Luštrek

Luštrek (Levisticum officinale) iz družine kobulnic

Je trajnica iz družine kobulnic, ki zraste od 1,3 do 2,5 metra visoko in cveti od julija do avgusta. Uporabna je cela rastlina. Listi, stebla, plodovi in tudi korenina, ki jo lahko izkopljemo tretje leto in je uporabna v medicinske namene, kot začimba ali za izdelavo grenčic.

V naših krajih to začimbo imenujejo tudi ljubčec, ljubček, luštrk, luštanjek, lustik …

Vonj in okus luštreka le težko zamenjamo s katero drugo rastlino. Za močno aromo so krivi ftalidi, ki predstavljajo 70% vseh sestavin eteričnega olja luštreka. V manjših količinah so prisotni še terpeni, hlapne kisline in kumarini.

Delovanje luštreka

Če vas mučijo spahovanje, pekoča zgaga, občutek polnosti in napenjanje, je zelo smiselno, da ga dodajate v hrano.

Spodbuja izločanje težkih kovin iz telesa, zato ga je priporočljivo uživati, kadar se postimo ali izvajamo kuro za čiščenje krvi.

Dviga energijo ledvic, zato spodbuja delovanje sečil in rodil. V tradicionalnih kulturah se zavedajo, da so ledvice, sečila in spolni organi tesno povezani. V naravnem zdravilstvu se že od nekdaj uporabljajo luštrekove korenine pri težavah z ledvicami in mehurjem. Tudi sodobna medicina je dokazala, da luštrekovi lističi delujejo diuretično in dehidrirajo telo. Ker zelo spodbuja ledvice, ga ne uporabljamo, če ledvice ne delujejo več – torej pri kronični oslabelosti ali odpovedi ledvic.

V ljudski medicini je zapisano tudi, da pomaga pri kroničnih obolenjih srca in pri srčnem popuščanju.

V obliki kopeli in obkladkov pomaga pri ranah, ki se slabo celijo, edemih in nečisti koži.

Ali ste vedeli?

  • da so si ljudje včasih v obutev natlačili luštrekovih listov, ki so preprečila otečena stopala. Zelo dobro so se zavedali, da luštrek odvaja vodo iz telesa in čisti limfo.

Iz knjige Ščepec rešitve povzela: Sabina Topolovec

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se