisenblut terapevtski tonik je sok izbranega sadja, ki vsebuje železo v obliki glukonata, torej v dvovalentni obliki, ki se lažje absorbira. Poleg tega ne povzroča prebavnih motenj in obarvanosti zob. V 450 ml steklenici je železa 337 mg. Za še boljšo absorpcijo je soku dodan vitamin C.

Druge koristne informacije

Železo se vsrkava v kri vzdolž črevesja. Pomembno vlogo pri tem igrajo tudi koristni mlečnokislinski mikrobi na sluznici črevesja, ki proizvajajo mlečno kislino.  Ta, poleg vitamina C, pomaga pri vsrkavanju železa v telo. Da bi nosečnice lahko kar najbolj  zadovoljile potrebe po železu, je torej dobro, da med nosečnostjo redno negujejo tudi črevesno floro. Poleg uživanja jedi, ki črevesno floro krepijo (katere to so, lahko preberete v knjigi Obvladajte kandido preden ona obvlada vas) pomaga tudi uživanje sirotke A. Vogel Molkosan. Sirotka med drugim spodbuja rast koristnih mlečnokislinskih mikrobov in zavira rast škodljivih, kot je npr. kandida.

Železo je v živalski hrani vezano v beljakovinah hemoglobin in mioglobin. Naloga želodca in želodčne kisline je prebava beljakovin. V kolikor solne kisline v želodcu ni dovolj, se železo ne more ločiti od nosilne beljakovine. To je tudi razlog, da se železo kasneje v črevesju ne more vsrkati. Torej, v kolikor imate težave z želodcem in sočasno še pomanjkanje železa, je lahko razlog za slednje prav pomanjkanje želodčne kisline. Nujen ukrep v tem primeru bo tudi odpravljanje težav z želodcem.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se