Rožmarin

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) iz družine ustnatic

Rožmarin sodi v družino ustnatic in prvotno izhaja iz sredozemskega prostora. Je divjerasla, zimzelena, grmičasta rastlina. Njegove vejice krasijo nežni cvetovi bledo modre, vijolične, rožnate, včasih tudi skoraj bele barve. Pri nas lahko uspeva v cvetličnem lončku, ki ga pozimi prestavimo na svetlo mesto, kamor mraz ne seže.

Za kompleksnost arome v rožmarinu poskrbi 1,5 – 2,5% eteričnega olja v rastlini. Odvisno od tipa oziroma od območja rasti ter letnega časa se sestava rožmarina spreminja.

Kot sredozemska rastlina rožmarin potrebuje veliko sonca in toplote, sicer se polna moč njegovega eteričnega olja ne more razviti. Intenzivnost njegovega okusa in vonja je različna glede na tla, rastišče in podnebje.

Delovanje rožmarina

Rožmarin velja za zdravilno zelišče že od zgodnjega srednjega veka. V ljudski medicini je vsestransko uporaben, pripisujejo mu številne dobrodejne učinke: pomirja krče, spodbuja apetit, ubija klice, pospešuje prekrvavitev.

Uporablja se za krepitev in pomiritev živcev. Od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin.

Rožmarin aktivira srce in krvni obtok, pomaga pri nizkem krvnem pritisku ter mrzlih nogah in rokah. Da nam zagon in energijo za ves dan.

Grenčine in čreslovine v rožmarinu spodbujajo vse prebavne žleze, zlasti jetra in žolčnik, ter podpirajo delovanje želodca in črevesja. Učinkuje pri prebavnih motnjah, vetrovih in blažjih prebavnih krčih.

Pomaga tudi pri boleči menstruaciji, kašlju in razbijanju srca. Ker je diuretik, se uporablja tudi pri revmi in putiki.

Pri zunanji uporabi pomaga celiti rane. Zdravi tudi ustna vnetja.

Ali ste vedeli?

  • Rožmarin je bil vedno povezan z ljubeznijo. V antični Grčiji so verjeli, da njegov vonj osvobaja duha. Če pa je duh svoboden, tudi ljubezen neovirano prepoji telo. Zato je bil rožmarin tradicionalno posvečen Afroditi, boginji ljubezni.
  • Vejice rožmarina so nekoč polagali v krsto in zibelko. S tem so želeli, da bosta tako prihod kot slovo duš obdana z ljubeznijo.
  • Za Rimljanje je bil rožmarin simbol regeneracije, neminljivosti in pomlajevanja. Tako je bil že tisočletja prisoten v zdravilstvu, kozmetiki in kulinariki.

Iz knjige Ščepec rešitve povzela: Sabina Topolovec

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se